Traian BasescuPresedintele Traian Basescu a declarat, miercuri de la Viena, ca s-a razgandit in ceea ce priveste activitatea sa de dupa terminarea mandatului, precizand ca nu va mai pleca pe mare, ci va ramane activ in viata politica romaneasca. Basescu a afirmat ca nu va putea sa stea departe de scena politica si ca are dreptul sa se razgandeasca.

„Recunosc ca la un moment dat am spus ca dupa ce-mi termin mandatul nu ma mai intereseaza, vreau sa fiu un om liber, nu vreau sa mai aud de politica. Cred ca a fost precum cea cu demisionez in cinci minute. Am avut vreo trei zile in care am stat degeaba si nu-mi gaseam locul. Sper ca o sa raman activ in viata politica, in viata publica. Nu-mi este foarte clar cum, pentru ca variante am mai multe. (…) Ce este sigur este ca dupa ce predau cheile de la Cotroceni, nu cheile palatului, ci cele de la seifuri, cele cu documente, cred ca imi iau sotia si as merge putin, vreo doua-trei saptamani, sa stiu sigur ca nu suna nimeni. (…) Am ajuns la concluzia ca nu pot fi pensionar”, a afirmat Basescu, la intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti din Austria.

Presedintele participa, miercuri, la lucrarile Celei de-a cincea editii a Forumului Global al Aliantei Civilizatiilor, care se desfasoara la Viena.

Declaratiile complete ale lui Traian Basescu sustinute in cadrul Forumului:

„Doamnelor și domnilor,

Sunt onorat să mă adresez dumneavoastră în cadrul Forumului Alianţei Civilizaţiilor, o iniţiativă sub egida Organizației Națiunilor Unite ale cărei importanţă şi potenţial sunt dovedite atât în prezent cât și pentru viitor.

Doamnelor și domnilor,
Migraţia este o realitate a zilelor noastre, un fenomen cu impact deosebit care necesită o atenţie specială din partea statelor şi a comunităţii internaţionale. Migraţia este o componentă esenţială pentru viața economică și socială a unui stat. Migrația este, în egală măsură, o temă importantă pe agenda internaţională, nu doar datorită dimensiunii globale a fenomenului, cât mai ales datorită recunoaşterii la scară largă a multiplelor perspective pe care migrația le implică.

Prezenţa migranţilor pe teritoriul unui stat face necesare numeroase abordări sectoriale, care să conducă la elaborarea și gestionarea unor politici coerente privind fenomenul migrației, și aceste politici sunt legate de securitate, dezvoltare, sănătate, drepturile migranţilor sau combaterea migraţiei ilegale.

Migrația vulnerabilizează atât cetățenii țărilor-gazdă cât și persoanele aflate în tranzit. Din această perspectivă, sunt necesare politici eficiente şi coerente în domeniul migraţiei, având în vedere mizele şi oportunităţile pe care le oferă.

Consider că este important ca liderii politici să combată ușurința prin care, uneori, se transferă responsabilitatea problemelor economice şi sociale ale popoarelor asupra comunităţilor de migranţi. Cel puțin în Europa, este o modă ca atunci când există o criză, fie ea economică sau de altă natură, calul de bătaie al unor politicieni să devină migranții, ca singuri responsabili de neajunsurile localnicilor. Efortul de a avea un dialog echilibrat pe această temă trebuie susţinut public şi salut astfel recenta iniţiativă a Alianţei Civilizaţiilor de a organiza un seminar la nivel înalt pe această temă, la Paris.

Problema migraţiei nu este o noutate pentru Europa. Însă modul în care gândim despre migraţie se schimbă în funcţie de contextele – cu precădere economice – pe care le traversăm la un moment dat. Criza din ultimii ani, care continuă să afecteze viaţa cetăţenilor din multe ţări ale Europei, nu a făcut decât să arunce tema migraţiei într-un registru al extremelor, în care drepturi fundamentale ca libera circulaţie, şi chiar diversitatea culturilor şi a religiilor, să devină obstacole care împiedică coagularea unui dialog constructiv, în spiritul cunoașterii și al respectului reciproc.

Nu putem vorbi despre implicaţiile negative ale migraţiei ca un laitmotiv al perioadei de criză. Trebuie să punem în evidență şi contribuţia benefică a migranţilor la dezvoltarea societăţilor în care aceștia aleg să se stabilească. Am susţinut întotdeauna ideea că migraţia trebuie privită ca o sursă de dezvoltare. Cred că acum, în contextul crizei globale, deşi poate să pară paradoxal, migraţia trebuie considerată din perspectiva contribuției sale la programul global de dezvoltare. Pentru succesul eforturilor noastre, este necesar să valorificăm bunele practici existente în ceea ce priveşte incluziunea socială a migranţilor. Este important să avem ca premisă esenţială pentru dialog şi reflecţie pe tema migraţiei principiului solidarităţii dintre statele membre UE.

