Sambata a avut loc prima sedinta de Guvern in care a fost adoptata  OUG privind reorganizarea in administratia publica central. Aceasta prevede trecerea in subordinea primului ministru a unor structuri importante aflate anterior in subordinea unor ministere: Agentia pentru resurse minerale, Oficiul spalarii banilor, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, DGIPI (sefii Directiei vor fi numiti direct de catre premier) si de asemenea institutia prefectului, care va functiona, conform Ordonantei, in coordonarea primului ministru.

 

Descarca OUG

Vezi mai jos cele mai importante mutari aduse de OUG

Articolul 1: Activitatea institutiei prefectului este finantata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, si din alte surse legal constituite, dar Institutia prefectului functioneaza in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru.

Articolul 12: Ministerul Afacerilor Externe preia activitatea si structurile in domeniul afacerilor europene de la Ministerul Afacerilor Europene. Structura din cadrul Ministerului Afacerilor Externe care gestioneaza domeniul afacerilor europene se afla in coordonarea directa a primului-ministru.

Articolul 17: In termen de 15 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A. trece de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub autoritatea Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.  (2) Se autorizeaza Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine sa mandateze reprezentantii sai in Adunarea Generala a Actionarilor a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A. sa aprobe toate operatiunile si demersurile necesare pentru divizarea acestei societati si constituirea a doua noi companii nationale, respectiv Compania Nationala de Autostrazi S.A. si Compania Nationala de Drumuri Nationale S.A.  (3) Compania Nationala de Autostrazi S.A. se constituie in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine. (4) Compania Nationala de Drumuri Nationale S.A. se constituie in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Articolul 22: Directia generala de informatii si protectie interna
 din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (celebra „Doi si-un sfert”) se reorganizeaza ca departament in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiti si eliberati din functie prin decizie a primului-ministru.

Articolul 23: Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, trece din subordinea Ministerului Finantelor Publice in subordinea Guvernului si in coordonarea primului – ministru.

Articolul 24: Secretariatul de Stat pentru Culte
, institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, in subordinea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, se reorganizeaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru.

Articolul 25: Inspectoratul de Stat in Constructii
, institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru, printr-un consilier de stat, finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului trece in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Articolul 33 
prevede ca Primul-ministru, prin Cancelaria Primului – Ministru, coordoneaza activitatea urmatoarelor entitati:

a) Agentia Nationala pentru Resurse Minerale 
(cea care acorda licentele de explorare si exploatare a resurselor minerale – petrol, gaze, aur, carbuni – n.red.)/

b) Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”.

c) Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.

d) Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

e) Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

f) Agentia Nationala Anti – Doping.

g) Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.

h) Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

i) Secretariatul de Stat pentru Culte.

 

 

5 COMENTARII

  1. Parca ce scria in Raportul Comisiei de la Venetia ? Cum e cu caracterul exceptional al OUG-urilor si numai in cazul imperatv, impus de bunul mers al statului ? Cum e cu angajamentele mincinosului fata de UE si cu acordul pe care l-a semnat cu Presedentia ?

    • ARTICOLUL 115 al constitutiei (1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice. (2) Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul și data până la care se pot emite ordonanțe.

      (3) Dacă legea de abilitare o cere, ordonanțele se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanței.

      (4) Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora.

      (5) Ordonanța de urgență intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgență la Camera competentă să fie sesizată și după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunță asupra ordonanței, aceasta este considerată adoptată și se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgență. Ordonanța de urgență cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1).

      (6) Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

      (7) Ordonanțele cu care Parlamentul a fost sesizat se aprobă sau se resping printr-o lege în care vor fi cuprinse și ordonanțele ale căror efecte au încetat potrivit alineatului (3).

      (8) Prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanței.

  2. CU OCHII PE EI CA PE BUTELIE.SA NU SCAPAM NIMIC !SA STIM SI NOI CAND VA VENI VREMEA SA DEA SOCOTEALA SI SA-SI PLATEASCA DATORIILE.
    DACA PE TIMPUL LUI NASTASE I-AM SCAPAT SI CAM SI-AU FACUT DE CAP ,ACUM CHIAR AR TREBUI SA INVATAM DIN TRECUT,SA NU LASAM ISTORIA SA SE REPETE ,CA NU MAI MERGE !

Comentariile sunt închise.