Presedintele Traian Basescu a participat, marti, la aniversarea a 23 de ani de existenta a Serviciului Roman de Informatii (SRI), ocazie prin care reprezentantii Serviciului au prezentat si bilantul pe anul 2012.
In scurta declaratie sustinuta la incheierea evenimentului, Traian Basescu a precizat ca este multumit de activitatea SRI si de faptul ca Serviciul a ramas „ancorat in realizarea misiunilor lui si in lege”. Seful statului a subliniat ca prioritatea ramane prevenirea actelor de terorism pe teritoriul Romaniei, avand in vedere ca prin retragerea trupelor din Afganistan, granita estica a Europei ar putea deveni vulnerabila.
La eveniment au mai participat „consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, domnul Iulian Fota, presedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, domnul deputat Georgian Pop, precum si membri ai acestei comisii”, se arata intr-un comunicat de presa al SRI, citat de Mediafax.
Declaratiile lui Traian Basescu:
„Am constatat indeplinirea obiectivelor fixate in CSAT pentru 2012 – consolidarea capacitatii SRI de a face faca luptei anticoruptie si crimei organizate ca partener al altor institutii. Prioritatea majora ramane prevenirea actelor de terorism pe teritoriul Romaniei.
In momentul de fata, ca urmare a primaverii arabe, structuri teroriste sunt la granita sudica a Europei, iar retragerea trupelor din Afghanistan creaza premise ca si frontiera estica sa devina vulnerabila.
As sublinia ca din punct de vedere al protectiei impotriva atacurilor cibernetice SRI s-a consolidat in calitate de prima institutie obligata sa reactioneze.
Este clar pentru mine ca trebuie continuata implementarea deciziei CSAT privind realizarea unui sistem de interconectare a infrastructurilor existente, astfel incat protectia sa se faca eficient, fie ca vorbim de banci, mari companii saui institutii ale statului.
Sunt multumit de activitatea SRI, am constatat ca serviciul nu este fluctuant functie de majoritatile politice si ca ramane ancorat in realizarea misiunilor lui si in lege.
Felicit inca o data SRI, de ziua lui, toti salariatii serviciului, si le doresc in continuare succes!”
De asemenea, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a sustinut o declaratie de presa in care a rezumat realizarile Serviciului pentru anul 2012 si a trasat linia pe care se va ghida institutia in anul acesta.
Declaratiile directorului SRI, George Maior:
„2012 a fost un an greu din perspectiva unor evenimente exterioare serviciului – trei randuri de alegeri, s-au schimbat mai multe guverne. M-a bucurat foarte mult ca serviciul a stat asezat pe valorile sale fundamentale de neutralitate, independenta, profesionalism si integritate. Anul 2012 a fost pentru serviciu un an de reafirmare a valorilor sale fundamentale.
Orice sondaj de opinie indica faptul ca 50% din populatia Romaniei are incredere in aceasta institutie
Din punct de vedere al securitatii nationale, nu am fost surprinsi la nivel strategic de nicio evolutie negativa la adresa securitatii nationale. Guvernul a fost de asemenea informat in legatura cu evolutiile de securitate.
Nu a exista surpriza strategica. Daca au mai exista greseli tactice, operationale, e de inteles, nicio organizatie nu poate oferi cunoastere totala.
Terorismul – facem eforutri deosebite pentru ca amenintarea sa nu se produca pe teritoriul nostru
Au existat indicii ca ea creste in intensitate, dar am putut evita acest risc major.
Securiatea economica – ne-am concentrat foarte mult in special pe informarea guvernului, care a fost in general multumit de ce am prezentat.
Ma bucur ca am anticipat prin strategia noastra problema securitatii cibernetice, ne-am confruntat cu cel putin doua atacuri majore, am putut sa le contracaram si sa evitam prejudicii materiale semnificative si de alta natura pentru stat.
Trebuie sa ne adaptam tehnologic la aceasta noua amenintare, iar acest lucru presupune si investitii, resurse.
Contributia la combaterea crimei organizate transfrontaliere – este o problema de viitor in Romania, iontensificarea din punct de vedere calitativ a crimei organizate.
Evaziunea fiscala – risc la adresa securitatii nationale, am lucrat bine cu ANAF, cu guvernul, dar aici se poate face mult mai mult in special in identificarea unor tinte importante care aduc prejudicii importante bugetului.
Transmitem informatii parchetelor in legatura cu coruptia din administratie.
Anticipam pentru 2013 cresterea in intensitate a acestor riscuri, incercam sa le prevenim
Statul, ca sa fie puternic, trebuie sa fie si un stat inteligent, care se bazeaza si pe informatie, analiza si cunoastere.
Am avut o colaborare buna cu comisia de control parlamentar asupra serviciului, exista mitologia ca serviciul nu e controlat. Nu este asa, au avut loc vizite, unele inopinate ale comisiei, au fost interpelari multiple, va garantez in mod abosolut operarea in conditii de stricta legalitate.
Este singura noastra umbrela de protectie, legalitatea perfecta in ceea ce facem.”
Corsarul si delfinii…!!
– Al Jazeera e unul dintre cele mai „influente” posturi TV din lume !! … . 😉 http://aje.me/QfDUIt
ANIversarea a 23 de ANI?! Vă sună bine pleonasmul ăsta? „TB a participat la marcarea împlinirii a 23 de ani bla-bla-bla.”
Comentariile sunt închise.