Romania a ales. Apele s-au limpezit. Chiar daca mai sunt cateva necunoscute legate de numaratoarea finala si redistribuirea mandatelor este clar ca USL a castigat alegerile. Marele semn de intrebare in urmatoarele zile este de majoritatea  pe care o va forma in urma negocierilor. Una absoluta – adica mandatele a doua treimi din numarul total al parlamentarilor, ori una de conjunctura deloc favorabila in viitorul apropiat.

Majoritatea absoluta ar da USL libertatea sa modifice Constitutia fara emotii si sa-si treaca fluierand initiativele legislative prin Parlament.  Majoritatea de conjunctura fragilizeaza din start viitoarea coalitie, cunoscand vechile naravuri ale politicienilor de Dambovita – si aici vorbim de traseismul impamantenit in toate legislaturile.

Seful statului este obligat de aceasta victorie (chiar daca nu de Constitutie), sa nominalizeze un premier din partidul care a obtinut cele mai multe mandate, adica PSD.  Astfel,  presedintele va fi pus in situatia de a-l desemna din nou pe Victor Ponta pentru formarea noului Cabinet, daca intre timp cei din PSD, si implicit USL, nu se razgandesc si vin cu o alta propunere. Dar asta este greu de crezut.

Campania electorala a USL s-a axat de cativa ani incoace pe sloganul “Jos Basescu! Jos Dictatorul!”. Duminica votul inregistrat a fost unul politic in favoarea USL, dar nici pe departe atat de masiv pe cat mizau liderii Uniunii. Programul electoral lansat de USL in prima saptamana de campanie nu a fost dezbatut, oamenii nu stiu ce-i asteapta, se bazeaza doar pe promisiunea ca le va fi mai bine fara “oamenii lui Basescu – aia care au jefuit tara si au taiat pensiile si salariile” la Putere.

Problema majora cu care se va confrunta USL chiar de la inceputul guvernarii este legata de bani, de finantarea practic inexistenta. Si aici sunt cateva aspecte delicate pe care o sa le enumar mai jos.

Atitudinea europeana fata de Romania este foarte rezervata dupa cele 7 luni de guvernare in care liderii de la Bucuresti au facut mai mult decat declaratii iresponsabile la adresa UE si a CE. Ultimele panseuri i-au apartinut lui Victor Ponta, in campania electorala, cand a afirmat ca Traian Basescu a oprit intrarea Romaniei in Schengen si a blocat personal fondurile POSDRU.

Liderii europeni si mai ales cancelarul german, Angela Merkel – de altfel cel mai puternic sef din UE, tinand cont numai de contributia pe care o aduce tara sa la bugetul uniunii –  nu va uita jignirile care i s-au adus in nume personal.

La ultimul Consiliu European, fiind perioada de criza, s-a decis o micsorare a bugetelor cu 25%, ceea ce inseamna o subfinantare pentru Romania pe bugetul multianual viitor. Negocierile inca nu s-au incheiat, dar avand in vedere faptul ca o buna parte din tarile UE au in acest moment economii foarte fragile, care trebuie sustinute prin masuri de austeritate, este greu de crezut ca europenii vor arunca cu banii pe fereastra. Dimpotriva, vor fi mult mai parcimoniosi.

Faptul ca banii europeni inca sunt blocati, iar cei care lucreaza pentru proiecte cu finantare POSDRU sunt pusi in situatia de a ramane fara 25% din banii obtinuti, va crea o mare problema Cabinetului nou instalat la Palatul Victoria. Oamenii nu vor avea de unde sa dea inapoi  banii imprumutati de la banci, in asteptarea decontarilor UE. Circa care trei sferturi dintre cei care au proiecte aprobate nu au incasat inca nici un ban european, iar Guvernul va fi fortat sa suporte suma lipsa, altfel risca un blocaj general, pe absolut toate contractele cu finantare europeana.

Scadenta datoriei externe pentru 2013 si 2014 se ridica la 10 miliarde de euro, bani pe care Romania va fi obligata sa-i plateasca, iar costurile unor noi imprumuturi pentru rostogolirea acestor datorii vor fi mult mai mari.

Negocierile cu FMI, CE si BM pentru inca un acord de tip preventiv, asa cum si-ar dori Victor Ponta, sunt incerte deoarece Comisia Europena se mai gandeste daca va mai garanta un asemenea acord cu Romania. Oficialii europeni, dar si cei de la FMI sunt extrem de nemultumiti de modul in care Guvernul Ponta a actionat in vederea indeplinirii obligatiilor asumate prin actualul acord.  In caz ca Guvernul de la Bucuresti nu va fi sustinut de CE, conditiile in care se vor incheia negocierile cu FMI si BM vor fi mult mai drastice, iar Romania s-ar putea afla in situatia de a imprumuta bani scumpi de pe pietele internationale.

