pontaPremierul Romaniei a tinut sa multumeasca institutiilor statului – Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei – pentru ca au ajutat la extradarea lui Omar Hayssam dar a uitat sa recunoasca meritele Administratiei Prezidentiale, declarand urmatoarele „Eu nu cunosc vreun rol. A, ba da, a dat comunicatul de presa.” Ponta a sustinut ca Romania nu are un acord de extradare cu Siria, fiind pusa in aplicare „o hotarare judecatoreasca definitiva”, iar procedurile fiind derulate de Ministerul Justitiei, desi acesta a fost ractificat de Parlament si publicat in Monitorul Oficial la 13 iunie 2012.

„Exista un tratat de extradare intre Romania si Siria?” a fost intrebat Victor Ponta de o jurnalista.

„Nu, de aceea toate operatiunile, din punct de vedere juridic, vor fi comunicate de catre Ministerul Justitiei si de catre Parchet. Am pus in aplicare o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila.”

Premierul Romaniei a uitat sa puncteze faptul ca in timpul vizitei presedintelui Siriei, Bashar al-Assad, la Bucuresti, pe 10 noiembrie 2010, a fost parafat un tratat de extradare cu Siria, care urma sa fie ratificat in Parlament, iar in data de 3 februarie 2011, Traian Basescu a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana, precum si decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind transferarea persoanelor condamnate.

Intr-un interviu acordat pe data de 17 noiembrie 2011 postului Radio Romania Actualitati, presedintele Basescu declara:

„Din pacate, la Comisia de politica externa din Senat, domnul Titus Corlatean considera ca situatia politica din Siria nu face fezabila avizarea acestui acord. Sigur, pot sa inteleg in toate felurile explicatia pe care o da pentru blocarea acestui acord, dar nu pot sa nu observ ca, fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau cand domnul Omar Hayssam mergea cu avionul cu presedintele tarii, se pare ca este un blocaj politic. (…) Cat timp nu avem ratificat acest acord, nu putem cere Siriei sa ni-l predea pe Omar Hayssam, care dupa informatiile noastre inca este in puscarie in Siria”, noteaza Hotnews.

Presedintele comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a declarat, pe data de 1 septembrie, ca la nivelul Comisiei a fost inghetata procedura de ratificare a unor acorduri cu un stat care „a recurs si recurge la actiuni de reprimare violenta a propriei populatii”.

In replica la acuzatiile presedintelui Basescu, Titus Corlatean, afirma, in urma cu doi ani, citat de ziarul Adevarul, ca ele sunt motivate de faptul ca presedintelui i-ar fi teama ca el ar putea deveni numarul doi in stat.

„Traian Basescu este deranjat de posibilitatea, de riscul de a pierde un presedinte al Senatului care ii este obedient, care asculta instructiuni. Resuscitarea acestui subiect dupa cateva luni nu este o coincidenta (…) Da, ii este teama, si are si motive, ca numarul doi in stat va fi o persoana care nu se indoaie, nu se inclina”.

Senatorul PSD a mai explicat ca la Comisia de Politica Externa au fost dezbatute, in doua sedinte, in mai si iunie 2010, patru acorduri dintre Siria si Romania, dintre care unul de extradare. Corlatean a mai spus atunci ca, atat senatorii de la putere, cat si cei din opozitie, au cazut de acord ca nu se impune inceperea procedurilor de ratificare, in conditiile in care comunitatea internationala a condamnat „regimul criminal” de la Damasc, impunand inclusiv sanctiuni.

20 COMENTARII

  1. …intreb,oare ce zic oamenii capabili,profesionisti cu diplome luate pe bune si cu experienta atunci cand il aud pe agariciul asta de ponta de ce vorbeste si cum se comporta …..credeti ca individul asta trebuia sa fie PM ?,credeti ca agariciul asta era cel mai detept din tara ?,credeti ca acest neica nimeni i-a intrecut pe toti desteptii din romanica ?…eu nu cred !…tocmai pentru asta a fost plantat ca PM ca sa vada lumea cata-i de prost ,increzut si plin de el ! ….sper ca populatia sa-l alunge cu furcile si sa uitam cat mai repede mutra lui aroganta !

  2. Mey, tov. Copy-Paste-Tonta, dupa ce ca esti un gargaragiu si plastograf patentat, mai vrei sa ajungi si regele neincoronat al gafelor de proportii si penibilului absolut…

  3. Asta e mult mai prost ca Prostanacul de Geoana, D-le Xerox pe ce planeta traiti, din ce Galaxie veniti, va place somnul ca lui Crinuta si cand va treziti mai spuneti cite o minciunica sau o bazaconie? Acasa mincinosule, copiatorule.

  4. mincinos analfabet…nu stia de tratatul de extradare in vigoare si zice ca Basescu nu are nici un rol !CE PREMIER AVEM DRAGI ROMANI ?LOAZA ! DEMISIA U.SLINOSULE !SI IA SI PUSCARIABILII DIN USL CU TINE !

  5. Asta-i premierul Romaniei? Stim noi, cititorii, de vizita Presedintelui Basescu in Siria pentru a semna acordul de extradare, de voie de nevoie, pentru al putea aduce in tara pe fostul membru al PSD, domnul Omar Hayssam. Inca odata, felicitari presedintiei, serviciiolor secrete si celor din justitie. Felicitari!

Comentariile sunt închise.