sorin_alexandrescu_3_36483800Cazul presupusului santaj Antena-RCS, soldat cu arestarea sefului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este unul rasunator, dar departe de a fi o exceptie pe piata media din Romania. Santajul de presa, o realitate banala in primii 15 ani dupa revolutie, a revenit puternic in atentia publicului dupa ce criza economica a lovit greu institutiile de media. Cazul Liviu Man – Gazeta de Cluj de la mijlocul deceniului trecut sta marturie ca fenomenul nu a disparut niciodata. In ultimii ani, fie ca vorbim despre presa locala, fie despre cea centrala, acuzatiile se refera la acelasi mecanism financiar: companii constranse sa dea publicitate sau alte avantaje in schimbul „clementei” respectivelor institutii media. HotNews.ro a facut inventarul celor mai cunoscute cazuri de santaj din presa romaneasca, in ultimii ani.

Diverse organizatii ale industriei de comunicare, precum BRAT sau IAA, avertizeaza de cativa ani asupra riscului ca fenomenul santajului de presa sa escaladeze pe fondul crizei. Vezi pozitiile lor la finalul articolului

Doi ziaristi ieseni, condamnati cu suspendare pentru santaj

In ianuarie 2013, doi jurnalisti din Iasi au fost condamnati de Curtea de Apel Cluj la inchisoare cu suspendare pentru santaj, dupa ce au fost acuzati ca intre 2001-2004 au cerut mai multor persoane politice si oameni de afaceri bani pentru publicitate, amenintand ca altfel vor scrie despre ei in ziar. Intre partile vatamate era si ministrul Relu Fenechiu.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Cluj, Claudia Ilies, a declarat pentru Mediafax ca instanta a condamnat doi jurnalisti de la ziarul „Buna Ziua, Iasi”, fostul „Ziua de Iasi”. „Astfel, Florin Asimionesei a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, conditionata de un termen de incercare de cinci ani, iar Alin Tocan la doi ani de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de patru ani. De asemenea, cei doi au fost achitati pentru savarsirea infractiunii de asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Sentinta este definitiva”, a spus Ilies.

In ianuarie 2007, Relu Fenechiu a fost audiat la Judecatoria Cluj-Napoca in acest dosar, ca parte civila. El a declarat in instanta ca Florin Ghiocel Asimionesei si Alin Tocan i-au cerut, in 2004, 10.000 de euro publicitate in ziar. Dupa refuz, spunea el, in ziar au aparut materiale denigratoare despre el, familia si firma sa.

In iulie 2010, jurnalistii au fost achitati de Judecatorie, dar partile vatamate au facut apel, care s-a judecat la Tribunalul Cluj, instanta care a decis in iulie 2011 respingerea apelului. In martie 2012, s-a facut recurs de catre DNA si Relu Fenechiu, la Curtea de Apel Cluj. Alin Tocan a fost redactor-sef al ziarului „Ziua de Iasi”, intre timp retragandu-se din presa, in timp ce Florin Asimionesei era patron al publicatiei „Buna ziua, Iasi” (Sursa).

Sorin Ovidiu Vintu – arestat pentru santajarea lui Sebastian Ghita 

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat pe 21 iunie 2012 la un an de inchisoare cu executare in procesul de santaj cu Sebastian Ghita. Pe 23 mai 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost trimisi in judecata, in stare de arest, pentru santaj, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit acuzarii, in perioada martie – aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar l-au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita sa le dea suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste, in folosul lor, de beneficii materiale cu consecinta prejudicierii partii vatamate.

Constrangerea a fost realizata de catre inculpati, prin amenintarea cu uciderea partii vatamate, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice. Mijloacele intrebuintate, datorita succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natura sa creeze temere partii vatamate, astfel incat aceasta a remis suma de 150.000 de euro. Prin intermediul inculpatului Ion Ilie suma de bani urma sa ajunga la inculpatul Vintu in scopul obtinerii unor foloase materiale injuste, fiind urmarit de ambii inculpati, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit (Sursa).

Pe 1 mai 2013, Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat la termen din Penitenciarul Bucuresti-Jilava (Sursa).

Patron al ziarului „Atac la persoana” – acuzat ca l-a santajat printr-un contract de publicitate pe omul de afaceri Ioan Niculae

In septembrie 2011, presa centrala scria pe larg despre cazul fostului patron al ziarului „Atac la persoana”, Mihai Ghezea. Acesta a fost retinut de procurori pe 28 septembrie 2011 sub acuzatia ca l-ar fi santajat printr-un contract de publicitate pe miliardarul Ioan Niculae, patronul Holdingului InterAgro si al echipei de fotbal Astra Ploiesti. Ioan Niculae a declarat atunci pentru Mediafax: „Da, este o plangere mai veche de-a mea (n.r. impotriva lui Ghezea), dar nu doresc in acest moment sa fac nicio alta declaratie”.

InterAgro si „Atac la persoana” ar fi incheiat un contract de publicitate, una dintre clauzele contractuale fiind ca ziarul sa se abtina de la a publica materiale care sa aduca atingere sau sa afecteze companiile lui Niculae sau imaginea sa personala. Valoarea contractului ar fi fost de 1.000 de euro lunar, la debut fiind platit un avans pe trei luni.