Nu in ultimul rand trebuie mentionat discursul Secretarului de Stat American, Hillary Clinton, care a precizat la intalnirea OSCE de la Dublin ca in Romania s-au inregistrat derapaje de la democratie. Mai mult decat atat, Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, avertiza ca SUA ar putea sa-si reconsidere pozitia fata de Romania in cazul in care lucrurile nu se vor indrepta, inclusiv parteneriatul strategic. Nu trebuie omis faptul ca la inceputul anului 2012 Romania a reusit sa vanda pe piata americana bonduri in valoare de 1,5 miliarde de dolari. O reconsiderare a pozitiei SUA in acest context inseamna in primul rand facilitati economice si financiare reduse pentru Romania.

Pe scurt si pe intelesul tuturor lucrurile nu sunt deloc roz. Toate promisiunile de campanie care vizau protectie sociala – adica pensii si salarii marite, indemnizatiile revolutionarilor, pensiile militare aduse la nivelul de dinaintea recalcularii, indemnizatiile pentru cresterea copilului, precum si crearea de noi locuri de munca etc., vor fi imposibil de tinut in conditiile in care nu sunt bani.

Incasarile de la bugetul de stat se fac pe spezele companiilor private sau din banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate – bani care sunt in scadere. Deficitul bugetar nu este unul confortabil, iar economia nu produce. Agricultura este la pamant si fara bani multi nu poate fi pusa pe picioare la nivel national. Pentru a stimula o crestere economica Guvernul va fi obligat sa creeze locuri de munca, insa fara bani europeni si facilitati pentru investitori acestea vor mai astepta.

Cam asa arata situatia Romaniei dupa cele 7 luni de guvernare USL, timp in care Romania a reusit sa irite principalii investitori si finantatori: Europa si Statele Unite. Ramane de vazut daca in conditiile unei ierni anuntate  deja ca foarte grea, in care toate utilitatile se vor scumpi, euro este instabil iar preturile la alimente, combustibili, gaze, tutun si alcool, precum si inflatia (care poate duce euro la 5 lei), vor creste in cascada, viitorul Guvern de la Bucuresti va obtine banii atat de necesari pentru indeplinirea populismelor electorale si pornirea in forta a motoarelor economiei. Greu de crezut.  Iar in conditiile date, cu USL detinand puterea absoluta – majoritatea administratiei locale, Parlamentul si Guvernul – Basescu nu mai poate fi de vina.

32 COMENTARII

  1. O pauza de la Romania, dar sigur legat si de Romania:

    Secretele puterii politice după A.N. Chomsky

    Avram Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
    În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri.
    Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.

    Decalogul Chomsky
    1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
    Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
    2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
    Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
    Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
    3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
    Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
    4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
    Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
    5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
    Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
    6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
    Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
    7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
    Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
    Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
    9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
    Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.
    10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
    Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

    PS Sa nu ziceti ca sunt evidente pentruca ati avea dreptate

    PPS Cred ca s-a inspirat din Protocoale, el evreu, aia care ar fi redactat protocoalele dupa unii tot evrei, dar pe pozitii opuse. Ceea ce este al 11 element al decalogului (sic), pe care nu-l spune nimeni, dar la noi se va realiza cu PCR nr 1 si PCR nr 2

  2. Referitor la problema aparuta la Cluj:

    Doresc sa adaug ca ma bucur ca dl Videanu care asa cum l-am considerat intotdeauna, este un om de exceptie, a lamurit lucrurile in sensul ca nimeni nu poate interveni in redistribuire care se face strict matematic. Sigur ca sistemul este o porcarie si Videanu a adus probele ca nu PDLui i se poate imputa acest sistem ci PNL sprijinit pe atunci (2008) de PSD a facut legea stramba, dar asa cum este buna rea, rezultatele decurg dintr-un algoritm numeric strict determinat de realitatea stricta a rezultatelui electoral si ca abia la sfarsitul tuturor calculelor se stie cu siguranta rezultatul . Deci Blaga nu a luat de la nimeni si nici Buda sau Papahagi nu au dat nimanui in mod obiectiv matematic.
    Asadar nu mai am ce sa astept de la vreo conferinta de presa din Cluj

    Ma bucur, ca este asa caci inseamna ca macar acum nu am ajuns la inceputul sfarsitului dar totusi pot repeta ceva:

    Gandindu-ma mai bine, , este aproape neimportant daca este sau nu in parlament, unde nu vor face decat figuratie, deci batalia trebuie dusa mai ales in afara parlamentului ca si in 1990 cand cu societatea civila. Desigur ca nu e rau sa avem cativa parlamentari corecti care daca vor fi cat de cat mediatizati sau macar pe bloguri vor pazi cat vor putea de derapaje cata democratie mai este, vor povesti ce fac ei pentru asta si desigur ca astfel vor fi utili.
    Imi este insa in continuare teama ca tara va fi stapanita la blat, blat care deja a inceput in aceste alegeri si la alba neagra de stabilirea celor doua forete politice doar aparent opuse: PCR1 descendentza Ion Iliescu si PCR 2 descendentza Voiculescu.

