„Am avut o discuție în contradictoriu cu d-nii Iulian Iancu de la Parlament și cu dl Emil Calotă de la ANRE. Care susțin că vai, consumatorul, ce milă ne e de el. Și că nu se poate, dom’le, să avem acum bursă de gaze la OPCOM, vă dați seama ce s-ar întâmpla? Și că ce catastrofă ar fi dacă am exporta gaz.
Să explicăm.
Dacă azi am lăsa piața liberă, prețurile gazului nu s-ar duce la nivelul gazului de import de la Gazprom (care a fost și 500 de dolari). Petrom ar vinde destul de ieftin, față de ceilalți, că ei produc gaz asociat, adică îl scot odată cu petrolul, doar n-or să-l arunce. Romgaz ar vinde și el cât să aibă clienți, peste Petrom, dar sub Gazprom. Gazprom și-ar scădea prețul, la fel și GDF de la unguri de la care importăm. Probabil că prețul ar fi pe la 300-350 USD / 1000 m3, în niciun caz la 500.
Dacă piața începe să funcționeze, vor mai apărea și alți jucători. În timp. Gazul din Marea Neagră. Gazul de șist. Mai mult gaz de import din Vest. Dacă nu, nu va face nimeni investiții noi.
Dacă gazul e mai scump pentru consumatorii industriali, încep să se preocupe de eficiența energetică. Să fie clar: consumatorii industriali care contează sunt Interagro, Azomureș și Elcen, nu alții. Ăștia trei consumă cât toți consumatorii casnici. Elcen are nevoie de gaz ieftin ca să-și acopere pierderile că nu-i plătește RADET. Interagro că e băiat deștept. Azomureș că s-a nimerit. Dacă dăm gaz ieftin la Interagro & Co, cum noi poporul deținem 80% din Romgaz și 20% din Petrom, asta înseamnă că întreținem Interagro & Co din buzunarul nostru. Adică subvenționăm noi poporul pe cel mai bogat om din România. În condițiile în care 50% din popor n-are nici măcar acces la gaze!
Liberalizarea pieței s-ar putea face instantaneu, fără să plătim noi consumatori casnici un leu în plus. Chiar pentru toți consumatorii casnici, nu doar pentru “vulnerabili”, ăia pe care ne chinuim de vreun an să-i “definim”.
Dacă Romgaz ar vinde la preț de 2-3 ori mai mare decât azi, ar face profituri frumușele, care sunt venit la bugetul de stat, partea care nu e reinvestită. Din profiturile Petrom, 20% sunt ale statului. Apoi putem face și chestia aia cu supraimpozitarea: banii ăia suplimentari câștigați de Petrom și Romgaz se pot împărți între stat și companii – în alte cuvinte, putem lua și mai mulți bani de la Petrom decât 20% dividende și 16% impozit pe profit, pt profiturile suplimentare.
Din banii ăștia, statul poate spune direct, drag popor, vă plătesc eu jumate – trei sferturi – 90% din factura FIECĂRUI CONSUMATOR CASNIC. Deci: dacă într-o piață liberalizată factura unui consumator casnic e 100 de lei, ea îmi poate apărea pe factură ca 100 de lei din care: 90 lei plătiți de la bugetul statului (scris negru pe alb) și 10 lei am eu de plată!
Mecanismul ăsta se folosește deja, pentru termoficare, pentru o parte din consumatori, deci este cât se poate de simplu de făcut. Și e perfect legal și perfect compatibil cu Directivele UE.”
Articolul integral, pe Contributors.ro.
As vrea sa vad aceasta minune. La noi a ajuns corectitudinea sa fie minune. Minciuna, impostura sunt la ordinea zilei.
Atata timp cat ei sunt la butoane , nici o speranta , asa magari, idioti , gunoaie nu s-a mai pomenit dea lungul istoriei , ei sunt cei care infometeaza poporul si il obliga sa traiasca in conditii subumane , dar ei de unde sa stie cand ei sunt inbuibati si indestulati cu de toate, asa ne trebuie ca noi suntem cei care ii votam si pe deasupra mai nou parca sunt actori ca ii vezi zilnic pe la toate posturile tv, imi este greata de ei am ajuns la saturatie.
Vise taica,vise…Minciuni,peste minciuni…ne-am saturat!
ce bine ar fi,dar cred ca sunt visuri
Comentariile sunt închise.