4 martie 1977 este o zi de doliu în istoria României. Un seism devastator a curmat, atunci, vieţile a peste 1.500 de oameni. Cutremurul a lăsat în urmă alte zeci de mii de răniţi şi de persoane fără adăpost. Au trecut de atunci 36 de ani, dar pentru supraviețuitorii acelor clipe de groază amintirile dureroase mai dăinuie în memorie.
Ziua de 4 martie 1977 a fost una obişnuită. Asta până la ora 21 şi 22 de minute, când s-a dezlănțuit infernul. Seismul a avut 7,2 grade pe Richter. Deşi a durat mai puţin de un minut, pentru milioanele de oameni a părut o veşnicie.
Cel mai afectat oraş a fost Bucureştiul. Atunci, peste 10.000 de oameni au fost îngropaţi sub dărămături, iar 1.424 de persoane au murit, strivite sau asfixiate. În acea noapte şi-au pierdut viaţa numeroase personalităţi ale vieţii publice şi culturale. Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ sau cântăreaţa Doina Badea.
4 martie 1977 rămâne şi data la care oraşul Zimnicea a fost distrus aproape în totalitate. Pe lângă ajutoarele de la Crucea Roşie, echipele de militari, pompieri şi cascadori au făcut eforturi supraomeneşti pentru a salva cât mai multe vieţi. S-au întâmplat şi minuni. Numeroşi oameni au fost salvaţi de sub ruine chiar şi după câteva zile.
Aproape 35.000 de familii au rămas fără adăpost şi peste 760 de unităţi economice au fost afectate. Pierderile economice înregistrate s-au ridicat la aproximativ două miliarde de dolari, cifră neconfirmată însă de autorităţile vremii. De asemenea, cutremurul a dus şi la dispariţia multor monumente de arhitectură.
Imagini de la cutremurul din 1997, difuzate de presa vremii
[jwplayer config=”600×480″ mediaid=”33157″]
sursa: Romania247.info