Marea Britanie îşi ia rămas bun de la singura femeie premier din istoria sa, Margaret Hilda Thatcher. 2,300 de personalităţi din 170 de ţări iau parte la funeraliile Doamnei de Fier.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Margaret Thatcher, acoperit cu drapelul Marii Britanii, a fost scos miercuri dimineaţa, la ora locală 10.00 (12.00 ora României), din palatul Westminster pentru a fi transportat la catedrala St. Paul.
Şase motociclete ale Scotland Yard încadrau vehiculul mortuar, urmat de o maşină obişnuită a poliţiei.
Slujba religioasă se desfăşoară la catedrala St. Paul între orele 11:00 şi 11:55 (ora Londrei). După aceea, sicriul va fi dus la Royal Hospital Chelsea -un azil pentru veteranii militari, unde, în conformitate cu ultima dorinţă, „Doamna de fier” a politicii britanice va fi incinerată, iar urna cu cenuşă va fi îngropată lângă mormântul soţului ei, Denis Thatcher, în cimitirul spitalului.
La 12:10 (ora Londrei), la Guildhall din City of London va începe recepţia de după înmormântare, în memoria fostului prim-ministru, la care au fost invitate două mii de persoane.
Deşi nu sunt funeralii de stat, prezenţa Reginei Elisabeta a II-a conferă evenimentului această dimensiune. Ultima oară, Regina a luat parte la funeraliile unui premier în 1965, în onoarea lui Winston Churchill. În afară de Regină şi Prinţul consort, toţi cei 32 de membri ai actualului cabinet participă la ceremonie. De asemenea, sunt prezenţi alţi peste 30 de membri ai guvernului din perioada când Margaret Thatcher a fost prim ministru. Din afara graniţelor, asistă 2 şefi de stat, 11 premieri şi 17 miniştri de externe din întreaga lume. România este reprezentată de Ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Poliţia a monitorizat în ultimele zile situaţia din reţelele sociale în eventualitatea organizării unor protestelor, ce ar putea degenera în violenţe. Unele ziare nu excludeau marţi seara ca în zorii zilei de miercuri poliţia să opereze câteva arestări preventive în acest sens, scrie Agerpres.
Aproape 4.000 de poliţişti asigură ordinea publică la Londra în ziua funeraliilor ex-premierului Margaret Thatcher.
Măsurile de securitate sporite sunt legate nu numai de faptul că la ceremonie este prezentă regina Elisabeta a II-a cu soţul ei, prinţul Philip, şi de posibilele proteste, dar, de asemenea, şi de faptul că, luni, în oraşul american Boston, un atac terorist a răpit viaţa a trei persoane şi a rănit altele peste 170, dintre care 17 se află în stare critică, la linia de sosire a unui maraton tradiţional.
De la ora locală 07:30, la Londra au fost blocate aproximativ 20 de străzi, care sunt deschise circulaţiei pe măsura deplasării procesiunii funerare. Direcţia de transporturi londoneză a recomandat şoferilor să încerce să evite centrul oraşului pe tot parcursul zilei.
Margaret Thatcher (87 de ani) a decedat la 8 aprilie în urma unui accident vascular cerebral într-o cameră a hotelului Ritz din Londra. Potrivit medicului şi asistentei care o îngrijeau, în momentul morţii Thatcher citea un ziar în pat. În ultimii ani, ea suferea de Alzheimer.