Există riscul de a politiza în exces migraţia, şi de a o transforma dintr-o potenţială resursă de dezvoltare într-o ameninţare la adresa prosperităţii economice şi a identităţilor naţionale.

Cred că este important să ne concentrăm asupra provocărilor pozitive pe care le presupune migraţia, nu numai din perspectivă economică, ci și culturală. Identitatea unei naţiuni, a unei comunităţi este un fenomen viu, care presupune dialog, schimb de experienţe sociale şi culturale, diversitate a mentalităţilor, pluralism. Migranţii sunt elemente de coeziune, ei pot fi valorizați ca exponenți ai modelului cultural european definit prin principiul unității în diversitate.

Doamnelor şi domnilor,

Principala resursă a unei ţări o reprezintă poporul, oamenii. Oamenii sunt cei care sunt resursa inepuizabilă. Evident, suntem conştienţi de faptul că cei care părăsesc România, spre exemplu, o fac, ca de altfel și migranții din alte țări, pentru a găsi condiţii de viaţă mai bune. Migraţia este prezentată din ce în ce mai mult ca o ameninţare pentru stabilitatea pieţelor muncii, pentru identităţile naţionale şi culturale. Un fenomen care pune în pericol bunăstatea ţărilor occidentale. O astfel de abordare ne arată că egoismul, de multe ori, este de natură să lovească în fundamentul unor principii care deveniseră în perioada de prosperitate elemente de afirmație continuă a tuturor politicienilor. De ce vorbim astăzi, din ce în ce mai puțin, despre dreptul la muncă, limitat doar de competiție, sau despre libertatea de a călători și de a alege un domiciliu oriunde în lume? Aceste subiecte erau principalele teme politice privind exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale înainte de căderea Zidului Berlinului.

Ca stat membru UE, dorim un sistem de migraţie suplu şi inteligent, care să contribuie la creşterea competitivităţii economice atât în plan naţional, cât şi la nivelul Uniunii Europene. În crearea şi aplicarea acestor politici, avem în vedere un rol sporit al administraţiilor publice regionale şi locale.

Este foarte important ca, prin politicile generate de noi, să contribuim la creşteri economice în special în regiunile din vecinătatea frontierelor comunitare, dar şi în statele predilecte de origine ale migranţilor. Pentru aceste categorii de state, remitenţele reprezintă o sursă importantă de creştere economică. O temă de interes pentru România este migraţia în zona extinsă a Mării Negre unde, alături de ţările din zonă, trebuie să facă faţă presiunii unui flux de migraţie care alimentează migraţia ilegală.

Un sprijin deosebit în abordarea globală a migraţiei îl oferă, constant, Organizaţia Internaţională a Migraţiei. În cazul României, parteneriatul cu Biroul OIM din ţară este unul de succes, fiind circumscris şi activităţilor legate de prevenirea traficului de persoane şi repatrierea voluntară umanitară asistată.

Doamnelor şi domnilor,

Am evidenţiat doar câteva aspecte legate de acest fenomen amplu al migrației. Subliniez printre cele mai importante aspecte ale migrației că un element de consolidare a demnității, dar și a siguranței migrantului, este legat de locul de muncă legal. Migranții sunt de prea multe ori utilizați pe piața neagră a forței de muncă. Statele membre ar trebui să-și propună politici ferme de diminuare a muncii la negru. Vă mulțumesc!”

29 COMENTARII

  1. cui nu-i place seriozitatea si adevarul nu-i place nici basescu. Bravo d-le t,basescu. Ramii in fruntea tarii si adu romania cu picioarele pe pamint ca altfel, dispare de pe harta.

  2. Ma bucur ca a luat aceasta hotarare .E necesar sa vina printre politicieni si dupa ce nu va mai fi Presedinte .

  3. Eram sigur!Puteam sa jur!
    Traian Basescu are in singe,in educatie,in cultura sa nu PARASEASCA CORABIA!
    Nu poate lasa Romania pe mana infantililor,nevoiasilor,mafiotilor si nemmernicilor…

