proteste-violente-la-istanbul-zece-persoane-au-fost-ranite-si-alte-20-au-fost-retinute-206236In intreaga lume, ziua de 1 Mai este marcata de proteste si manifestatii care s-au transformat, deja, in demonstratii de violenta.

In Bangladesh, mii de protestatari cer executia sefilor fabricii unde peste 400 de persoane au murit dupa ce o cladire s-a prabusit, in capitala Daka, informeaza BBC.

In pofida apelurilor premierului, care a solicitat oamenilor sa-si pastreze „capul limpede”, tensiunile pe marginea celui mai amplu dezastru industrial din tara nu dau semne ca s-ar calma. Autoritatile se asteapta la violente si vandalism la fabricile de textile din intreaga tara.

In Grecia, o greva generala impotriva austeritatii – anuntata pentru 24 de ore, paralizeaza tara.

Dupa ce sindicatele au indemnat la “mobilizarea in masa”, serviciile publice, inclusiv spitalele si mijloacele de transport in comun, au fost afectate. Feriboturile din Grecia au ramas la cheu miercuri, nefiind disponibila nicio legatura cu insulele din cauza unei greve declansate de sindicatele marinarilor.

Doua manifestatii separate au fost programate la pranz, in centrul Atenei: cea a Frontului de lupta al muncitorilor (Pame), apropiat de partidul comunist grec KKE, urmate de mitinguri la apelul sindicatelor din sectorul privat, GSEE, si public, Adedy, precum si al unor grupuri de stanga.

In Spania, o alta tara europeana lovita de austeritate, au fost convocate marsuri in peste 80 de orase.

Mii de filipinezi marsaluiesc la Manila cerand guvernului sa le protejeze locurile de munca si sa imbunatateasca contractele angajatilor. O parte dintre acestia s-au indreptat spre ambasada SUA la Manila, unde doreau sa manifesteze impotriva „imperialismului”, insa autoritatile le-au blocat accesul in zona.

Muncitorii din Cambodgia s-au strans in Phnom Penh, unde cer salarii mai mari.

In capitala Indoneziei, Jakarta, 55.000 de persoane au protestat fata de salariile scazute, in vreme ce sindicatele nipone au organizat demonstratii la Tokio, cerand printre altele locuri de munca pentru tineri.

In Turcia, politia a intervenit inca de dimineata cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa, pentru a dispersa gruparile de manifestanti.

Mii de muncitori afiliati sindicatelor tarii si sustinatorii lor s-au adunat intr-o piata centrala din Istanbul. Politia i-a dispersat initial, ranind cel putin zece demonstranti si un reporter AFP. Ulterior insa oamenii s-au adunat din nou, doar pentru a fi din nou intampinati cu gaze lacrimogene.

20 de manifestanti au fost arestati de politie.