Dupa primele trei luni, Mihai Ghezea ar fi reziliat contractul si ar fi publicat un material jurnalistic ce viza viata personala a miliardarului. Rezilierea brusca a contractului ar fi survenit ca urmare a faptului ca Ghezea dorea majorarea sumei prevazute in document. In luna iulie, patronul de la Astra Ploiesti ar fi depus o plangere penala la politie acuzandu-l pe Ghezea de santaj (Sursa).

Judecatoria Sectorului 4 l-a pus in libertate, in aceeasi zi, pe Mihai Ghezea. Instanta si-a motivat decizia prin faptul ca ziarul „Atac la persoana” a prezentat o fotografie cu Ioan Niculae imbratisand o femeie, alta decat sotia sa, la cateva zile dupa ce Mihai Ghezea l-a anuntat pe acesta ca reziliaza contractul de publicitate, dar acel articol nu a fost insotit de amenintari, neputandu-se retine santajul (Detalii aici).

Mihai Ghezea a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care Dan Diaconescu si Doru Parv sunt acuzati de santajarea primarului comunei aradene Zarand, Ion Mot, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea (Sursa).

Stelian Negrea – Precedent pentru acuzatiile de santaj la adresa Intact

In 2011, un fost angajat al trustului Intact, Stelian Negrea, a facut o serie de declaratii publice despre un departament de investigatii sub directa supraveghere a fostului sef al Antena Grup, Codrut Seres. Potrivit lui Negrea, departamentul avea drept scop sa stranga informatii „la comanda” despre diverse persoane si companii. „Mi s-au solicitat informatii despre firme care aveau contracte de publicitate cu pro TV si nu cu Antena”, spunea, intre altele, Stelian Negrea la CNA, intr-o audiere ce a avut loc in acea perioada.

Fost senior-editor al Antena 3, Stelian Negrea a facut o serie de declaratii pentru Evenimentul Zilei la inceputul lunii mai 2011 despre faptul ca „firmele care nu aveau contract de publicitate cu Intact riscau sa fie tinta unor anchete de presa efectuate de un Departament de Investigatii creat la cererea Cameliei Voiculescu si care se afla in subordinea lui Codrut Seres, fost ministru al economiei”.

Pe 17 mai 2011, Negrea a prezentat la CNA o serie de inregistrari si mail-uri intre el si Codrut Seres, presedintele Antena Group, pentru a arata ca i se comandau subiecte in cadrul unui departament de investigatii al Intact. CNA nu a luat nicio decizie in urma audierii lui Stelian Negrea (Sursa).

Pe 9 mai 2011, Intact Media Group anunta printr-un comunicat de presa ca „a decis actionarea in judecata a domnilor Stelian Negrea si Florin Ciornei, precum si a cotidianului Evenimentul Zilei” (Sursa).

In urma cu patru zile, Stelian Negrea scria ca pentru dezvaluirile din Evenimentul Zilei s-a ales cu „procese in instanta in care mi se cer pentru inceput 100.000 de euro (ce-i interesant este ca trustul Intact a renuntat, pentru moment, la unul din cele doua procese, tocmai in cel in care era si EVZ parte alaturi de mine), cu plangeri penale, cu delatiuni pe la Garda Financiara” (Sursa).

Dan Diaconescu, acuzat de santajarea unui primar si a unui om de afaceri

In octombrie 2010, patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul in care este acuzat de santajarea primarului comunei aradene Zarand, Ion Mot, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

In rechizitoriu se arata ca in perioada mai-septembrie 2009 Dan Diaconescu, in calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV, a exercitat acte repetate de amenintare, atat in mod direct, in cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune mentionat, cat si indirect, prin intermediul coinculpatului Parv Dorel-Petru, asupra unui primar al unei comune din judetul Arad, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 euro. Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri (Sursa).

DNA precizeaza ca, in cursul lunii aprilie 2005, Diaconescu a exercitat acte repetate de amenintare, atat in mod direct, in cadrul emisiunii, cat si indirect, prin intermediul inculpatului Ghezea, realizatorul emisiunii ‘Semnal de alarma’, difuzata pe acelasi post de televiziune, asupra unui om de afaceri, pentru a-l determina sa-i dea suma totala de 100.000 de euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro. In vederea recuperarii sumei care a reprezentat obiectul infractiunii de santaj, a fost instituit sechestru asigurator asupra unui imobil din municipiul Arad, apartinand inculpatului Parv, pana la concurenta sumei de 30.000 de euro si 42.000 de lei.

In acest dosar, Dan Diaconescu si colaboratorul sau, Doru Parv, au fost arestati pe 23 iunie 2010 de magistratii Judecatoriei Sectorului 1. Pe 25 iunie 2010, la recurs, judecatorii Tribunalului Bucuresti l-au eliberat pe Dan Diaconescu din arest, insa Doru Parv a ramas in detentie. Pe 5 august 2010, si Doru Parv a fost pus in liberate, avand interdictie de a parasi municipiul Arad, cu exceptia situatiilor cand este chemat de anchetatori, si interdictia de a se intalni cu Dan Diaconescu si cu celelalte parti din dosar, direct sau indirect.

