Guillermo TollosaReprezentantii misiunii FMI in Romania s-au intalnit miercuri cu oficialii Ministerului de Finante, in cadrul procesului de negociere a noului acord de tip preventiv. Primele discutii au fost purtate cu ministrul Liviu Voinea, cu oficiali ai ANAF si cu conducerea Bancii Nationale. La cabinetul ministrului Voinea s-a discutat strict tehnic, pe marginea impactului bugetar a masurilor pe care Guvernul doreste sa le aplice din aceasta toamna, dar si despre datoria publica.

Dupa primele discutii s-a ajuns la un acord relativ doar in privinta perioadei pentru care va opera noul acord, de cel mult doi ani. Sumele pe care FMI ar urma sa le tina la dispozitia Romaniei vor fi discutate mai tarziu.

Discutiile legate de ANAF au vizat modul in care oficialii romani vad imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, dar si noi solutii privind reducerea arieratelor statului catre companii si, de asemenea, modul in care vor fi alocati banii in Sanatate. Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi folositi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua – trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

Guvernul va efectua la sfarsitul lunii iulie prima rectificare bugetara din acest an, prin care se spera ca vor fi asigurate fonduri care sa faca posibila reducerea TVA la paine, masura care ar putea fi insa aplicata, probabil, doar din luna septembrie, potrivit premierului Victor Ponta. El a precizat insa ca reducerea TVA la paine, anuntata initlial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicata nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevazuta sa fie efectuata la 30 iulie, ci „probabil 1 septembrie, daca totul este foarte bine”. Se asteapta verdictul favorabil al FMI.

Echipa finantatorilor intenationali s-a deplasat la sediul BNR unde au avut loc acelasi gen de discutii, axat insa pe probleme legate de politica monetara. S-a discutat despre evolutiile politicilor bancilor centrale din UE, despre riscurile externe la adresa unei posibile relaxari a politicilor BNR si despre indicatorii agregati ai sectorului bancar, au mai spus sursele noastre. Daca la Finante au mai existat dubii privitoare la unele cifre prezentate, la sediul BNR au fost apreciate calculele si scenariile cu care Banca Centrala s-a prezentat la intalnire, potrivit celorasi surse.”Oficialii FMI vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile reformelor economice. Va fi o misiune comuna a reprezentantilor Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale care, pe langa intalnirile cu autoritatile, vor mai discuta si cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor precum si ai organizatiilor societatii civile”, potrivit unui anunt facut saptamana trecuta de noul reprezentat rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa (foto).

Tolosa a avut dealtfel parte de o scurta intrevedere marti cu cativa jurnalisti, fiind prezentat acestora chiar de directorul general al Fondului, Christine Lagarde intr-o discutie restransa. La intalnire a participat si Andrea Schaechter, care il inlocuieste pe Erik de Vrijer in functia de sef al misiunii Fondului Monetar International in Romania.