A reduce la tacere și CSM ar fi pentru magistrați o greșeala majora de care vor profita politicienii din plin.
Scandalul de la CSM nu da semne ca s-ar domoli. Totul a pornit de la alegerea unui procuror in funcția de președinte al CSM pentru prima data in istoria acestei instituții. Tot pentru prima data am avut in acest an o competiție stransa intre cei 2 contracandidați – domnul Aron și doamna Haineala -, caștigata, ca orice competiție electorala, de unul dintre aceștia.
Se pare ca, spre deosebire de societatea romaneasca, care are deja exercițiul democratic al acceptarii rezultatelor alegerilor chiar și atunci cand victoria este la muchie (sa ne amintim de ultimele doua alegeri prezidențiale), CSM nu a dobandit inca aceasta maturitate. Cele doua argumente vehiculate de tabara nemultumiților sunt extrem de ușor de invalidat:
1. Este contestat dreptul unui procuror de a ocupa funcția de președinte – cu toate acestea, atat Constituția, cat și legile spun ca procurorul este magistrat, la fel ca judecatorul, și ca CSM este instituția ambelor profesii.
2. Este contestata persoana doamnei Haineala (pe scurt, unii membri CSM nu o plac) – preferințele și antipatiile pentru fiecare dintre cei 2 candidați au fost reflectate de votul fiecaruia dintre membrii CSM. In consecința, opțiunea exprimata pentru doamna Haineala de 10 colegi, spre deosebire de votul a doar 8 dintre aceștia pentru domnul Aron, inseamna ca majoritatea din CSM dorește ca doamna Haineala sa conduca aceasta instituție in 2013.
Orgoliile și nervii celor care au pierdut au generat o adevarata furtuna in justiție, peste tot in țara declanșandu-se proceduri pentru revocarea membrilor CSM. Totul a inceput prin cererile de revocare a domnului Danileț și a doamnei Ghica pentru ca ar fi votat cu un procuror pentru președinția CSM. Alte instanțe au cerut revocarea altor membri din randul nemulțumiților din secția de judecatori pentru comportamentul din ultimele zile. Revocarea unui membru CSM ales pentru un mandat de 6 ani nu se poate face decat in condițiile prevazute de lege – pentru neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a mandatului. Avand rolul unei sancțiuni, revocarea nu poate fi facuta pe baza unor simpatii sau antipatii personale, ci trebuie sa se bazeze pe acțiuni sau inacțiuni concrete imputabile persoanei a carei revocare se cere. Abia dupa ce lamurim care este fapta imputabila, analizam daca un numar suficient de magistrați voteaza pentru revocare. In cazul de fața, ceea ce se reproșeaza domnului Danileț și doamnei Ghica este ca au votat pentru un procuror. Legea nu interzice un astfel de vot, caci, daca ar fi vrut sa o faca, legiuitorul ar fi spus simplu ca președinte al CSM poate fi doar un judecator, iar vicepreședinte doar un procuror, deoarece judecatorii sunt mai mulți decat procurorii in CSM. De altfel, nu exista un mandat imperativ in privința membrilor CSM, ei fiind liberi sa voteze conform propriei constiințe nu doar atunci cand iși aleg conducerea, ci in toate celelalte chestiuni de pe agenda de lucru. In ultimul rand, trebuie reamintit ca rezultatul procedurii de revocare poate fi contestat in instanța, iar instanța va analiza nu doar daca s-au strans suficient de multe voturi pro sau contra revocarii, ci și daca revocarea a fost demarata in condiții legale, adica daca ne aflam in una dintre cele doua situații prevazute de lege.
Am facut un apel la judecatori (alaturi de alte ONG-uri) sa pondereze excesele acestor zile. CSM risca sa ramana fara secția de judecatori acum, in pragul demararii discuțiilor privind reforma constituționala. Ocupați sa-și aleaga noii reprezentanți, judecatorii vor fi absenți din aceste dezbateri. Mai mult, odata aleși, reprezentanții lor in CSM vor fi extrem de tematori sa se exprime public pentru ca nu cumva sa se trezeasca revocați exact ca cei pe care i-au inlocuit. Sistemul judiciar este oricum cvasimut, din cauza obligației de rezerva. A reduce la tacere și CSM ar fi pentru magistrați o greșeala majora de care vor profita politicienii din plin. Așadar, decizia va aparține, doamnelor și domnilor judecatori. Gandiți-va bine cum și daca votați. Și, mai ales, reflectați la cine caștiga de pe urma votului dumneavoastra.
In paralel, procurorii au decis sa-i scrie premierului pentru a cere explicații cu privire la ambiguul deziderat din programul de guvernare – clarificarea statutului procurorului și a rolului Ministerului Public. Temerea rezonabila, avand in vedere multiplele declarații din ultimii ani ale politicienilor, este ca guvernul dorește subordonarea procurorilor fața de Executiv și scoaterea lor din randul magistraților. Ministrul Justiției a afirmat ca in ministerul pe care il conduce nu se lucreaza in prezent la un asemenea proiect de lege. Pe de alta parte și aproape concomitent, ministrul de Interne a afirmat ca lucreaza la un asemenea proiect. Revine premierului obligația de a lamuri aceasta chestiune arzatoare. Scenariul pare perfect: Mona Pivniceru ii instiga pe judecatori impotriva procurorilor, profitand de alegerea unui procuror ca președinte al CSM și de orgoliul judecatorilor, doua organizatii reprezentand preponderent judecatorii dau comunicate de presa despre anormalitatea situației in care un procuror conduce CSM, iar guvernul, prin Ministerul de Interne, propune un proiect de lege care sa aduca procurorii sub Executiv. Trebuie sa recunoaștem ca e un plan ingenios – aproape la fel de ingenios ca cel din vara – și cu impact uriaș asupra Romaniei, caci fara procurori liberi și curajoși nu vom mai avea niciodata dosare cu oameni importanți și nici justiție penala independenta. Mai marii zilei vor rasufla, in sfarșit, ușurați. Cei care vor pierde suntem noi, cetațenii.
Batalia actuala esentiala pentru apararea statului de drept, este apararea justitiei, aceasta coloana vertebrala a acestuia, de acest atac frontal al Mordorului.
Am scris cate ceva in acest sens la :
http://cristidanilet.wordpress.com/2013/01/15/revista22-politicienii-isi-doresc-un-csm-cuminte-pe-care-sa-l-poata-controla/#comment-27940
Excelent articol !
Inclin sa cred ca nu orgoliile sunt la baza acestui conflict, ci interesele USL. Orgoliile personale sunt folosite, instrumentate penctru a se obtine ceea ce vrea USL : controlul Justitiei.
E trist ca s-a ajuns ca tocmai oameni ai legii sa conteste ori sa incalce legile tarii. Foarte grav !
De acord val cu tine!
http://www.petitieonline.ro/petitie/pentru_un_c_s_m_puternic_pentru_o_justitie_independenta_pentru_viitorul_tarii-p24960151.html
Semnati si dati mai departe.
…te ingrozesti cat sunt de diabolici …ganditiva la cum l-au omorat pe ceausescu !….ar fi in stare persoane precum srs sa faca comandamente sa ne si ucida daca nu suntem de acord cu ei …
Sunt multi judecatori de carter, corecti, dar oare suficienti?
Acum se va vedea judecatorii cat sunt de independenti.
Dependenti de orgolii sunt cu siguranta, se va masura acum si inteligenta lor. Inteligenta nu tine seama de orgolii, tine seama de caracter.
Comentariile sunt închise.