Știm de ceva vreme că promisiunile electorale nu au nicio legătură cu guvernarea propriu-zisă, dar, odată cu Guvernul Ponta II, aceste diferențe se radicalizează. Nu e doar o neîmplinire a promisiunilor, ci o evoluție în sensul opus.

– Dan Suciu –

De la relaxarea fiscală din cam­pa­nie, noul guvern al lui Victor Pon­ta pune ferm pe masă un pachet de modificări fiscale semnificative care cu greu nu pot fi denumite con­strângeri. Dar, în fond, le denumim oricum și le eva­luăm empiric, fie­care după puteri, pentru că puterile guvernului în acest sens sunt reduse. Dovadă, prin­ci­pa­lul act fiscal care introduce o bună parte dintre mo­­dificări, OUG 8/2013, are o notă de fundamentare optimistă. Nu scrie nimic nici despre cum s-a ajuns la aceste noi taxe și im­po­zite și tot nimic despre im­pactul lor asupra economiei. Nu au ni­ciun impact? Atunci de ce le mai luăm? Aici avem un motiv serios: să creștem veniturilor totale la bu­get până la nivelul record de 33,6% din PIB. Taxele acestea au apărut brusc, fără niciun preaviz, aproape pe tăcute, după modelul de succes al majorării TVA-ului pes­te noapte.

 

Taxe peste noapte

Există pe undeva o invidie pro­fundă pe care Victor Ponta o ma­nifestă față de modul autist de guvernare practicat de Emil Boc, semn că de la Palatul Victoria lu­crurile se văd cam la fel (adică e o nevoie disperată de bani la bu­get), chiar dacă premierul social-democrat și-a schimbat la pro­priu biroul mai spre centrul clă­dirii și nu mai stă în aripa cu ve­dere spre Iancu de Hunedoara, adi­că… dreapta. În schimb, bu­nul obicei de a introduce taxe peste noapte a rămas. Acest mod de a lua decizii intempestive, ne­discutate, nenegociate, nea­nun­țate în prealabil și trântite apoi în ordonanțe de urgență re­pr­e­zintă principala problemă. Cre­ează un precedent grav pentru USL, în contextul în care prin­cipalul reproș la adresa Gu­ver­nului Boc era tocmai acest mod de a lua decizii fără să țină cont de consultări și de pre­dic­ti­bi­li­ta­tea guvernării.

În România, predictibilitatea ac­tului de guvernare nu este con­siderată de cei de la putere un bun public la care sunt obligați. Guvernarea nu e predictibilă și de­ciziile fiscală și ad­ministrativă ră­mân acte politice la dis­creția Exe­cu­ti­vu­lui, de vreme ce planul nu con­tea­ză, promisiunea nu se respectă și re­gula este excepție.

A doua chestiune fundamentală, după lipsa de pre­dictibilitate, es­te dacă, într-o ța­ră guvernată atât de prost, gu­vernul are drep­tul moral să creas­că taxele. Sigur, întrebarea pare să vină dinspre o dreaptă con­servatoare de tipul celei ame­ri­cane, dar aplicată la realitatea ro­mânească are legi­ti­mitatea ei. O dată, pentru că ni­ciun guvern, nici măcar acesta, nu a dovedit că știe să răspundă profundei ne­mulțumiri și in­jus­tiției cu care sunt administrați ba­nii publici. Apoi, pentru că există suficiente resurse care încă stau la dis­po­zi­ția administratorului pu­blic: eva­ziunea rămâne 30% din PIB, du­pă estimări optimiste, Curtea de Conturi constată anual că sunt mi­liarde de euro cheltuite in­co­rect sau abuziv, fondurile eu­ro­pene zac necheltuite. Argu­mentul că bugetul românesc adună una dintre cele mai mici proporții din PIB, comparativ cu statele eu­ropene, nu se susține, tocmai din cauza acestor opor­tunități ig­no­rate. Mai mult, dacă provocarea acestui an este creș­terea eco­no­mică, se obține ea prin ajustări de taxe și creșteri de impozite? Chiar și cu o con­tri­buție masivă și aplicată a statului în economie, e greu de crezut. Iar statul nostru a reușit mult mai puțin ca altele să transfere semnificativ impactul investițiilor publice în creștere economică sustenabilă. Dacă Ro­mânia va avea creștere eco­no­mi­că în 2013, aceasta nu va apărea datorită celor 7 miliarde de euro prog­nozate (prognozate, ni­cio­dată re­a­lizate), ci sectorului pri­vat, con­sumului și agriculturii. Și, cu aceasta, ajungem la fondul pro­ble­mei.