  4. – Daca cititi PRESSA INTERNATIONALA veti afla si alte lucruri Interesante … , despre comunistul TB :-/ ➽ TRIUNGHIUL NEGUSTORILOR MORTII BOUT-KASSAR-BASESCU
    Au existat in epoca moderna 3 imperii de trafic de arme, Kassar, Bout, Basescu. Primii doi au fost furnizori….in timp ce armele ,trimise in toate colturile de lume apartin mafiei de armament romane avand in varf pe Traian Basescu. Kasar a primit 20 de ani puscariie (in USA) pentru incercarea de a cumpara rachete romanesti iar Bout a fost nu demult extradat in catre Statele Unite. In aceste zile vine randul lui Traian Basescu. Spun asta pentru ca procesul lui Bout de la New York nu poate avea loc fara martorul principal Basescu ….pentru simplul motiv ca rachetele si armele sunt de provenienta romaneasca, fiind fabricate de intreprinderile de armament ale statului roman. Legaturile Bout Basescu au aparut in zeci de publicatii ale mediei internationale . Aleg una care la intamplare CANADIAN FREE PRES Viktor Bout: A Romanian Connection? http://www.canadafreepress.com/index.php/article/8603 .
    Trimit un fragment“1998, autoritatile române au facut un fals caz de contrabanda de tigari . De fapt, nu s-au tigari la bord Viktor Bout `s avion IL-76 de operare pentru Air Sofia, care au fost descarcate la Aeroportul Bucuresti-Otopeni. sederea peste noapte a fost necesara pentru serviciile secrete românesti pentru a încarca rachete românesti- pentru destinaii, aflate sub embargo ONU. Armele sub acoperirea transportului de tigari au fost exportate de o societate detinuta de Viktor Bout si Shimon Naor, care aveau monopolul asupra acestor tranzactii secrete,. Conexiunile lui Bout cu serviciile secrete militare românesti sunt clare …….In actul de acuzare al DEA ( American ) aceste arme si racete erau destinate grupului Columbian FARC” ….inchei citatul.
    CONFORM LEGISLATIEI SUA POSESIA DE RACHETE SOL AER …..DOBORAREA DE HELICOPTERE MILITARA SI UCIDEREA UNOR SOLDATI PURTAND UNIFORMA US SE PEDEPSESTE ,,,,,CU PEDEAPSA CAPITALA…ADICA SCAUNUL ELECTRIC.

    RACHETE ROMANESTI CATRE TERORISTII FARK
    Iata ce anunta cotidianul EL Tempo si alte zeci de ziare din intreaga lume pe fata de 3 Augusttimp in care Presedintele Romaniei trebuia sa aprobe cu semnatura …orice comert de armament ………. Gherila FARC detine rachete antitanc din Romania. Arsenalul miscarii columbiene de gherila FARC, cuprinde rachete antitanc de provenienta romaneasca, a scris duminica presa de la Bogota, care citeaza surse din serviciile columbiene de informatii. Potrivit AFP (…).

  5. Asa, da! Simplul fapt ca dusmanii vor avea somnul mai agitat ma bucura enorm! Sa nu doarma linistiti pe ruinele acestei tari.

  6. Yesssss!!! 😀 😀 😀

    Acesta e OMUL POLITIC si presedintele care nu-si abandoneaza tzara!

  7. Eheee asta da veste, buna pentru cei care se bucura de decizia pe care o va lua de-a nu parasi politica, iar pe de alta parte o terapie celor care au dorit sa scape de domnia sa cu orice chip.
    In alta ordine de idei Razgandirea d-lui Presedinte de-a ramane in politica cred ca va fi salutata de partenerii UE, nu acelasi lucru despre d-l Priministru cu Furt Intelectual!

    • este o veste minunata ! Romania are nevoie de politicianul patriot Traian Basescu.

  8. b a n a l ! inca o … razgandeala

    mai stie cineva a cata a fost!? a o mie paişpea probabil.

    in definitiv la asta se pricepe el cel mai bine. la razgandeli si reevaluari.

    oare cand se va cere sa intre in … PSD 😉

    hi hi hi

    • Un proverb francez spune ca numai imbecilii nu-si schimba parerea.
      Rigiditatea este un mare defect, domnule. Cat despre cele la care se pricepe domnul Presedinte, nu este locul si spatiul nu ne permite sa le enumeram. Este un om de stat de o inteligenta si de o competenta fara egal in politica romaneasca actuala.

      Cum interpretati afirmatia dlui antenescu , care a afirmat ca daca dl Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, el, inlocuitorul temporal NEALES, se va retrage din politica ?
      P.S. despre uzurpatorul adormescu insa, chiar ne putem intreba la ce se pricepe cu exceptia executarii „indicatiilor pretioase” primite de la varan si de la „Vocea Rusiei”.

  9. …ne bucuram ca presedintele nu se retrage din viata politica,cred ca v-a deveni cel mai puternic lider in fruntea PDL,si impreuna cu acest partid un opozant de temut pentru penalii din USL!….si de ce nu un viitor PM….da,inca batalia nu s-a incheiat !…eu cred ca a mai aparut o doza de speranta in inima romanilor ca nu vom ramane pe mana acestor vanzatori de tara si neam precum voiculescu ,ponta ,kakarau ,sorin r, stanescu….si multi altii carora nu le pasa de SOARTA TARII ,CI DOAR DE BUZUNARELE LOR !

  10. Personal mă bucură decizia lui Traian Băsescu. Nu-l vedeam lăsànd lucrurile la stadiul actual şi timpul va confirma că a avut dreptate.Sper să-l văd Premier !

Comentariile sunt închise.