Comisiile Juridice din Camera Deputatilor si din Senat si Comisia speciala pentru Statutul parlamentarilor, au eliminat din textul Statutului parlamentarilor cele doua articole declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala.
Urmatoarea etapa o reprezinta votul in Parlament asupra modificarilor pe care le-au adus comisiile de specialitate.
Astfel, Comisiile Juridice din Camera Deputatilor si din Senat si Comisia speciala pentru Statutul parlamentarilor au decis eliminarea urmatoarelor articole din Statutul parlamentarilor:
Articolul 24, indice 1, privind „Retinerea in caz de infractiune flagranta”, care avea urmatorul cuprins: „(1) In caz de infractiune flagranta, deputatul sau senatorul poate fi retinut si supus perchezitiei. Ministrul Justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei din care deputatul sau senatorul face parte asupra retinerii sau perchezitiei. In cazul in care Camera Constata ca nu exista temei pentru retinere va dispune, imediat, prin hotarare, revocarea acestei masuri, cu votul secret al majoritatii membrilor prezenti. Hotararea de revocare a retinerii se executa de indata de catre ministrul Justitieisi va fi comunicata si CSM. (2) Daca Parlamentul nu este in sesiune, Camera din care face parte deputatul sau senatorul in cauza va fi convocata de urgenta de catre presedintele acesteia. Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator”.
Articolul 24, indice 2, privind „Procedura in cazul cererii de incepere a urmaririi penale a unui membru al Guvernului care are si calitatea de deputat sau de senator”, care avea urmatorul cuprins:
„(1) Parchetul de pe langa Inalta Curte de Acsatie si Justitie sesizeaza Camera Deputatilor sau Senatul, dupa caz, pentru a cere inceperea urmaririi penale pentru savarsirea unei fapte penale care are legatura cu exerciatrea mandatului unui membru al Guvernului care are si calitatea de deputat sau de senator, in temeiul art. 109 din Constitutia Romaniei, republicata. Sesizarea trebuie sa contina motivele concrete, legale si temeinice care justifica inceperea urmaririi penale.
(2)Presedintele Camerei sesizate prezinta Biroului permanent cererea, iar acesta sesizeaza comisia care are in competenta analizarea situatiilor privind imunitatea, pentru intocmirea unui raport, stabilind si un termen pentru depunerea acestuia, care nu poate fi mai mare de 20 de zile.
(3)Comisia solicita audierea deputatului sau senatorului respectiv, iar in cazul in care acesta refuza sa se prezinte, aceasta se consemneaza in raportul comisiei.
(4)Raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate; acesta se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti.
(5)Hotararea privind aprobarea cererii de incepere a urmaririi penale se supune spre dezbatere si adoptarea plenului respectivei Camere in termen de 5 zile de la depunerea raportului. Acesta se adopta cu respectarea prevederilor art 67 si ale art 76 alin (2) din Constitutia Romaniei, republicata. Votul este secret si se exprima prin bile.
(6)Hotararea privind aprobarea cererii de incepere a urmaririi penale a unui membru al Guvernului care are s calitatea de deputat sau de senator se transmite Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatis si Justitie si Presedintelui Romaniei, de catre presedintele Camerei respective.
(7)Prevederile prezentului articol se aplica in mod corespunzator si fostilor membri ai Guvernului care au calitatea de deputat sau de senator pentru faptele savarsite in calitate de membru al Guvernului”
Camera Deputatilor si Senatul sunt convocate, luni, de la ora 15:00, in sesiune extraordinara, in sedinta de plen comun, pentru a pune in acord Statutul parlamentarilor cu decizia Curtii Constitutionale prin care unele articole ale legii au fost declarate neconstitutionale.