caineBucureștenii care au câini mai mari de 4 luni vor trebui să îi înregistreze la Asociaţia pentru Supravegherea Animalelor în următoarele șase luni, pentru ca animalele să fie înregistrate și să li se implanteze un microcip de identificare. Asta prevede o hotărâre votată astăzi de Consiliul General al Capitalei, care prevede că proprietarii care refuză acest lucru vor trebui să plătească 3.000 de lei ca amendă.

Mai mult, documentul prevede că toți câinii mai mari de 6 luni vor trebui sterilizați obligatoriu, în cel mult un an, pe cheltuiala Primăriei. Fac excepție doar câinii utilitari ai MAI și MApN, precum și cei înregistrați la Asociația Chinologică. Proprietarii care nu sunt de acord cu acest lucru vor trebui să plătească o taxă de 150 de lei pe an către administrația publică locală. În cazul ONG-urilor sau persoanelor juridice, se vor plăti 3.000 de lei dacă nu se doreşte sterilizarea câinilor.

Adopţiile câinilor fără stăpân sunt și ele reglementate prin hotărârile aprobate vineri. Anual, o persoană fizică poate adopta fără taxă un singur animal, iar ONG-urile pot adopta, fără taxă, 100 de patrupede. În cazul persoanelor fizice, cei care vor dori să adopte mai mult de un animal pe an vor plăti o taxă de 150 de lei pentru fiecare exemplar în plus. Aceeaşi sumă va fi plătită de ONG-uri la fiecare adoptare după depăşirea celor 100 de exemplare fără taxă.

Oprescu se bazează pe „turnătoriile” vecinilor

Pentru a-i depista pe bucureștenii care nu-și declară câinii, Primăria Capitalei se bazează pe controalele efectuate de Poliția Locală, dar și pe reclamațiile vecinilor.

„Chestia cu ascundem câinii nu va merge, pentru că nu vor avea cum să-i ascundă. Câinii trebuie să iasă la aer, trebuie să se joace cu copiii, tot îi vede cineva şi se va găsi să-i reclame că au căţei în casă”, a spus Oprescu.

Primăria face licitație pentru hingheri

O altă hotărâre adoptată de consilierii generali prevede externalizarea serviciilor de ecarisaj.

„Aș vrea să înțelegeți că câinii nu i-au adus în București nici Băsescu, nici Oprescu. Vin de pe vremea fanarioților. 95 la sută dintre oameni nu-i vor pe stradă. Oamenilor le este frică să meargă la cumpărături, să-și ducă copilul la școală, sș alerge. Nu am pledat niciodată pentru eutanasie. Faptul că vrem să-i omorâm sunt prostii. Vrem să oferim bucureștenilor un oraș liniștit, fără câini”, a declarat Oprescu.

Primarul a subliniat că este necesară organizarea unei licitații în vederea capturării, transportării şi reteritorializării câinilor fără deţinător de pe raza municipiului Bucureşti, întrucât municipalitatea nu poate face față cu resursele actuale. Primăria susţine că în acest moment instituţia care se ocupă de această problemă are angajaţi doar şase hingheri.

„Cu ce domnule să prind câinii, cu o cașcarabetă și doi triști care aleargă câinii prin București? Cu asta vom prinde 65.000 de câini? Anul trecut am sterilizat 3.500 de câini. Nu vreau să se rezolve problema în 15-20 de ani”, a declarat Sorin Oprescu.

Amendarea celor card hrănesc maidanezii, respinsă la vot

Oprescu a criticat propunerea ASPA de amendare a persoanelor care hrănesc câinii fără stăpân.

„Sa nu dăm de mâncare, să ne scuze domnul director, dar este excesiv. S-a gândit la faptul că și pe cușca de la Zoo scrie să nu dăm mâncare la animale. Din experiența voastră de viață, la câți ați dat de mâncare și v-au mâncat după aia pe voi? Aici trebuie să intervenim printr-un amendament și vorbim de faptul cș recomandăm să nu se hrănească câinii. Facem parte din același neam toți. Se duce unul mic și dă de mâncare la un câine, o să ziceți că scriu nuvele, și tatăl strigă la el, bre, vrei săa ne ia ăștia mobila din casă? Vreau să gândiți ce înțelege copilul ăla când vede că nu poate să dea de mâncare”, le-a spus Oprescu aleșilor locali.

