Guvernul francez şi-a reafirmat, duminică, suspiciunile faţă de compania Spanghero, aflată în centrul scandalului european al cărnii de cal vândute drept carne de vită, dar a anunţat că va avea luni o întâlnire cu reprezentanţii celor 300 de salariaţi ai acestei firme, a cărei activitate a fost suspendată vineri de autorităţi, relatează AFP.
Ministerul francez al Agriculturii a emis un comunicat în care subliniază că, în acest caz, guvernul a intervenit pentru a restabili ‘încrederea în lanţul alimentar’, afectată de ‘multe indicii grave, precise şi concordante care scot în evidenţă o înşelătorie economică de amploare europeană a consumatorului’.
Compania, cumpărată în anul 2009 de la familia Spanghero de către societatea Lur Berri, este acuzată că a vândut carne de cal etichetată ca fiind carne de vită, aceasta fiind folosită apoi la producerea unor preparatele comercializate de compania Findus.
Companiei Spanghero i-a fost suspendată, joi, autorizaţia sanitară pentru toate cele trei activităţi: stocare, prelucrare cărnii şi producere de semipreparate.
Executivul de la Paris a precizat că face distincţia între ‘responsabilitatea acestor acţiuni, care pare să ţină de managerii firmei Spanghero, şi activitatea salariaţilor’, astfel că statul francez s-a mobilizat pentru asistarea acestora din urmă în perioada desfăşurării anchetei. Reprezentanţii salariaţilor cer deblocarea autorizaţiei sanitare pentru acele preparate ce nu conţin deloc carne de vită.
Potrivit Agenţiei franceze de combaterea a fraudei, scandalul vizează 750 de tone de carne, dintre care 550 au fost folosite la peste 4,5 milioane de produse vândute în 13 state europene.
Autorităţile au reiterat faptul că este vorba despre fraudă, dar că operaţiunile respective nu au pus în pericol sănătatea consumatorilor.