videanuPreşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a declarat într-o conferinţă de presă că în acest an am putea asista la situaţii ale unor companii de stat precum cea în care a ajuns Oltchim. Liderul democrat liberal a atras atenţia asupra manierei în care ar urma să se deruleze operaţiunile de privatizare a CFR Marfă şi de vânzare a unui pachet de acţiuni la Hidroelectrica.

„Din păcate, anul 2013 s-ar putea să ne mai aducă alte companii gen Oltchim, datorită incapacităţii Guvernului de a gestiona companiile în care statul este acţionar majoritar. Atenţie mare la Hidroelectrica, atât vă spun. Şi o să vedem împreună ce se va întâmpla în luna iunie, anul acesta, cu Hidroelectrica. (…) Atenţie la modalitatea de privatizare a CFR Marfă. Atenţie la modul cum se administrează aşa-zisul management privat şi care este un management privat PSD. Este un management privat al lui Victor Ponta, punându-şi clientela politică în fruntea companiilor naţionale. Lucru pe care-l dezavua nu mai demult decât acum câteva luni de zile”, a declarat Adriean Videanu.


sursa video: Privesc.eu

Fostul ministru al Economiei a răspuns, în context, acuzelor pe care Victor Ponta i le-a adus cu privire la Oltchim.

„Primul-ministru al României, Victor Ponta, m-a acuzat că m-aş face vinovat de dezastrul de la Oltchim, fără să prezinte nicio dovadă. Afirm cu toată responsabilitatea, şi o să prezint şi dovezi, că ‘groparul’ Oltchim se numeşte Victor Ponta şi Guvernul pe care l-a condus şi a luat decizia de privatizare halucinantă care s-a petrecut în anul 2012”, a afirmat Videanu.

El a reamintit că Oltchim a fost o companie profitabilă în perioada 2004-2006, când exporturile companiei reprezentau ‘2% din exporturile României’. Problemele combinatului, potrivit lui Videanu, au început să se manifeste începând cu 2007, când, ‘din indolenţa statului şi a Ministerului Economiei’, nu s-a reuşit o majorare de capital la acea dată, fapt care a făcut ca Oltchim să ajungă să aibă ‘capitalurile proprii negative, nemaiavând nicio vocaţie la credit, în condiţiile în care făcuse investiţii de peste 500 de milioane de euro’. Videanu a adăugat că Oltchim a devenit în 2007 şi ‘un client neeligibil pentru furnizorii de energie’.

„Singurii care s-au preocupat după 2007 de Oltchim au fost guvernările Boc. În 15 iulie 2009 am iniţiat un memorandum privind conversia creanţelor AVAS în acţiuni şi prin această majorare de capital, capitalurile proprii ale Oltchim deveneau pozitive. Oltchim avea vocaţie la credit şi în acel moment principalii doi creditori, BCR şi Banca Transilvania, şi-au dat acordul privind conversia unei părţi din împrumuturile pe care aveau la Oltchim în acţiuni. În 2010, am iniţiat un memorandum privind acordarea unui împrumut Oltchimului pentru investiţiile necesare în condiţiile în care la sfârşitul anului 2009, începutul anului 2010, Oltchimul din surse proprii achiziţionase partea de petrochimie de la Arpechim cu suma de 13 milioane de euro, făcând investiţii din surse proprii de peste 14 milioane de euro în modernizarea acestor instalaţii. Şi a venit anul 2012, care a însemnat dezastrul pentru Oltchim prin acea procedură de privatizare împotriva propunerii pe care consultantul PriceWatersCoopers o făcuse Guvernului ca modalitate de privatizare. Şi ştiţi bine acel show mediatic pe care Victor Ponta şi Dan Diaconescu l-au făcut la privatizarea Oltchimului”, a spus fostul ministru al Economiei.

Premierul Victor Ponta a acuzat marţi ‘jaful’ făcut la Oltchim de democrat-liberalii Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Cristian Boureanu şi a afirmat că doreşte o discuţie în Parlament pe acest subiect. ‘După tot jaful făcut de Blaga, de Dan Diaconescu, de Videanu, de Boureanu – că înţeleg că vor să discutăm în Parlament, de-abia aştept să discutăm în Parlament, să le scoatem toate cifrele şi toţi banii pierduţi în anii în care au fost implicaţi acolo – Oltchimul este un caz cu totul şi cu totul special’, a spus premierul, la începutul şedinţei de guvern.