Guvernul pro-european al Republicii Moldova, condus de premierul Vladimir Filat, a fost demis în urmă cu puțin timp cu voturile majorității deputaților. Pentru moțiunea de cenzură au votat fracțiunile PD, PCRM și deputații neafiliați, potrivit Unimedia.md.
Pentru moțiunea de cenzură au votat 54 de deputați. În urma votului, Vlad Filat va trebui să prezinte, în termen de 3 zile demisia Guvernului pe care îl conduce.
Premierul de la Chişinău, Vlad Filat, al cărui guvern a fost demis, marţi, în urma unei moţiuni de cenzură a calificat votul drept un ‘act de iresponsabilitate maximă’.
‘Demisia guvernului înseamnă un proces complicat, e pierdere de timp şi nu prezintă certitudine şi finalitate’, a afirmat Filat.
El a declarat presei, după aprobarea moţiunii de cenzură, că cel mai probabil aceasta este o răzbunare întrucât formaţiunea sa a votat pentru desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al parlamentului, ocupată de un influent politician din Partidul Democrat şi om de afaceri, Vlad Plahotniuc.
Vlad Filat a mai declarat că cei care au votat moţiunea trebuie să-şi asume responsabilitatea şi pentru eventuale alegeri parlamentare anticipate.
Totodată, Filat a anunţat că va convoca pentru marţi o şedinţă a guvernului, lăsând să se înţeleagă că-i va demite pe reprezentanţii Partidului Democrat din guvern, formaţiune care a votat alături de comunişti moţiunea de cenzură. ‘Eu sunt obligat să asigur funcţionalitatea guvernului, or, eventuali sabotori, eventuali reprezentanţi membri ai Partidului Democrat în guvern reprezintă o problemă în exercitarea atribuţiilor’, a declarat Filat.
El s-a declarat dispus pentru negocieri între partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, dacă va exista o abordare serioasă. ‘Dacă se va continua în această atmosferă nu văd posibilitatea să discutăm şi ulterior să guvernăm’, a declarat Filat.
Vlad Filat a explicat că în decurs de trei zile urmează să-şi prezinte demisia şefului statului, după care preşedintele Nicolae Timofti va începe consultările cu fracţiunile parlamentare pentru numirea unui nou candidat la funcţia de premier. În cazul în care parlamentul nu acceptă în decurs de 45 de zile un candidat, acesta poate fi dizolvat şi organizate alegeri parlamentare anticipate.
Parlamentul Republicii Moldova decide astăzi soarta guvernului de centru-dreapta condus de Vlad Filat. Moțiunea de cenzură inițiată de opoziția comunistă va fi suspusă votului Parlamentului Republicii Moldova.
Potrivit Unimedia.md, până în acest moment și-au anunțat intenția de a vota demiterea Guvernului grupurile PCRM, PD și alți parlamentari, care au împreună 55 voturi. Dacă toți aceștia vor vota moțiunea, Guvernul Filat 2 va fi demis.
Urmăriți dezbaterea moțiunii, care a fost transmisă LIVE de Nașul.TV și Privesc.EU
Sute de oameni s-au adunat în această dimineață, în fața Parlamentului pentru a manifesta contra demiterii Guvernului. Aceștia au aplaudat miniștrii veniți la ședință, dar au huiduit deputații. Participanții la acțiune aveau cu ei pancarde pe care era scris: „Vream în familia Europeană”, „Vrem în UE”, „Nu dați jos Guvernul lui Filat”, etc.
Filat are trei zile la dispoziţie pentru a-i prezenta preţedintelui Nicolae Timofti demisia Cabinetului. După ce va primi demisia Guvernului Filat II, Nicolae Timofti va chema toate partidele parlamentare la consultări, pentru a propune un nou premier. Parlamentul de la Chişinău trebuie să dea votul de încredere unui nou premier în termen de 45 de zile. În caz contrar, legislativul Republicii Moldova va fi dizolvat şi se vor convoca alegeri anticipate.
Potrivit declaraţiilor de marţi ale fostului preşedinte Vladimir Voronin, comuniştii nu vor renunţa până nu se vor organiza alegeri anticipate. „Toţi reprezentanţii actualei guvernări nu trebuie să-şi depună doar demisia, dar să se ascundă de ruşine”, a declarat Voronin.
Moţiunea de cenzură a fost depusă ca manifestare a retragerii încrederii acordate Guvernului la învestitură. Democraţii şi comuniştii, care îl acuză pe Vlad Filat de corupţie şi abuz de putere, consideră că actualul guvern nu mai poate exista, iar liberalii nu au participat la vot.
Tensiunile dintre partidele care fac parte din alianţa proeuropeană (AIE) din guvernul Republicii Moldova s-au accentuat după ce liderul PD şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a cerut, luna trecută, demisia lui Vlad Filat, pe motiv că Executivul şi alianţa se confruntă cu o gravă criză de credibilitate, trei miniştri fiind anchetaţi în scandaluri de corupţie.
Guvernul Filat II a fost învestit la 14 ianuarie 2011, la două săptămâni după formarea coaliţiei de guvernare. Deşi cele trei partide membre ale Alianţei se declară dispuse pentru dialog, nu se ştie dacă acesta va fi posibil după demiterea guvernului, mai ales că Lupu a afirmat de câteva ori că formaţiunea sa nu va mai accepta un nou executiv condus de Filat. În aceste condiţii, la Chişinău se discută tot mai des despre un posibil nou scrutin parlamentar, care ar fi al patrulea în ultimii patru ani.
Președintele României, Traian Băsescu a declarat luni seara că speră ca „Moldova să nu rateze” drumul spre Europa. „Sper din tot sufletul ca Alianța pentru Europa să rămână în picioare, pentru că este esențial ca, la Vilnius, la întâlnirea Parteneriatului Estic, Moldova să fie teafără și să se poată parafa Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Moldova”, a declarat Traian Băsescu. Potrivit lui, o intrare într-un derapaj politic ar face rău. „Nu spun neapărat că ar face rău politicienilor, dar cetățenilor Republicii Moldova le-ar face foarte mult rău. Sper din tot sufletul ca Moldova să nu rateze”, a declarat șeful statului vecin.
Se vede ca se trag din romani. Uite asa isi bat joc si acolo parlamentarii prorusi de binele tarii. Interesul propriu primeaza. Pacat, mare pacat!
Ciuma roșie,mai aproape (din nou!) ca oricând de…România!
N-a plecat niciodata de aici, doar a stat …
pitita!
pecinginea se intinde! Asta mai era „stavile” un guvern pro-european al fratilor nostri. De-acum vor ataca din ce in ce mai agresiv. Doar si-au „intrat in mana”!
Țineți-ne și nouă un loc pentru Moscova ! Mai au tonta și căcărău ceva probleme de rezolvat cu Europa și venim și noi imediat .
JOS COMUNISMUL!!!
la eii ca si la noi
Credeti ca nu are legatura cu ce se ntimpla la noi?,mare naivitate,e un razboi fratilor,noi furnicute….
Comentariile sunt închise.