In prezent, dosarul este pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, iar urmatorul termen este pe 17 iunie (Sursa).

Cazul stenogramelor Sorin Rosca Stanescu – Bogdan Chireac – Catalin Macovei

Ziarul Curentul a publicat in noiembrie 2009 o serie de stenograme si inregistrari audio care redau discutii intre Bogdan Chireac si seful de atunci al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, care ar fi fost supus unui santaj de doi cunoscuti ziaristi – Bogdan Chireac, fost redactor-sef al ziarului Gandul, si Sorin Rosca Stanescu, fost director general al Ziua. Macovei l-a acuzat atunci direct pe Stanescu de santaj.

Curentul a scris ca tinta incercarii de santaj la adresa sefului ANI ar fi constituit-o decredibilizarea in prag de alegeri a ministrilor PD-L Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu. Potrivit sursei citate, cei doi jurnalisti s-ar fi folosit de un pretins imprumut nedeclarat de 100.000 de euro de la un camatar pentru a-l santaja pe seful ANI si a-i solicita documente ale Agentiei Nationale de Integritate privind conturile celor trei ministri PDL, mai ales cele ale ministrului interimar de Interne, Vasile Blaga (Sursa).

Pe 11 noiembrie 2009,  Conventia Organizatiilor de Media a condamnat public comportamentul lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac, sustinand ca cei doi „pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public”. In aceeasi zi, Clubul Roman de Presa a precizat ca atitudinile celor doi oameni de presa „sunt un afront la adresa jurnalistilor care isi fac onest meseria si traiesc decent” (Sursa).

Ulterior, Comisia Media – organism comun al Clubului Roman de Presa (CRP) si al Asociatiei Jurnalistilor din Romania (AJR) – le-a recomandat institutiilor de presa sa nu-i mai prezinte pe Sorin Rosca Stanescu si pe Bogdan Chireac ca jurnalisti. Membrii Comisiei au concluzionat ca atat seful ANI, Catalin Macovei, cat si Rosca Stanescu si Chireac au incalcat regulile propriei lor profesii. (Sursa)

Liviu Man si Dosarul „Gazeta de Cluj”

Liviu Man, director general al cotidianului „Gazeta de Cluj”, a fost arestat preventiv la finalul anului 2006, si trimis in judecata alaturi de alti jurnalisti. Ei au fost acuzati ca, incepand cu 2004, ar fi santajat zeci de personalitati pentru a incheia contracte de publicitate cu ziarele trustului, promitandu-le in schimb sa nu publice articole defaimatoare la adresa lor.

In martie 2007, Liviu Man, Aurel Muresan, director executiv al cotidianului „Buna Ziua, Ardeal”, si Ioan Otel, director de investigatii in cadrul trustului, au fost pusi in libertate de Tribunalul Braila. Instanta a inlocuit masura de arest preventiv cu obligativitatea de a nu parasi tara pentru restul perioadei in care se va derula procesul. Noua persoane din conducerea manageriala si editoriala a Trustului de presa Gazeta au fost trimise in judecata de DIICOT, pentru santaj in forma calificata si constituire de grup infractional (Sursa).Vezi aici fragmente din rechizitoriu

Dosarul se afla si in prezent pe rolul Tribunalului Braila, urmatorul termen de judecata fiind 2 iulie (Sursa).

BRAT si IAA despre riscul ca fenomenul santajului de presa sa escaladeze pe fondul crizei

Amintim ca la finalul anului 2011 in cadrul unor discutii BRAT au fost lansate acuzatii conform carora coruptia si lipsa de discernamant din industria de publicitate afecteaza grav continutul in presa. „In curand vor avea exact ceea ce (agentiile si clientii – n.r.) si-au facut cu mainile lor – vor fi injurati, vor fi atacati de competitie prin materiale nemarcate, vor fi santajati”. Declaratiile au fost facute la o discutie cu jurnalistii organizata, la Biroul Roman de Audit al Tirajelor, cu participarea reprezentantilor unora dintre editorii de presa scrisa si online, membri BRAT.
In 2009, IAA Romania, asociatie ce reprezinta interesele industriei de comunicare din Romania, condamna, intr-un document de pozitie publicat pe propriul site, atacurile venite „din partea unor canale media” „la adresa unor branduri sau companii active in comunicare pe piata romaneasca”. Presedintele IAA Romania, Felix Tataru, a declarat pentru HotNews.ro ca asociatia a luat pozitie deoarece s-au inmultit semnalele ca „unele publicatii sau televiziuni lanseaza astfel de atacuri pentru a cere bani”.

„Fata de anii anteriori, in ultimul timp au venit din partea membrilor nostri mai multe solicitari sa luam pozitie fata de aceasta situatie. Ajutorul care ni se cere s-a intetit”, a afirmat Felix Tataru. Potrivit acestuia, „pe fond de criza, disperarea in media e mai mare iar astfel de atacuri tind sa devina un practica obisnuita, desi este antieconomic si immoral”.

– Analiza publicata de Hotnews.ro