jobs_picAngajaţii români îşi creează o imagine nereală asupra propriului potenţial, rezultată din percepţia celorlalţi ca fiindu-le mult inferiori şi nu în baza realizărilor personale, a declarat joi sociologul Dorin Bodea, la lansarea studiului său privind valorile angajaţilor români.

‘Între ierarhia valorilor personale care românii consideră că-i caracterizează şi cea a valorilor atribuite celorlalţi este o distanţă, aş spune, de ani-lumină. De pildă, câştigul financiar, renumele, puterea sunt pe ultimele locuri în propriul set de valori, în schimb considerăm că la ceilalţi se află pe primul plan. Seriozitatea la locul de muncă, persistenţa, este o valoare care ne caracterizează doar pe noi, nu însă şi pe ceilalţi. La fel şi în cazul onestităţii şi al corectitudinii. Practic, este un conflict între două imagini: percepţia de sine şi modul în care-i vedem pe ceilalţi, pe semenii noştri’, a spus sociologul Dorin Bodea.

Acesta a adăugat că ideea unei cercetări privind valorile angajaţilor români i-a fost sugerată de către un expat care i-a spus că ‘nu este normal să aveţi o părere atât de proastă despre ceilalţi’.

În opinia lui Dorin Bodea, ‘în momentul în care eu am despre mine o părere atât de bună, iar despre ceilalţi atât de proastă, nu se poate construi ceva împreună. Şi, după cum se vede în jurul nostru, există un blocaj, o încremenire în neputinţa de a construi împreună’.

Dorin Bodea consideră că românii nu sunt fundamental diferiţi de cei din Occident.

‘Faptul că suntem egocentrici, individualişti este, până la urmă, firesc. Aceasta este cultura occidentală, materialistă. Avem însă un anumit specific. La români, există o diferenţă foarte mare între cum ne vedem pe noi înşine şi cum pe ceilalţi’, a explicat sociologul.

În legătură cu înţelesul dat de români muncii în stil occidental, sociologul şi antrologul Vintilă Mihăilescu a citat concluzia unei cercetări întreprinse de Monica Heintz: ‘Etica muncii capitaliste (stilul occidental) înseamnă pentru majoritatea celor intervievaţi ‘muncă intensă’, pentru un grup ceva mai mic – ‘muncă bine făcută’, iar pentru o minoritate de intelectuali – ‘organizare inteligentă şi management corect al forţei de muncă’.

Studiul sociologic ‘Valorile angajaţilor români’ a fost realizat pe un eşantion format din 1.481 persoane din mediul urban, 97,2% cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani, 92,3% cu studii superioare, peste 80% având statut de angajaţi. Chiar dacă eşantionul nu este reprezentativ la nivel naţional, repartizarea geografică este echilibrată. A fost investigat un set de 40 de valori: de la valori de realizare prin muncă, la cele privind lucrul cu oamenii, până la cele personale, sociale şi morale.

4 COMENTARII

  1. mai nea Bodea,este normal ca atunci cand esti „bazat” sa ii consideri pe altii inferiori,este o chestie logica,daca tu te vezi pe primul loc,lucru care este bun de altfel,te autoimpulsioneaza pentru ca a fi pe primul loc in orice ai face este o continua lupta sa ramai acolo,deci automat,cei care sunt pe locurile celelalte sunt mai „inferiori”.
    Si la o adica,ce este rau in asta?Este bine sa ai o mentalitate de invingator,chiar daca uneori exagerezi,eu de ex folosesc asta ca un fel de superstitie..;)
    Un sfat pentru nenea Bodea,ca ma „inerveaza”:)
    Pentru a reusi in viata,trebuie sa fii optimist,sa gandesti pozitiv in absolut orice faci,sa „construiesti” pas cu pas totul si absolut orice vis se poate indeplini.Insa nu te lepada de Dumnezeu,orice ar fi…

  2. A te socoti „superior” celorlalti, chiar daca ai trei facultati, mi se pare o ABSENTA a celor sapte ani de acasa!

    • Atentie,dar nu facuti (cei 7 ani de acasa),pe stadioane,sau prin case de corectie.

Comentariile sunt închise.