Ultimele schimbari aduse Legii Educatiei Nationale, de catre Ecaterina Andronescu, dovedesc ca domnia sa nu intelege nimic din lumea in plina evolutie in care traim. A ramas la stadiul de politruc al epocii comuniste, protejata si aparata acum de premierul Victor Ponta.
Indiferent cate schimbari ar aduce legilor educatiei, societatea nu merge orbeste in sensul pe care-l doreste Ecaterina Andronescu. S-a intamplat in alte tari, se intampla si la noi.
A ridicat restrictiile de incompatibilitate si de continuare a activitatii, inclusiv in functii de conducere, dupa varsta de pensionare. Si?
Vor aduce aceste masuri mai multi studenti la facultati? As, de unde!
Din ce in ce mai multi tineri foarte dotati vor alege universitati straine, iar cei care, desi dotati, nu au cine stie ce resurse, vor merge la cele cateva universitati romanesti care nu vor aplica aberatiile din ultima OUG promovata de Ecaterina Andronescu.
Vor fi si universitati care inteleg mersul lucrurilor. Se incarca cu activisti de partid, cu politruci, sau cu personal didactic de varsta a III-a, a IV-a, a V-a, adio studenti, se duc la altii.
Deja acumularea de diplome, neacoperite de competente, un sport national in anii trecuti, a cazut in desuetitudine. Nu mai renteaza. Statul nu mai este un angajator important, iar in lipsa resurselor bugetare ii va da afara si pe actualii functionari bugetari.
Iar angajatorii privati nu se uita la diplome, ci la ce stie sa faca un candidat la un job. Romanii invata repede, sunt ajutati si de cei trei milioane de romani care au invatat pe propria piele, in alte tari, ce se cere in piata muncii. Nu diplome.
Anul acesta nu s-au prezentat la bacalaureat nici macar toti aceia care aveau dreptul. Iar facultatile au plecat, pentru al doilea an consecutiv, fara „materia prima” necesara unei fabrici de diplome. Deja s-au desfiintat sute de programe de studii din lipsa de clienti. In anii urmatori tendinta se va accentua, asa ca vom asista la inchiderea pe banda rulanata a fabricilor de diplome.
Pentru ca piata muncii functioneaza ca un reglator de ultima instanta. Ce n-a reusit statul, sa deschida ochii parintilor si tinerilor, asupra conditiilor ce trebuie indeplinite pentru accesul in piata muncii, ii invata acum angajatorii privati. Care nu se uita nici la bacalaureat profesional, nici la diplome de invatamant superior. Se uita sa-i prestezi o munca aducatoare de profit, de plusvaloare.
In piata muncii, procentul intre oferta de locuri de munca conditionate de studii superioare si celelalte este de 1/12. Asa ca, doar unul din 12 tineri, in medie, ar merita sa faca studii superioare, daca se uita la oferta de locuri de munca.
In Elvetia, o tara cu un nivel de trai pe care-l invidiem cu totii, 3-5 elevi din fiecare clasa de gimnaziu, selectionati cu grija, timp de 2-3 ani, merg la liceu. Restul, la diverse forme de formare profesionala.
In Germania, inca din clasa a V-a se desparte filiera teoretica de cea tehnologica. Elevii sunt evaluati cu grija si indrumati pe trasee educationale care se potrivesc cel mai bine resurselor, inclinatiilor, talentelor proprii.
Doar in Romania, pentru a imbogati universitarii fabricilor de diplome, toti elevii, au, n-au resursele intelectuale necesare, au fost impinsi catre un bacalaureat fraudat, apoi la fabricile de diplome.
Numai ca, intr-un tarziu, au inteles si parintii si elevii ce capcana li s-a intins. Si ca un salariu consistent se obtine nu prin diplome fara acoperire, ci prin meserii cautate pe piata muncii. Ca nu degeaba am invatat de la stramosi ca „meseria este bratara de aur”.
In concluzie, Ecaterina Andronescu se autoiluzioneaza, ca de obicei. Ultimele masuri impuse prin OUG, deci evitand dezbaterea parlamentara, vor indeparta si mai mult tinerii de universitatile romanesti, impingandu-le rapid catre faliment. Iar la slujba de „inmormantare”, invitata de onoare va fi Ecaterina Andronescu.
Articol publicat de Contributors.ro
E justa arguentatia dumneavoastra, domnule Vlaston. Nu pot decat s-o aprob.
Si totusi … stimabila si venerabila multi-ex-ministreasa poate foarte bine sa fi inteles tot ce spouneti dumneavoastra dar sa persiste in atitudinea demna de anii ’50 pentru simplul si bunul motiv ca interesele sale si ale grupului Grivco o cer.
Tot ce fac sustin ideea ca lucrurile sunt aranjate si puse practica minutios, cu ulta grija si perseverenta. Pana si efectul surpriza asupra unor neinitiati ca noi este bine calculat si dozat. Nu! nu cred ca marea sforareasa de la Politehnica nu stie pe ce lume traieste. Cred ca stie incotro merge lumea si mupta ca un bun soldat uslamist ipotriva curentului.
Nici plagiatorul nu e un naiv copilas gafist. Cred ca este mai degraba un pervers periculos. Proba ca dupa ce a facut atatea declaratii de buna intentie adresate partenerilor UE si USA, dupa ce a semnat acordul de colaborare … le calca pe toate semnand OUG-ul aruncat ca o grenada de abraburica inainte de a iesi din scena. ( Acest OUG nu poarta numai semnatura ex-ministresei, legea nu o permite).
Si … sa nu fim naivi : iesind din scena, abramburica ramane in spatele cortinei la tras sforile celor doi pupili ai sai care o inlocuiesc. Iar, copyLasul nu-i departe. Chiar el a promis, in opozitie find, ca va schimba TOATE legile Guvernului Boc.
Comentariile sunt închise.