 

Impozitarea agriculturii

Decizia de a aduce impozitarea în agricultură, care părea să fi făcut un pas peste subzistență, este curajoasă. Zona agricolă, de­și produce venituri, deși con­tri­buie la creșterea PIB-ului atunci când este un an agricol bun, are o contribuție limitată la veni­tu­rile bugetare. De aceea, un an agricol bun se vede în PIB, dar nu se prea vede în buget. De la acest principiu se încearcă in­troducerea impozitării. Un pas la limită curajos, dacă nu ținem cont de obiecțiile de principiu, ex­puse mai sus (predictibilitatea și justificarea morală). Într-o țară cu altă politică fiscală și bu­getară, pasul acesta trebuia făcut fără discuție. Ce intră însă în discuție sunt limitele de la care se presupune că veniturile rea­lizate nu mai sunt de subzistență (2 ha la cereale, 2 vaci, 10 oi etc.). Limita pare destul de jos pentru persoane fizice, care sunt impozitate pe norme de venit. Asta înseamnă că, indiferent câte persoane are familia lui, cât de profitabil a fost anul, fermierul trebuie să plătească o sumă fixă. Riscul de a fi trimis direct în zona de subzistență într-un an agricol prost este major și atunci întregul demers va fi ridicol. Par­tea bună și corectă aici este că peste 670.000 de fermieri și fa­miliile lor încep să plătească la fon­dul de sănătate o contribuție de 5,5% din norma de venit, un alt pas important pentru lărgirea unei baze de impozitare foarte înguste (doar vreo 5 milioane de plătitori pentru un sistem cu 20 de milioane de beneficiari) și în înțelegerea principiului că să­nă­tatea costă. Pentru un impozit co­rect, nu este însă nevoie doar de curaj, ci de o bună evaluare. Sunt normele de venit corecte? Este sistemul de impozitare realizabil? Se pot obține peste 578 de mi­lioane de lei estimate? Întrebările sunt fără răspuns până la finalul anului.

 

RELAXAREA FISCALĂ“ ÎN VIZIUNEA USL

Deja introduse: indexarea taxelor locale în majoritatea orașelor cu 16%; impozitarea prin norme de venit a agricultorilor cu peste 2 ha sau 2 vaci, 10 oi etc.; impozit pe unitatea de transport energie pentru distribuitori; 0,5% din cifra de afaceri pentru companiile extractive; 40% profitul excepțional din petrol; obligarea unui impozit de 3% pentru microîntreprinderi (nu mai pot opta 16% profit); limitarea cheltuielilor cu amortizarea; majorarea accizelor la bere; majorarea în avans a accizelor la țigări; timbru de mediu pentru vânzarea de autoturisme second hand; coplata la serviciile medicale prestate.

În pregătire: impozit forfetar pentru IMM; impozitarea veniturilor de peste 1.000 de euro din sectorul public; clarificarea procedurii taxei de clawback pentru medicamente.

