Cotidianul „Adevarul” a aflat de la liderul UDMR, Kelemen Hunor, cine se ascunde in spatele nerespectarii de catre Crin Antonescu a semnaturii pe care si-a pus-o pe pactul incheiat, in luna septembrie, intre USL si UDMR, pact pe care au mai semnat Kelemen Hunor si Victor Ponta. Conform liderului maghiar, cel care a regizat toata operatiunea a fost Dan „Felix” Voiculescu, liderul de facto al USL.

„Este pentru prima data in 23 de ani cand o astfel de intelegere politica nu este respectata de catre unul dintre semnatari. Noi de fiecare data ne-am respectat cuvantul dat, chiar si cand am avut de pierdut”, a spus Kelemen Hunor pentru „Adevarul”. El a povestit ca ideea pactului a aparut in luna august, dar nu si-a amintit daca initiatorii au fost de la USL sau UDMR. Este insa cert ca aceasta s-a nascut dupa organizarea referendumului de demitere a presedintelui Basescu. Prin urmare, la momentul semnarii protocolului, era cunoscuta atitudinea UDMR din timpul referendumului. Detaliul e important, pentru ca tocmai aceasta atitudine, si anume ca maghiarimea nu fusese indemnata sa mearga la vot, a fost unul dintre argumentele invocate mincinos de catre liberali pentru refuzul de a invita UDMR la guvernare dupa aflarea rezultatului de la urne.

Kelemen Hunor le-a spus ziaristilor ca nu poate explica de ce Crin Antonescu s-a aratat surprins de anuntul prin care UDMR era invitata la negocieri de guvernare, anunt facut de Victor Ponta imediat dupa exit-poll-ul din 9 decembrie. „Crin Antonescu stia ca va avea loc un asemenea anunt in seara alegerilor”, spune Kelemen. El a adaugat ca anuntul trebuiau sa-l faca toti trei, la Bucuresti, insa s-a abandonat aceasta idee pentru ca Victor Ponta era la Gorj, iar liderul UDMR era la Ciuc. Liderul UDMR a precizat ca documentul semnat nu ar fi avut un caracter secret, ca era cunoscut de aproape toata conducerea UDMR, dar ca nu a facut vorbire despre el pentru ca a avut „un alt tip de mesaj pentru electoratul maghiar”. Despre motivele pentru care nici ceilalti doi semnatari nu au vorbit inainte de alegeri, Kelemen a refuzat sa se pronunte.

Continutul pactului se rezuma la patru puncte:

 

    1

  1. Daca USL nu obtine la alegerile generale 50 la suta plus unul dintre mandatele parlamentare, UDMR intra la guvernare si formeaza impreuna cu USL majoritatea parlamentara.
  2. 2

  3. Daca USL obtine mai mult de 50 la suta plus unul din mandate (n.r. – fara a se preciza cat de mult peste acest prag), UDMR este de asemenea invitata la guvernare si formeaza majoritatea parlamentara alaturi de USL. Dupa alegeri, negocierile urmau sa se poarte in functie de ponderea parlamentara a partilor.
  4. 3

  5. Pe perioada guvernarii comune, nu va fi afectat nici unul dintre drepturile deja obtinute de minoritatile nationale.
  6. 4

  7. Cele trei parti se vor consulta si vor colabora in chestiuni care privesc noi drepturi ale minoritatilor, revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativa (n.r. – fara a se intra in detalii), iar deciziile nu se vor lua decat impreuna.

Kelem Hunor a mai spus ca surpriza s-a produs dupa ce a fost anuntat rezultatul alegerilor. Era intr-o miercuri, imediat dupa alegeri, cand liderii USL si ai UDMR s-au asezat la masa pentru a negocia cele convenite in protocol. Spre deosebire de precedentele intrevederi, Crin Antonescu nu a venit singur, ci insotit de mentorul sau, Dan „Felix” Voiculescu. „Pentru mine a fost foarte ciudat ca domnul Antonescu i-a dat cuvantul lui Dan Voiculescu. Eu nu stiam ca Dan Voiculescu trebuie sa prezinte pozitia lor”.

Dan Voiculescu a pus doua conditii suplimentare, care nu fusesera convenite la momentul semnarii pactului. Prima era aceea ca UDMR sa sprijine candidatura USL la prezidentialele din 2014. „Eu am spus ca aceasta propunere este absolut corecta. Daca guvernam impreuna si va mai exista USL la momentul alegerilor prezidentiale, e corect sa sustinem candidatul lor”, a declarat Kelemen Hunor. A venit apoi cealalta conditie: „Sa declaram noi public ca suntem de acord cu articolul 1 din Constitutie in intregime – si aici, desigur, sintagma de «stat national» era in discutie, si ca nu vom propune si nu vom sustine modificarea articolului 1 niciodata. Era clar o conditie ca sa ne impinga pe noi in afara jocului, fiindca era clar ca nu putem face asa ceva. Eu nu accept sa fac declaratii de loialitate nici lui Antonescu, nici lui Voiculescu, si nici sa-mi spuna cineva intr-o tara libera despre ce am voie si despre ce nu am voie sa vorbesc. Revizuirea Constitutiei este o dezbatere politica, parlamentara, care la un moment dat se voteaza, nu are legatura cu guvernul. Era clar ca ne-au impins in colt si nu ne-au mai lasat sa facem nici un pas, dar in acelasi timp si ei s-au impins in colt si nu aveau cum sa iasa de acolo. Ma intreb daca va mai avea cineva interes sa semneze o intelegere cu acel om care nu respecta o intelegere”, a mai povestit liderul UDMR.

La finalul discutiei cu ziaristii, cand a fost intrebat pe cine considera vinovat de incalcarea intelegerii, Kelemen Hunor a afirmat, fara ezitare: „Dupa parerea mea, Crin Antonescu”.

3 COMENTARII

  1. D-le Hunor, romanii cu romani de etnie maghiara ne-am saturat sa va vedem sarind, dintr-o alianta in alta, dintr-un partid in altul pentru binele domniilor voastre, nu al nostru .
    Va rugam seriozitate, nu purtati masca bine intretinuta 23ani ,ea tot masca este, acum v-a aratat adevarata fata !

  2. Buna seara!
    Neamul vostru din ungaria ati DESFIINTAT comunitatea romaneasca de pe teritoriul vostru, iar aici sunteti LA OS din ’90, ia mai ducetiva si voi la plimbare!
    Hai pa.x-(

Comentariile sunt închise.