ciuvicaMugur Ciuvica a pierdut la CEDO procesul cu presedintele Traian Basescu, anunta site-ul hotararicedo.ro. Persedintele l-a dat in judecata pe Mugur Ciuvica dupa ce acesta l-a acuzat in februarie 2004 ca „a fost turnator la Securitate” si ca „a trait timp de 14 ani, din decembrie 1989 pana acum, intr-o continua minciuna”.

Ciuvica a pierdut procesul in tara, fiind condamnat la plata unor daune in valoare de 500 de milioane de lei vechi, decizie contestata la CEDO pe motiv ca i-a fost incalcata astfel libertatea de exprimare. Curtea de la Srasbourg, prin decizia de inadmisibilitate din 15 ianuarie 2013, a stabilit ca sanctiunea urmarea un scop legitim „apararea reputatiei altei persoane” si era necesara intr-o societate democratica – sanctiunea rezultand dintr-o „nevoie sociala imperioasa” si fiind proportionala cu scopul urmarit, anunta Hotnews.ro

Purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Oprea a declarat pentru Hotnews ca „Domnul Mugur Ciuvica nu a dat curs pana in acest moment sentintei judecatoresti prin care trebuie sa plateasca daune morale in valoare de 500 de milioane de lei vechi domnului presedinte Traian Basescu. Deci aceasta suma nu a fost achitata pana in acest moment”.

Vezi mai jos motivatia CEDO:

– Aprecierea Curtii Europene a Drepturilor Omului a fost, in linia apararilor formulate de Guvern, in sensul ca plangerea reclamantului este vadit nefondata, neexistand o incalcare a libertatii de exprimare in cauza.

– Constatand ca existenta ingerintei este evidenta, prin aceea ca reclamantul a fost sanctionat prin obligarea la plata de daune morale catre partea vatamata, CEDO a trecut la analiza conditiilor ca ingerinta (n.r. in dreptul la libera exprimare) sa fie conforma cu textul art. 10 din Conventie, asa cum se desprind ele din jurisprudenta instantei europene. Astfel, s-a constatat ca ingerinta era prevazuta de lege – art. 998 si 999 din C.civ – si urmarea, in mod evident, un scop legitim – protejarea reputatiei altei persoane. O analiza mai complexa este cea facuta in privinta celei de-a treia conditii – necesitatea restrangerii dreptului intr-o societate democratica.

– Pentru inceput, CEDO a reamintit faptul ca, in privinta unui om politic, limitele criticii admisibile sunt mai largi, data fiind calitatea sa de persoana publica, decat in cazul unui om obisnuit. Omul politic se expune inevitabil si constient unui control atent al faptelor si gesturilor sale. In cazul sau, dreptul la reputatie trebuie pus mereu in balanta cu interesul publicului de a fi informat.

– In speta, instantele interne au dispus achitarea reclamantului sub aspectul savarsirii infractiunii de calomnie, dar au considerat ca sunt intrunite elementele faptei ilicite cauzatoare de prejudiciu, datorita atingerii aduse „onoarei, demnitatii si reputatiei” partii vatamate prin afirmatiile amintite mai sus, motiv pentru care actiunea civila a fost admisa. Sub acest aspect, CEDO a aratat ca nu se poate substitui instantelor romanesti in ceea ce priveste aprecierea existentei faptei ilicite. Ceea ce poate sa constate, insa, este gravitatea pe care publicul romanesc o ataseaza ideii de colaborare cu fosta politie politica (a se vedea si cauza Petrina c. Romaniei, hotararea din 14 octombrie 2008, par. 47 si 49).

– Spre a verifica in ce masura a existat o „nevoie sociala imperioasa” pentru restrangerea libertatii de exprimare in cauza, CEDO a avut in vedere faptul ca reclamantul a facut atat judecati de valoare, cat si imputari factuale cu privire la conduita partii vatamate, iar instantele interne i-au oferit posibilitatea sa faca proba veritatii. Cu toate acestea, instantele interne nu au fost convinse de probele aduse de reclamant in sustinerea veridicitatii afirmatiilor sale si, in consecinta, s-a pronuntat solutia de obligare la plata unor daune morale. Totodata, CEDO a constatat ca aceasta solutie nu este lipsita de fundament, cu atat mai mult cu cat reclamantul nu a avertizat publicul asupra faptului ca face afirmatii subiective si nu si-a manifestat niciun moment dubiul cu privire la cele afirmate despre colaborarea lui T.B. cu Securitatea (a contrario, Ieremeiov c. Romaniei, 24 noiembrie 2009, par. 44 si Andreescu c. Romaniei, 8 iunie 2010, par. 94).

– In plus, Curtea a apreciat ca termenii folositi de reclamant nu erau indispensabili pentru comunicarea mesajului sau, motiv pentru care s-a raliat concluziei instantelor interne cum ca acesti termeni releva intentia reclamantului de a-l ofensa pe T.B., adversarul sau politic. Or, in lipsa unei baze factuale, nu se poate aprecia ca afirmatiile sale nu au depasit doza de exagerare si provocare admise de art. 10 din Conventie. De aceea, CEDO a considerat ca instantele interne au furnizat „motive pertinente si suficiente” pentru a retine incalcarea de catre reclamant a „onoarei, demnitatii si reputatiei” lui T.B. (par. 55).

– CEDO a conchis, de asemenea, ca sanctiunea aplicata, obligarea la daune morale in cuantum de 500.000.000 ROL (aproximativ 13.600 EUR), nu a fost una disproportionata, prin raportare la scopul legitim urmarit. In consecinta, s-a apreciat ca plangerea reclamantului este vadit neintemeiata si a fost respinsa, in baza art. 35 par. 3 lit. a) si 4 din Conventie.

19 COMENTARII

  1. In atentia celor care lupta impotriva interlopilor cu legitimatie de la stat !

    Am fost batut de politisti nevinovat de mi s-au rupt dintii din gura,am fost legat in lanturi si la maini si la picioare si o bara de fier legata de lanturi,timp de 81 de zile,colegi de celula ma stergeau la fund,cand mergeam la wc,nu am avut voie sa ma spal pe corpul meu,eram plin de pureci si bube,am stat intr-o camera foarte racoroasa cu soareci prin saltea si sobolani care sareau din wc, am fost dus la proces in lanturi pe picioare si catuse la maini, am demonstrat asta la CEDO,si acum cand am depus reclamatie impotriva lor mi sa respins ,pe motiv ca s-au prescris faptele,si nu are ce sa le faca a spus judecatoarea,eu am depus cerere la CEDO in termenul legal,guvernul a fost instintat,trebuia sa suspende prescrierea pana la decizia CEDO,dar vad ca nu se tine cont nici de hotararea de la CEDO,am depus reclamatii impotriva lor si sa dat NUP,si m-au amenintat ca ma impusca.Acum dupa ce am castigat la CEDO a doua oara ,mau amenintat ca o sa mi se faca o inscenare si o sa fiu arestat si spanzurat in celula. Cand am fost eliberat nu am avut dreptul sa muncesc ,pe motiv ca aveam cazier . Acesti interlopi cu legitimatie de la stat ,politisti si magistrati care au incalcat legea cu buna stiinta ,trebuie pedepsiti urgent. Am fost achitat in 2012 si de Tribunal Arad si de Curtea de Apel Timisoara .Ce sa mai fac? Vili Rupa Tel. 0721758747

    http://www.infolegal.ro/hotararea-cedo-in-cauza-vili-rupa-impotriva-romaniei-incalcarea-art-3-din-conventie-rele-tratamente/2010/08/12/

    http://www.juridice.ro/181541/rele-tratamente-lipsa-caracterului-efectiv-al-anchetei-cedo-rupa-vs-romania-nr-2.html

  2. Nasule,oare il aveti ca invitat in seara asta pe Ciuvica?As vrea sa-l vad cum se enerveaza,cum spune ca si cei de acolo sunt …basisti!T.Basescu a fost mereu un castigator,oamenii si acum cred in el[….nu toti,dar cei mai multi romani]

  3. Nasule,oare il aveti ca invitat in seara asta pe Ciuvica?As vrea sa-l vad cum se enerveaza,cum spune ca si cei de acolo sunt …basisti!T.Basescu a fost mereu un castigator,oamenii si acum cred in el[….nu toti,dar cei mai multi romani]

  4. M Ciuvica= calomniatorul ! Ponta= plagiatorul ! Crin= adormitul ! .. si lista continua ..( asa le e scris in frunte !)

  5. …iar Traian Băsescu a pierdut mult și cu mult…REFERENDUMUL. Cine-i mai câștigat?

    • Stimata Doamna (daca intr-adevar sunteti o doamna…)

      Cu tot respectul, cred ca va uitati la alt film !
      Dl Presedinte este un roman adevarat- printre putinii care se vad
      ciuvica este o javra care latra dupa partitura.

      Punct !

    • Doamna, presedintele n-a pierdut nici referendumul, l-a castigat. Cei care au stat acasa l-au ascultat. Putea fi 100% din sub 50% prezenti la vot, tot presedintele era cel castigat. Iar celor care zic ca pragul nu-i corect, le spun ca ei gresesc. Presedintele a fost ales cu peste 50% din 10 milioane de voturi, deci din start a avut impotriva aproape 5 milioane, pana la 7,5 milioane, doar 2,5 milioane s-au suparat si totusi fiindca a fost frauda majora, nici atat, cu ingaduinta vro 2 milioane. Asa ca despre ce vorbim? Cei 4 milioane care au votat USL, considera cele 65% important, uita ca din 100% electorat, cei care au votat a fost 46%, deci 65% reprezinte doar circa 29%, cu alte cuvinte asta e sustinerea lor reala, a celor 4 milioane, de 29%. Nu uite ca presedintele a avut peste 5 milioane, asa ca daca peste vro cateva luni s-ar putea face si pentru parlamentari un referendum de demitere, ei s-ar putea trezi ca sunt votati sa fie demisi de mult mai multi decat cei care i-au facut parlamentari. Pot sa se umfle in pene cat or vrea, realitatea o sa-i loveasca in plex.

      • complectare, Deci cei 10 milioane reprezinta mai mult de 50% din electorat. Daca a obtinut peste 50% cand a fost ales, tot peste 50% din peste 50% electorat poate fi demis. Lupta cu presedintele nu-i cinstita, s-au strans toti infractorii si folosind minciuna prin media ca sa-si apere interesele vor sa-si faca aliat electoratul. Au sapat o groapa mare, asa ca e imposibil sa nu cada rand pe rand in ea, tocmai cei care au sapat-o.

Comentariile sunt închise.