Deputaţii europeni au cerut mai multe teste în lanțul alimentar și sancțiuni mai mari în cazul fraudei în comercializarea produselor din carne, mai degrabă decât reguli legislative noi, în cadrul unei dezbateri în comisia pentru mediu, luni, 18 februarie. Aceștia au mai cerut statelor membre să respecte regulile existente în domeniul etichetării și o mai bună cooperare între acestea.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”32471″]

„Concentrarea pe prețurile mici duce la creșterea riscului de fraudă. Trebuie să schimbăm această logică, amenzile și sancțiunile trebuie să fie simțite de către companii“, a spus în cadrul dezbaterii vicepreședintele comisiei pentru mediu, Carl Schlyter.

Și Chris Davis (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Regatul Unit) a cerut sancțiuni mai mari. „Pentru unii oameni, este inacceptabil să mănânce carne de cal. Imaginați-vă cât ar fi fost de rău dacă ar fi fost carne de porc! Responsabilitatea trebuie să fie a producătorilor. Ar trebui să se facă eforturi pentru sancțiuni comune la nivel european“, a spus dumnealui.

Germanul Peter Liese, de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), a sprijinit consolidarea regulilor existente. „Este o înșelare majoră a consumatorilor. Nu putem aborda această situație prin introducerea unor legi noi, ci prin consolidarea legislației existente“, a spus domnul Liese.

Linda McAvan (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit) a cerut inspectori independenți pentru igienă. „Chiar crede Comisia Europeană că acum, după ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, publicul poate avea încredere în companii pentru controalele de igienă?“, a întrebat dumneaei.Url Bernhard, de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, a spus că nu există riscuri pentru sănătatea publică: „este o chestiune de fraudă, au fost înșelați consumatorii, dar până acum nu a fost vorba de un risc alimentar“.

„Pe trasabilitate avem cea mai dezvoltată legislație din lume. S-a detectat frauda și a fost găsită carnea. Sistemul a funcționat. Comisia a propus un plan pentru controale mai stricte, care să includă teste de ADN“, a arătat Paola Testori Coggi, de la Direcția Generală pentru sănătate și consumatori.

2 COMENTARII

  1. Marea Britanie trebuia sa plateasca Frantei pentru scandalul cu vaca nebuna. Nimic nu se uita.
    S-a ivit ocazia … si le-a tras-o.
    Asta-i povestea cu calu calare pe cal (adi paunescu).

Comentariile sunt închise.