Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat duminica seara la un post de televiziune ca are mandate sa discute cu presedintele Traian Basescu numirile de ambasadori ai Romaniei, avand in vedere ca in present sunt mai multe astfel de pozitii importante care nu sunt ocupate.

„Ministerul Afacerilor Externe propune, face evaluarea si face propunerea. Procedura se finalizeaza la presedinte, care ia decizia finala, semneaza decretul, nu semneaza decretul. In mod firesc – si ati auzit probabil si declaratii ale primului ministru, in ultimele saptamani – la aceasta procedura specifica este nevoie de un dialog prealabil si eu am primit si un mandat foarte clar de a discuta cu presedintele in legatura cu diferitele propuneri de desemnare de ambasadori, pentru ca acesti ambasadori joaca un rol extrem de important in promovarea intereselor Romaniei. Nu avem voie sa mai stam foarte multa vreme. Sunt pozitii importante in clipa de fata care nu sunt acoperite”, a afirmat Corlatean, duminica seara, la Realitatea TV.

Acesta a mai spus ca atat atributiile presedintelui cat si cele Guvernului in privinta politicii externe sunt foarte clar mentionate in Constitutie, dar prin Acordul de colaborare institutionala semnat de Basescu si Ponta s-a obtinut o intelegere politica in ceea ce priveste pozitia Romaniei in plan extern, consolidata pe o singura voce.

„Ceea ce lipsea si sper sa dispara in perspectiva, era acea intelegere politica, o decenta a dialogului politic si un respect al competentelor pe care celalalt le are si al dorintei de a ajunge, printr-un dialog firesc politic interinstitutional, la o pozitie consolidata, pentru ca pentru un stat nu exista un lucru mai rau in acest domeniu sa existe doua voci distincte. Da, pozitia trebuie sa fie unitara, unica, ea poate fi exprimata de persoane, de demnitari, presedinte, prim-ministru, ministru de externe, alti ministri, dar trebuie sa exprimi aceeasi pozitie. Asta este sensul documentului, cel putin asa l-am inteles si din acest punct de vedere, eu l-am salutat”, a mai spus Corlatean.

Printre ambasadorii Romaniei din capitale importante aflati la finalul mandatului de patru ani se numara Adrian Cosmin Vierita, numit la Washington in ianuarie 2008, Constantin Mihai Grigore, numit la Moscova in 2008, Ion Jinga, numit la Londra in 2008, Sorin Ducaru, reprezentantul permanent al Romaniei la NATO (numit in 2006), Mihnea Motoc, seful misiunii Romaniei pe langa UE (numit in 2008).

2 COMENTARII

  1. ….vai ,vai, pana acum au facut zob Romania cu numirile lor de mafioti in functii,iar acum la apucat grija de a se consulta cu presedintele ….ma sa fie !…ce s-a intamplat?

  2. si pana acum, ati schimbat ambasadorii fara sa va consultati cu Presedintele care are prerogative majore in ceea ce priveste reprezentarea Romaniei si politica ei externa ?

Comentariile sunt închise.