De ce apar taxe noi

Guvernul Ponta a încercat să în­drepte majoritatea noilor mo­di­ficări fiscale spre o zonă în care se mai obțin profituri, dincolo de limita de supraviețuire în care se află marea majoritate a com­pa­niilor: energie, distribuție ener­gie, exploatarea resurselor mi­ni­ere. Într-o piață prea puțin con­curențială, aceste companii sunt în general beneficiarele unor po­ziții de rentă sau monopol, ceea ce poate justifica impozitele su­plimentare. În cazul trans­por­tu­rilor de gaze și electricitate, va­lorile de impozitare au fost co­bo­râte în ordonanța de urgență față de proiectul inițial, pentru că distribuitorii de electricitate au amenințat că nu vor mai con­ti­nua investițiile de extindere și susținerea rețelei și guvernul a făcut jumătate de pas înapoi și se mulțumește cu 250 de milioane de lei în plus. În privința im­po­zitului de 0,5% din cifra de afa­ceri pentru companiile extrac­ti­ve, se așteaptă 641 de milioane lei. Impozitul acesta este cel pu­țin ciudat. Ministrul Chiţoiu l-a justificat prin imposibilitatea de a umbla la redevențe, pentru că cele pentru petrol sunt închise în­tr-o lege specială până în 2014. Dar nici vorbă de așa ceva. Re­devențele, altele decât cele pe­tro­liere, se pot schimba oricând. Gu­vernul Boc a încercat să le schim­be la sfârșitul lui 2011, a trecut un proiect prin ședință de gu­vern, dar nu l-a mai trimis la Mo­nitorul Oficial. Motivul: ne­go­ci­e­rile cu Roșia Montană. Cred că și acum e la fel. Pentru a nu încurca un proces în care USL a jucat de toate părțile, redevențele au fost amânate și a apărut peste noapte o taxă suplimentară. Iar în ce pri­vește impozitul suplimentar pen­tru profitul excepțional al Petrom cauzat situației de rentă (40%), trebuie spus că în anul trecut co­ta aceasta era văzută la 100, con­form lui Liviu Voinea, pe vremea aceea secretar de stat. Lipsa to­tală de transparență legată de apa­­riția acestei impozitări su­pli­mentare face ca suspiciunile în le­gătură cu negocierile în urma că­rui a apărut să fie întemeiate.

Marele risc al tuturor acestor im­pozite este cel legat de inhibarea investițiilor private în sectoare cheie: energie, exploatări de re­surse. Acestea nu sunt doar sec­toa­rele care mai sunt pe plus, sunt cele care, alături de agri­cul­tură, ne pot scoate din criză, da­că sunt gestionate eficient și con­curențial. Dacă guvernul a cal­cu­lat corect, așa încât prin sumele adunate poate ieși din criza bu­getară în care a intrat cu salarii ma­jorate, pensii indexate și chel­tuieli publice ridicate, asta nu în­seamnă că a luat în calcul și ma­rea provocare pe care o pre­su­pu­ne ieșirea din criza economică prin creștere de PIB. E singurul mod cu putinţă. Alocarea de mai multe fonduri din privat în do­meniul public nu aduce creșterea mult visată. Iar despre relaxarea fiscală promisă în campanie, nici nu poate fi vorba.

Articol publicat in Revista 22

2 COMENTARII

  1. Sa iasa si ceilalti romani,in strada ,nu numai revolutionari(eusunt infirma sinupot) si sa multumeasca guvernului ca avem prea putine si mai mici taxe, decat toti europenii, care au salarii si pensii mult mai imari decat noi.,inclusiv grecii, care sunt azi, eri ,in strada!

  2. Cum apar la buget intr-un an aproximativ1 miliard de Euro
    ea mai crunta bataie de joc la adresa consumatorului de energie electrica prin taxa
    certificate vezi si taxa de cogenerare
    Contibutia pe KWh Certificate verzi 0,05150 lei
    Contributia pe KWh cogenerare 0,023100
    Deci pe KWh platim pentro energie curata 0,07460 lei
    La o productie lunara de 5 miliarde de KWh se colecteaza lunar 375 milioane lei noi sau 75 milioane Euro deci pe an se aduna 900 milioane Euro
    Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare
    a certificatelor Verzi – Legea 220 din 27.10.2008
    1.Energia hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW
    2.Energie eoliana
    3. Energie solara
    4.Energie geotermala si gazele combustibile asociate
    5.Biomasa
    6.Biogaz

Comentariile sunt închise.