mita-spaga-medic1Sănătatea, justiţia, poliţia şi educaţia sunt domeniile cele mai mari ‘consumatoare de mită’, 1 din 7 români declarând că în ultimele 12 luni a plătit mită în sistemul medical şi 1 din 50 în sistemul de învăţământ, conform Barometrului Global al Corupţiei, lansat, marţi, de Transparency International România.

‘Sănătatea, justiţia, poliţia şi educaţia rămân cele mai mari consumatoare de mită din partea populaţiei. Astfel, 1 din 7 români declară ca în ultimele 12 luni a plătit mită în sistemul medical şi 1 din 50 de români a plătit mită în sistemul de învăţământ, în condiţiile în care tinerii şcolarizaţi reprezintă 20% populaţia ţării’, se arată în comunicatul citat.

Acelaşi studiu arată că cel puţin unuia din patru români i s-a cerut mită în ultimul an, în timp ce 71% dintre aceştia au refuzat să o plătească.

‘Aceste rezultate exprimă în termeni statistici experienţele românilor de mai bine de 20 de ani şi faţă de care măsurile au fost cel puţin ineficiente, dacă nu chiar inexistente. Perpetuarea lor trebuie să fie intolerabilă!’, se menţionează în comunicatul TI România.

Transparency International România mai atrage atenţia asupra faptului că în ceea ce priveşte corupţia de la examenul de bacalaureat, acesta este doar unul din multele exemple în care ‘prin corupţie este furată şansa la viaţă şi la un viitor onorabil a tinerilor merituoşi şi este premiată non­valoarea’.

‘Perpetuarea acestui fenomen ani la rândul, în ciuda camerelor de supraveghere şi a altor măsuri adoptate, şi chiar recunoaşterea lui publică de către unul dintre dascăli – prezumat călăuzitor al tinerilor pe drumul valorilor şi integrităţii, denotă mai degrabă sfidare, decât asumare, câtă vreme niciunul din dosarele deschise până acum pe această temă nu a fost soluţionat în mod exemplar şi irevocabil’, se mai menţionează în comunicatul citat.

De asemenea, relevă documentul TI, pentru mai mult de jumătate dintre români situaţia a devenit intolerabilă, 60% dintre intervievaţi declarând că sunt dispuşi să ia atitudine în nume propriu în faţa corupţiei.

‘Transparency International România îi cheamă la acţiune pe aceşti cetăţeni şi pe ceilalţi, pentru ca prin sancţionarea politică şi socială să pună capăt corupţiei. Totodată Transparency International România cere instituţiilor abilitate, şi cu precădere Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei Naţionale să deschidă uşa dialogului şi să iniţieze ample dezbateri pe tema problemelor semnalate şi a strategiilor de remediere, astfel ca în iulie 2014 să nu mai sacrificăm viitorul unei alte generaţii de tineri pentru a plăti tributul corupţiei. Transparency International România îi încurajează pe toţi cei 70% dintre românii care au refuzat să plătească dublu serviciile la care au dreptul în mod legal să îşi asume în mod complet această conduită şi să denunţe orice faptă de corupţie cu care se confruntă’, se arată în comunicat.

Totodată, Transparency International România cere autorităţilor administrative şi de aplicare a legii să dea curs tuturor plângerilor privitoare la corupţie şi pentru fiecare dintre acestea să ofere ‘un răspuns motivat şi convingător, demonstrând astfel că sunt cu adevărat în serviciul public şi nu în serviciul clanurilor corupte’.

3 COMENTARII

  1. Rectificare: unul din doi… Si nu vorbesc din auzite. Fara spaga nu te misti. Acum, de cand e useleaua, e mai rau. Inainte te mai descurcai, zambete, vorbe frumoase, periat orgolii… Ce s-o mai lungim, nu cotizezi, mori! (vorba lu’ crizatu’ Badea)

  2. Renumita sanatate romaneasca, gratuita !! Inclusiv strainii sunt uluiti de cita spaga se cere ca sa fie bagat in seama……………..

Comentariile sunt închise.