Premierul Victor Ponta a anuntat, sambata, ca in sedinta CSAT din 5 februarie se va discuta despre oportunitatea prezentei militare a Romaniei in Mali si ca se vor lua decizii concrete in aceasta privinta. El a mai precizat ca va fi o decizie a tuturor responsabililor politici din Romania.
“Si eu am discutat cu presedintele pe aceasta tema si vom discuta in cadrul sedintei CSAT care are loc in cateva zile si vom lua decizii concrete”, a declarat Ponta la sediul MAE.
El a mai spus ca “Vom prezenta daca si cand va fi nevoie si o informare catre Parlament si anume aceea de a fi solidari cu partenerii noştri europeni, in cazul din Mali. Cu partenerii nostri europeni, acolo nu este un conflict al Frantei cu cineva, ci este o operatiune asumata de Franta si de UE, de combatere a unor pericole iminente de extremism si terorism, insa decizii concrete vom lua in cadrul CSAT”.
El a mai adaugat ca ministrul de externe, Titus Corlatean este imputernicit de toti factorii implicati sa manifeste public solidaritatea Romaniei cu partenerii europeni pe aceasta tema.
„Voiam sa fie foarte clar ca domnul Corlatean nu a vorbit asa de unul singur, ca ministru, ci are sprijinul si acordul de principiu al tuturor factorilor implicati sa manifeste public solidaritatea noastra cu partenerii europeni”, a declarat Victor Ponta.
Daca misiunea este autorizata de ONU si UE atunci va trebui sa participam solidar cu celelalte state ale UE. Urmeaza insa sa se decida cu ce eforturi financiare si umane o vom face. Daca intr-adevar sunt amenintari de natura terorista la adresa Europei asa cum se spune, nu avem ce face. Daca insa sunt niste pretexte prin care Franta vrea sa puna mana pe resursele de petrol din zona si sa exploateze acolo fara acceptul celor din Mali , cat de legitima si cat de interesata mai este interventia unui stat ca Romania? Tare ma tem ca Romanii vor fi bagati in fata pe post de carne de tun in timp ce grangurii mai mari vor culege rezultatele financiare ale acesatei operatiuni. Parerea mea ca cetatean este ca noi astia micii vom afla peste vreo 50 de ani ce se intampla cu adevarat si oricum atunci nu va mai conta. Eu personal nu sunt de acord cu interventia militara a Romaniei nicaieri in lume inafara de interiorul granitelor Statului Roman. Fiecare sa-si administreze saracia pe care o are . Noi nu suntem in stare sa administram o tara ca Romania pe care o mai avem inca la indemana dar ne ducem vezi doamne sa facem curatenie la altii. Totul se reduce la un joc al lacomiei, al disperarii unor retele de potentati la nivel mondial care acolo unde au interese, genereaza conflicte si haos pentru ca mai apoi sa poata fura in voie. Asa s-au desfasurat toate razboaiele moderne. Pregatirea terenului prin infiltrarea in administratiile statelor a unor cozi de topor bine sustinute financiar, crearea unor mici conflicte artificiale prin care sa fie inlaturate apoi toate persoanele indezirabile, dupa care se genereaza la momentul cel mai bine ales, marele conflict care vezi doamne justifica interventia salvatoare a unor organisme intrnationale care-s pline de intentii bune bla bla bla. Odata insa ce ai sadit ura in sufletul unor oameni, indiferent de rasa, cultura, aceasta devine generatoare de conflicte pe lungi perioade de timp, lucru care nu este de dorit. Oamenii aia care vor ramane fara tara si fara mancare vor emigra in toata lumea unde se vor adapta cu greutate sau nu si se vor stinge de necaz. Asta nu este nici legal nici moral si nu caracterizeaza o lume care se pretinde civilizata.
Noi nu putem să ne căcăm de foame și,niște neica nimeni,vor să se joace de`a războiu`!!!
Mor toti trimisii in misiune, iar pe 5 feb sedinta nu se mai tine ca e ramasa fara obiect(e).:))
si pana atunci? daca situatia se precipita?
Francezii nu sunt prea entuziasmati de initiativa lui François Hollande. Spun ca este o forma, o solutie de deturnare a populatiei de la problemele actuale ale Frntei si mai ales de la promisiunile demagogice din timpul campaniei electorale. Socialist, deh. Este de asteptat ca socialistii romani sa sustina initiativa fratelui mai mare francez, mai ales ca astfel spera sa mai spele din rusinea minciunilor si a comportamentului politic deplorabil.
Eu cred ca daca actiunea in Mali devine o interventie UE si NATO, Romania trebuie sa fie alaturi de parteneri. Dar daca participarea este restransa si vizeaza captarea bunavointei lui Hollande, de ce ne-am trimite flacaii acolo ?!
Ei,ce sa spun!Micul Titulescu,marele ponta!De ce nu spune ca operatiunea este aprobata, este autorizata de ONU?
Nu numai in UE avem obligatii,ci si ca membri ONU!
Comentariile sunt închise.