Presedintele UDMR Kelemen Hunor a postat, pe site-ul formatiunii, acordul de colaborare semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen si Borbely, care a fost incheiat in 1 octombrie 2012 si prin care USL si UDMR se angajau sa formeze, dupa alegeri, o alianta politica parlamentara si guvernamentala.
„In baza prezentului acord, cele doua formatiuni politice se angajeaza sa formeze, dupa alegerile din 9 decembrie, o alianta politica parlamentara si guvernamentala. In conditiile in care USL va detine majoritatea absoluta a mandatelor parlamentare va anunta inca din seara de 9 decembrie cooptarea in majoritatea parlamentara si in structurile guvernamentale a UDMR”, se arata in document.
Liderii celor doua formatiunii au convenit conform documentului, ca in cazul in care USL nu va detine majoritate absoluta, UDMR urma sa anunte in seara alegerilor sustinerea unui guvern USL cu un premier desemnat de USL.
„In ambele situatii, cele doua parti se angajeaza sa participe la consultarile prevazute de Constitutie sustinand in comun candidatul USL pentru functia de prim-ministru, sa negocieze si sa asigure reprezentarea UDMR in cadrul Guvernului si a celorlalte structuri guvernamentale, in functie de ponderea parlamentara UDMR in cadrul coalitiei de guvernare”, se mai arata in document.
Conform documentului, UDMR si USL trebuiau sa promoveze initiative politice referitoare la schimbarea Constitutiei, reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei si solutionarea problemei liniei maghiare prin departamente separate la UMF Targu Mures in conformitate cu intelegerea semnata in 22 septembrie 2012, la Targu Mures, in prezenta ministrului Educatiei.
VEZI MAI JOS DOCUMENTUL
Regionalizarea , nu neaparat pe criterii etnice, este necesara pentru reducerea aparatului administrativ din toate domeniile.
In ceea ce priveste scolile, consider ca UDMR ingradeste libertatea tinerilor maghiari de a profesa in toate regiunile tarii, fiind obligati sa ramana in zona lor pentru ca nu cunosc termenii specifici meseriei lor in limba romana, chiar daca vorbesc limba romana. Dar este problema lor. Multi parinti insa i-si dau copiii la sectiile romane, reducand astfel numarul de locuri alocat copiilor romani. Au aparut cazuri in Timisoara unde parinti romani si-au declarat copiii romi pentru a intra la facultate pe locurile lor. Nu cred ca este normal. Oricum, in zonele compact maghiare se vorbeste maghiara peste tot, dar nu mi se pare just sa aiba sectii doar de limba magiara.Din cate stiu eu, in toata lumea (inclusiv in Ungaria) ,invatamantul de stat este in limba oficiala a statului, iar in zonele cu minoritati se invata facultativ limba minoritatii respective. Sa o bagi insa la bacalaureat ca disciplina obligatorie inseamna sa incarci inutil copiii respectivei minoritati numai de dragul orgoliului nemesurat al unora.
Si-n Franta invatamantul de stat este in limba franceza, celelalte limbi materne putand fi studiate optional, paralel cu invatamantul general. Franta are cam tot atati bretoni cti maghiar sunt in Romania. Exista doar cateva gradinite in limba bretona (celta), restul fiind cursuri optionale ce se adauga invatamantului in franceza. Despre basti si despre catalani … situatia e cam aceeasi cu a bretonilor. Cum numarul arabilor e in jur de 5 milioane, ei au cerut scoli in limba araba, dar au trebuit sa se rezume la scolile de pe langa moschei si la posibilitatea de a trece proba de limba araba la bacalaureat.
Mai mult, accesul la orice functie din administratia publica se face prin concrurs – limba franceza este o proba obligatorie indiferent de natura si specificitatea postului.
Comentariile sunt închise.