punctul de amenda cresteDe la 1 iulie intra in vigoare mai multe modificari de ordin economic: gazelle se scumpesc in timp ce energia electrica se ieftineste foarte putin, salariul minim pe economie creste in timp ce puctul de amenda auto creste proportional, iar tarifele in roaming scad.

Pretul gazelor creste pentru populatie cu 8% in timp ce pentru consumatorii industriali pretul se majoreaza cu 3%. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei justifica decizia prin evolutia favorabila a pretului de import si a necesarului de import pentru acoperirea consumului. Urmatoarele scumpiri la gaze vor fi operate la 1 octombrie, cu 2% pentru populatie si cu 3% pentru consumatorii noncasnici.

Salariul minim pe economie creste de la 1 iulie, de la 750 la 800 de lei prin Hotararea de Guvern din 22 ianuarie 2013 ce a fost publicata in Monitorul Oficial in 23 ianuarie 2013. Cresterea salariului minim pe economie aduce implicit majorari ale amenzilor auto intrucat punctul de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie.

Pentru orice stat membru UE, tarifele pentru apeluri in roaming scad, astfel nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fara TVA), iar, pentru primirea unui apel, abonatii nu vor plati mai mult de 0,07 euro/minut (fara TVA). Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming nu va depasi valoarea de 0,08 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita. Totodata, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,45 euro/MB (fara TVA).

Liber la contracte fara licitatie. Pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara sa organizeze licitatie, a fost dublat, de la 1 iulie, de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari.

Fiscul se reorganizeaza. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se reorganizeaza si se infiinteaza Directia Antifrauda, care va functiona inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penala. ANAF preia activitatea Autoritatii Nationale a Vamilor si a Garzii Financiare.

 

5 COMENTARII

    • dar,de 23 de ani,cum de nu ne-am dat seama…?!Ca din `65 incoace ,am facut slalom printre furtisaguri,si doar cei”smekei” s-au ajuns …’Smeckeri” si cu infinit Tupeu!

    • Coane,monserica,ai uitat de un mic si nesemnificativ cuvant „b” =”Bobor”

Comentariile sunt închise.