Inundatiile care au facut prapad in Europa Centrala si de Vest s-ar putea muta in estul continentului. Dunarea este aproape de cotele record atinse in 2002, cand a provocat inundatii catastrofale. Acum, viitura coboara amenintator catre teritoriul Romaniei.
Debitul Dunarii este in crestere la intrarea in tara si ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare, ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului, in Germania si Austria, valoarea maxima, estimata la 10.500 mc/s, urmand sa fie atinsa in 13-15 iunie.
„Ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului Dunarea (pe teritoriul Germaniei si Austriei), in perioada urmatoare se vor inregistra cresteri ale debitului si pe sectorul romanesc, cu posibilitatea depasirii cotelor de aparare”, informeaza Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice – Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, intr-un comunicat de presa remis joi.
Viitura este așteptată în perioada 13-14 iunie
Potrivit estimarilor Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, debitul Dunarii la intrarea in tara va atinge, in perioada 13-15 iunie, o valoare maxima estimata la 10.500 de metri cubi pe secunda, sub valorile maxime de debite inregistrate in intervalul 11-13 aprilie 2013, respectiv de 11.900 de metri cubi pe secunda.
Ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga, a declarat la RFI că autorităţile române sunt vigilente în privinţa inundaţiilor pe Dunăre: „Ne pregătim şi noi pentru a tranzita unda de viitură. În acest moment, însă, debitele sunt în limite normale, 7.500 de metri cubi pe secundă, o creştere de circa 200 de metri cubi pe secundă în fiecare zi. Din informaţiile pe care le avem până în acest moment, n-ar trebui să avem debite mai mari decât cele din aprilie, în jurul datei de 13-14 iunie, cam atunci este prognozată unda de viitură în România, dar trebuie să fim totuşi vigilenţi, pentru că se mai prevăd unele precipitaţii în jurul datei de 10-11 şi va depinde foarte mult debitul Dunării şi de aceste precipitaţii”.
Unele diguri care au probleme urmează a fi consolidate, precizează ministrul Apelor: „Suntem în monitorizare, în legătură directă cu colegii noştri din Ungaria, pentru a prelua toate informaţiile în timp real şi pentru a da toate avertizările în timp real, pe de o parte, iar pe de altă parte, sistemele de gospodărire a apelor au primit dispoziţia, acum două zile, să verifice digurile pe Dunăre, acolo unde trebuie să mai intervenim, intervenim, pentru a consolida digurile”.
[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”39629″]
sursa: euronews.net
Autoritățile din Ungaria, în alertă
Budapesta se pregăteşte de creşterea nivelului apelor Dunării, care ar urma să depăşească recordul din 2002, în timp ce starea de alertă a fost instituită în departamentele Pesta (centru), Komarom-Esztergom (nord) şi Györ-Moson-Sopron (vest).
„Potrivit ultimelor date, viitura va sosi la Budapesta nu duminică, ci luni, cu un nivel de 875 de centimetri”, a anunţat miercuri Ministerul ungar de Interne. În 2002, nivelul apelor Dunării a urcat până la 849 de centimetri în capitala ungară.
Autorităţile au preconizat iniţial o creştere maximă a nivelului apelor pentru sâmbătă, apoi au anunţat-o pentru duminică.
„Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o ameninţarea reală pentru vieţile oamenilor, însă, cu o cooperare bună, vom putea proteja pe toată lumea”, a subliniat premierul Viktor Orban, adăugând că ar putea avea lor evacuări masive de locuinţe în zilele următoare.
Digurile sunt consolidate cu saci de nisip pe o distanţă de 191 de kilometri în nord şi vest, considerate drept zone critice, a adăugat ministerul în comunicat.
În capitală, cheiurile sunt închise, iar accesul pe Insula Margareta, în centrul capitalei, este interzis. Cele două hoteluri de pe insulă, Danubius Health Spa şi Grand Hôtel vor fi evacuate cel târziu miercuri la prânz.
În afară de Insula Margareta, cartierul Romai, situat pe malul Dunării, în nordul capitalei ungare, este zona cea mai ameninţată şi, în consecinţă, guvernul ungar a construit un nou sistem de diguri mobile, pentru care creşterea nivelului apelor în curs va fi un prim test.
Guvernul poate face apel la un personal „anticatastrofă” de aproape 10.000 de persoane, la 3.600 de poliţişti şi aproximativ 8.000 de militari, a declarat Viktor Orban, care a făcut un tur al instalaţiilor de protecţie civilă din ţară.
Drumurile de-a lungul Dunării, pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri nord de Budapesta, ar putea fi inundate începând de miercuri, între Tahitotfalu şi Kisoroszi, dar comunele sunt accesibile din mai multe direcţii şi nu vor fi izolate.
la noi in tara s-a trezit d-nul Ponta sa anunte ministrul apararii sa ia masuri, sau iarasi iarna nu-i ca vara si inindatia nu-i ca seceta?
scuze @ inundatia
Comentariile sunt închise.