Propunerea prin care se dorea amendarea cu până la 5.000 de lei a persoanelor care hrănesc câinii pe domeniul public a picat la doar un vot, cu 22 de voturi „pentru” şi 22 de abţineri din cei 44 de consilieri prezenţi în sală). În aceste condiţii, bucureştenii care hrănesc câinii vagabonzi nu vor fi amendaţi.

ONG-urile sunt nemulțumite de noile reglementări

Asociaţia „Cuţu, Cuţu” contestă proiectele de hotărâre privind câinii comunitari din Bucureşti şi afirmă că va acţiona în judecată CGMB.

„Nu dorim să punem în discuţie legalitatea şi oportunitatea acestor proiecte şi ne rezervăm dreptul ca, în situaţia când acestea vor fi adoptate, să formulăm o cerere de anulare separată (prezenta acţiune priveşte exclusiv nerespectarea formalităţii transparenţei administrative şi decizionale)”, se afirmă într-un comunicat al Asociației Cuțu-Cuțu remis presei înainte de ședința CGMB.

Asociaţia menţionează că a făcut demersuri şi pentru revocarea conducerii Asociaţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASPA), prin depunerea la Registratura Capitalei a circa 2.500 de cereri cu număr de înregistrare şi probe cu înscrisuri ataşate, „pentru că această autoritate este cea care a realizat proiectele şi că s-a lăudat că mai are şi altele, cum ar fi amendarea cetăţenilor care hrănesc maidanezii cu suma de 5.000 lei”.

Asociaţia Cuţu-Cuţu susţine că nu poate fi de acord cu proiectul de modificare a HCGMB nr. 243/2009, pentru că acesta obligă adoptatorii câinilor să plătească o taxă, ceea ce limitează drastic adopţiile, şi aşa puţine. De asemenea, proiectele nu conţin reglementări în ceea ce priveşte aşa-zisa ‘agresivitate’ a câinilor, obligă la sterilizarea tuturor câinilor fără stăpân, adăposturile Pallady şi Mihăileşti sunt improprii sterilizării câinilor. Asociaţia se opune şi contractării de către ASPA a unor firme care să prindă, transporte şi sterilizeze câinii.

6 COMENTARII

  1. Sa fie emendati si fanaticii dementi care dau mincare la maidanezi . Oricum usor de sigur o sa se faca ordine in tara asta si zoofili fanatici sunt incoltiti pe zi ce trece .

  2. Pseudoiubitorii au urmatoarele argumente forte: De ce nu lasati maidanezii pe strazi adica in RO nu se poate ,iar in Londra se poate ,londonezii accepta vulpile pe strazi (apropos sunt la periferia Londrei maxim 5 vulpi supravegheate care nu sunt organizate in haita si nu maltrateaza sau ucid copii) Al 2 lea argument este faptul ca situatia de la Matei Bals este Falsa vezi doamne s-au dus la vaccin antirabic posesorii de caini,cei muscati de propriul caine-Cum poti sa sustii asa ceva ,eu am caine in primul rand il vaccinez annual asa ca daca prin absurd ma musca nu am nevoie sa ma vaccinez, in al doilea rand sa zicem ca nu e vaccinat,daca il supraveghezi 14 zile si nu e bolnav sau daca il iei si ii faci analizele nu mai trebuie sa te vaccinezi cu o substanta atat de periculoasa cum este cea continuta de vaccinul antirabic care Distruge Imunitatea, in al 3-lea rand ei sustin sa nu ne ingrijoram daca suntem muscati,treaca de la noi si sa nu ne vaccinam deoarece turbarea a fost eradicate in RO, Fals http://www.ziaruldeiasi.ro/local/focsani/un-copil-turbat-va-muri-inchis-intr-o-cusca~ni3lr4

    NU mi se pare normal sa lasam cainii sa fie chinuiti pe strazi sau sa atace oamenii

  3. bine fac daca ar fi investi an sterilizare acum 10 ani nu mai vedeam chaini pe strazi si bani au primit angro si e buna decizia amenzi la gascani de la tara care duc catei si ai arunca pe strazi care ai tine sa raspunda pentru ei

Comentariile sunt închise.