PolitiaLiderii clanurilor „Camatarilor” si „Sportivilor”, Ion Balint zis „Nutu Camataru”, Vasile Balint zis „Sile Camataru” precum si Nica Robert Florin zis „Nica” si Rosca Radu Cristian zis „Rosca” au fost ridicati de politisti, vineri dimineata, si urmeaza sa ajunga la sediul DIICOT pentru audieri, informeaza Agerpres.

Ea a mai spus ca in urma perchezitiilor, la domiciliile liderilor clanurilor au fost gasite arme si bani.

Politia Romana si procurorii DIICOT, cu sprijinul DGIPI si SRI, efectueaza peste 100 de perchezitii in Bucuresti, Teleorman, Ilfov, Giurgiu si Arges.

Procurori DIICOT si ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti si Directia de Investigatii Criminale efectueaza vineri dimineata 115 perchezitii domiciliare in cadrul unei actiuni de amploare in vederea destructurarii clanurilor Camataru si Sportivilor, specializate in savarsirea de infractiuni de violenta.

Potrivit unui comunicat al IGPR, la actiune participa 400 de politisti si este efectuata cu sprijinul lucratorilor din cadrul Jandarmeriei Romane.

Vor fi audiate 80 de persoane fata de care vor fi dispune masurile legale.

Operatiunea vizeaza doua din cele mai importante grupari infractionale, constituite pe raza municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, cunoscute sub denumirile ‘Camataru’ si ‘Sportivii’.

Liderii gruparilor au fost identificati ca fiind Ion Balint zis ‘Nutu Camataru’ si Vasile Balint zis ‘Sile Camataru’, respectiv Robert Florin Nica zis ‘Nica’ si Radu Cristian Rosca zis ‘Rosca’.

Procurorii sustin ca activitatea membrilor gruparilor s-a desfasurat pe doua paliere infractionale.

Astfel, in perioada 2008 – 2012, in spatiul public, intre membrii celor doua grupari rivale au avut loc conflicte stradale in care s-au folosit inclusiv arme de foc, in scopul asigurarii suprematiei la nivel infractional in municipiul Bucuresti, situatii ce au avut drept consecinta directa punerea in primejdie a vietii si integritatii corporale a membrilor gruparii dar si a unor terte persoane.

In al doilea rand, procurorii DIICOT au documentat si activitatea infractionala a invinuitilor constand in aceea ca au savarsit infractiuni de violenta, generatoare de beneficii financiare substantiale, in principal in material acordarii/recuperarii unor imprumuturi de bani cu camata.

‘Modalitatea violenta in care au actionat membrii celor doua clanuri, expunerea publica cu ocazia faptelor comise cat si folosirea armelor de foc au generat in randul victimelor si a opiniei publice un sentiment de teama si au fost de natura a tulbura grav ordinea si linistea publica’, sustin procurorii.

In cauza se efectueaza cercetari fata de 67 de invinuiti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, tentativa de omor calificat si deosebit de grav, lipsire de libertate, santaj, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, operatiuni fara drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice.