Surpriza majora a raportului Comisiei Europene pe Justitie este includerea campaniilor mediatice de hartuire printre amenintarile la indepedenta justitiei. Nu e nevoie de prea multa stiinta pentru a intelege ca Bruxelles-ul arata cu degetul spre televiziunile controlate de Dan Voiculescu, care au mitraliat tot ce inseamna institutie functionala si om functional din justitie. Nevoia lui Voiculescu de a-si rezolva problema personala cu Justitia a dus la crearea unui monstru mediatic ale carui ragete si muscaturi sint atit de puternice si eficiente ca se simt pina la Bruxelles.

– Cristian Pantazie –

Numai ca imperiul mediatic nu ar fi atit de periculos fara puterea mixta acumulata in spatele sau: Voiculescu e facator de jocuri politice, om de afaceri bransat la stat, patron de televiziuni. Mai puternic decit au fost vreodata Vintu sau Patriciu, mai devastator in furia sa decit orice om politic.

Comisia Europeana a inteles corect Romania: o democratie instabila, cu institutii inca necoapte suficient si penetrate de „grajdani”, cu o populatie pauperizata asupra careia mesajele anti-occident (vazut ca sursa relelelor) au un efect tot mai puternic. Campaniile mediatice de demolare a DNA, Inalta Curte, Curtea Constitutionala sau ANI au fost insa partea vizibila a efortului lui Voiculescu de a dinamita institutiile.

In subteran, Voiculescu a dus si duce inca o lupta cel putin la fel de dura pentru a ingenunchea Justitia. Doar doua exemple:

Procedura initiata de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, de numire a noilor sefi la DNA si Parchetul general. Procedura a fost viciata inca de la inceput prin lipsa de transparenta. Numele importante din parchete s-au tinut departe de concursul ce a semanat la final cu o farsa. Doar ca farsa, dejucata in cele din urma, avea ca miza doua dintre cele mai importante pozitii din Justitie. Iar Mona Pivniceru a ratat una dintre misiunile pe care PNL si Dan Voiculescu (cei care au propulsat-o in Guvern) i le-au acordat.

Tot Mona Pivniceru a incercat sa modifice legea prin care procurorii sint alimentati cu informatii de SRI. Miza era uriasa: fara informatii, procurorii nu au ce sa ancheteze. Propunerea de modificare a fost in cele din urma abandonata.

Raportul MCV al Comisiei Europene listeaza printre problemele din Justitie tocmai „atacurile cu motivatie politica la adresa sistemului judiciar” (capitol la care au excelat politicienii liberali, aliatii fideli ai lui Voiculescu), campaniile mediatice de hartuire (trustul lui Voiculescu), lipsa de transparenta in alegerea noilor sefi la DNA si Parchetul General (vezi punctul 1 de mai sus).

Multe dintre cererile si recomandarile Comisiei Europene au legatura cu ceea ce face Dan Voiculescu – la vedere sau in subteran. Prin listarea lor in raport, Comisia a transmis un semnal clar lui Victor Ponta: scapa de Voiculescu pentru a ramine frecventabil. Atit de multa putere a strins Voiculescu, incit a ajuns pe agenda Comisiei Europene.

Ponta, la rindul sau, a dat in ultima luna semnale puternice ca s-a cam saturat de coabitarea cu tandemul Voiculescu / Antonescu. Dan Tapalaga le-a listat deja aici.

In ultimele zile au mai aparut citeva semnale ca Ponta (si aliatii sai din PSD) zic ca Voiculescu&Co, dar fac ce zice Comisia Europeana. Sa le luam pe rind:

 

1. Voiculescu a vorbit din nou de suspendarea lui Basescu. Victor Ponta si Liviu Dragnea au refuzat apasat tema

2. Relatia cu FMI: Injurati si pusi la zid de televiziunile lui Voiculescu si de apropiati precum Dan Radu Rusanu, creditorii internationali sint curtati de Ponta

3. CNA. Sefa CNA, sprijinita de Victor Ponta, a acceptat criticile Comisiei Europene si a anuntat ca va initia masuri prin care sa corecteze derapejele din televiziuni. Liberalii au strigat la unison ca Bruxelles-ul a gresit. Mai mult: Victor Ciutacu scrie pe blog despre tradarea de catre Ponta a idealurilor USL: „Faptul ca noul presedinte al CNA, numit de Guvernul Ponta, care a lasat prin media urme cate am lasat eu in inginerie, sare din baie, aplauda monstruozitatea si promite modificari legislative (desi n-are-n fisa postului) spune multe despre sfanta mare coabitare si, mai ales, despre cum se preia controlul institutiilor opresive de la un regim la altul”

4. ANI. Atacata obsesiv de liberali si de trustul lui Voiculescu, Agentia Nationala de Integritate (laudata de raportul Comisiei Europene) primeste o recunoastere din partea Guvernului: salariile angajatilor vor creste substantial.

Pe scurt, pe toate aceste teme majore, Victor Ponta se pozitioneaza diferit de Dan Voiculescu & Co.

 

Ramine de vazut daca Ponta are puterea de a se rupe definitv din parteneriatul nociv in care e acum. Nu ca el ar fi vreun monument de europenism, dar nu are mizele personale care-l fac pe Dan Voiculescu sa calce totul in picioare.

Pina acum, Ponta a reusit sa tina un aparent echilibru intre presiunile lui Voiculescu & Co si cererile Bruxelles-ului prin dublu discurs, negocieri la mai multe capete si protectie media din partea prietenului Sebastian Ghita (RTV). Dar se apropie momentul adevarului, care va decide soarta politica a sa si a aliatilor sai: numirea sefilor de la DNA si Parchetul General.

Pentru Dan Voiculescu, aceasta e o miza uriasa. Daca acolo vor fi puse doua personaje slabe – prin complicitatea lui Ponta si a ministrului Justitiei – Voiculescu isi va fi rezolvat o mare problema si premierul va conta in continuare pe sprijinul acestuia, sau macar pe non-combatul Antenelor. Daca insa Ponta va pune presiune pe Mona Pivniceru sa organizeze o selectie transparenta ce va duce la numirea unor procurori puternici, Voiculescu va avea proba suprema ca Ponta nu-l ajuta. Si atunci Ponta va simti pe pielea lui iadul dezlantuit: presiune asupra Guvernului in Parlament, intoarcerea armelor de catre Antene.

Calculele sint complicate. Ponta stie ca peste citeva luni popularitatea sa va scadea din cauza masurilor luate si a crizei economice care se prelungeste, iar la anul prezidentialele ii fac cu ochiul. Are nevoie de sprijinul televiziunilor ca sa nu se prabuseasca, iar daca Antenele incep sa-l faca bucati, va ajunge ca Basescu.

Ponta stie perfect mesajul Comisiei Europene. Voiculescu stie ca Ponta il stie. L-a si acuzat ca fraternizeaza, iar Crin Antonescu a intarit-o si a cerut probe de buna purtare de la Ponta. Ponta nu mai are mult timp la dispozitie sa se decida, evenimentele vin peste: Parlamentul se reuneste in sedinta si liberalii ar putea provoca o criza guvernamentala, bugetul nu a trecut inca, incep lucrarile constituantei, si nu in ultimul rind incercarile lui Ponta insusi de a provoca disidenta in PNL au esuat.

De-acum, sabiile pot fi scoase din teaca sau pot rugini acolo – Ponta alege jocul. Va fi in stare sa reziste presiunii lui Voiculescu daca alege confruntarea? Sau va prefera sa tirasca Romania pe Drumul Varanului, drum fara intoarcere?]

– Articol publicat de Hotnews.ro –

13 COMENTARII

  1. Super Cristian!Eu cred ca varianata cea mai buna pentru Romania ar fi drumul Bruxelles-ului….insa de acest lucru depind asa de multzi factori ….. dupa ce s-a dezlantzuit cum au vrut’ EI’ dupa ’90 pana in ziua de azi….si am ajuns unde am ajuns…. Sa auzim de bine pentru toata lumea! Doamne ajuta!

    • sorry greseala gramaticala 😉 offf! graba, strica treaba!” …dupa ce s-au dezlantzuit cum au vrut ‘EI’ …. „

  2. S-a bagat de buna voie in baltoaca cu „piranha”. Pe termen mediu se va debarasa de motan. Pentru el care vrea relatii bune cu CE, mezalianta cu KKrau&co este contaproductiva. Primul pas l-a facut. Protocolul de la Cotroceni.

    • Eu cred ca ponta este santajabil si se-ncurca in minciuni incercand sa treaca puntea si lupul si capra si varza. Fiind santajabil, nu prea poate da inapoi.
      Am intrebat un tanar jurnalist (care-mi pare cinstit) cine crede el ca se afla in spatele lui ponta. Parerea lui este ca e vorba in primul rand de afaceristi si ca mizele sunt foarte mari. Dupa parerea mea, politicienii vin dupa acesti mari rechini. O fi stiind jurnalistil ce-o fi stiind si ceea ce noi u stim.
      Mie ponta mi se pare un ambitios santajabil, dotat cu o cultura si-un profesionalism aproape de nulitate. Cat despre morala si bun simt, acestea sunt sub zero.

Comentariile sunt închise.