  3. Consider cu unele exceptii corectate de mine, judicioasa si motivata aprecierea de mai jos si PDL ar trebui ca in ce va face in continuare sa tina seama foarte atent de ea

    “Daca privim insa cu atentie cifrele acestor alegeri vom vedea ca nu atat USL a castigat alegerile, pentru ca numarul de voturi obtinut de uniune, 4,4 milioane, nu este cu mult mai mare decat cele obtinute de PSD si PNL la precedentele scrutine si este cu mult mai mic decat numarul de voturi anti-Basescu din vara.(nota mea: cu 3 miioane dar mai sus se afla consideratiile proprii privind dovada indirecta pe care o da statistica si aritmetica pentru suspiciunea de frauda de cca 2 milioane scoase din condei asta vara.)

    Asa ca, de fapt, ARD, mai precis PDL, le-a pierdut, in primul rand pentru ca electoratul sau nu a iesit la vot. Cele mai proaste prezente s-au inregistrat tocmai in fiefurile traditionale ale dreptei din Transilvania si Banat.
    Bucurestiul este poate cel mai dramatic exemplu pentru picajul PDL. Candva Capitala era fieful democratilor. Va aduceti aminte probabil cum seara bucurestenii ieseau masiv la vot si intorceau rezultatul alegerilor. Ei bine, in Bucuresti, USL a inchis toate colegiile, adica le-a castigat cu peste 50%.
    De ce a fost PDL parasit de propriul electorat nu e foarte greu de inteles. Masurile de austeritate sunt, desigur, o cauza importanta, dar nu unica.
    PDL plateste politica unei guvernari (nota mea: macar aparente daca nu si reale) clientelare si corupte, plateste inechitatea austeritatii care nu a lovit decat in oamenii obisnuiti, (nota mea: Am rugat si aici si in alta parte la timpul potrivit dar fara folos sa nu se atinga pensiile sub 8-10 milioane, sa se declare restituirea in rate asa cum apoi a facut USL, CASS retinut la pensii de la inceput si nu numai doar de la decizia CCR, chiar daca legal nu era o obligatie cum a spus prea desteapta ministru Boghicevici sabotandu-l dur astfel pe MRU si guvernul lui) nu si in clientela, plateste figurile compromise pe care le-a promovat, plateste autismul adesea sfidator si lipsa de comunicare(nota mea: aici nu e vina doar a PDL ci si a presei USListe care pozeaza in presa libera si schidistanta)

    Plateste expandarea din anii guvernarii, cand s-a umflat cu tot felul de tradatori care au folosit prima ocazie pentru a trada din nou. Mare parte dintre primarii PDL, multi racolati de-a lungul timpului de la adversari, au abandonat fara scrupule partidul pentru a-i sustine pe adversarii de la care au sanse mai mari sa primeasca bani.

    PDL plateste pierderea reflexelor electorale din anii de huzur in care Train Basescu dadea toate bataliile in locul lor. Plateste faptul ca nu a fost in stare sa-si creasca o noua generatie de lideri, cu forta si charisma, care sa fie si purtatori de mesaj, dar si factori coagulanti ai partidului. In lipsa lor, PDL s-a comportat in campanie ca o gaina fara cap.(nota mea:ba este posibil sa fi fost si blaturi programate ca atare)

    Plateste inconsecventa si ipocrizia (nota mea boala mioritica genetica ).
    Daca democrat-liberalii ar fi avut puterea sa-si asume trecutul asa cum a fost el, sa-l explice si sa-si admita erorile, sa mearga mai departe sub propria sigla si propria identitate, poate ca nu ar fi avut un scor atat de jalnic. (nota mea: asta este exact ce spune dna Udrea sau dnul Videanu, dar nu inseamna ca o alianta si coagulare a dreptei nu poate fi facuta, tot cum de altfel sustine si dna Udrea si dnul Videanu, dar spun eu, fara a se mai accepta veleitari suficienti si aroganti ) “

  4. Acesti 11 milioane de romani care au stat acasa fie pentru “ca nu fac politica” fie ca “s-au saturat de politica” sint de fapt cei care au impins infractorii USL in parlament intr-un asemenea procent! Au de acum inainte cel putin 4 ani sa simta pe propria lor piele cit COSTA aceasta lipsa de civism! Din cei 11 milioane “SATUI” de politica, cel putin jumatate NU vor mai avea ce minca!
    ROMANIA a adus la putere neo-comunismul prin votul dat de: pensionari, asistati social, indivizi fara caracter (posibil 50 de lei „caracterul”), infractori si tarani care nu stiu pe ce lume sint! Asta ne va costa enorm! La sfirsitul lui 2013, Romania va atinge imprumutul extern la valoarea PIB-ului!

  5. ura ! am salvat tara . romania continua in bezna. hotia , coruptia, minciuna , manipularea ,somajul , foamea ,saracia = programul de guvernare usl . 23 de ani de marete impliniri .

  6. Apropo de noua structură a parlamentului. Multora li se potrivește observația de odinioara a ilustrului român Octavian Goga: E cam ridicol să apuci praștia ca să turtești ploșnițe…

  7. „nu trebuie omis faptul ca la inceputul anului 2012 romania a reusit sa vanda pe piata americana bonduri in valoare de 1,5 miliarde dolari”
    o,ce veste minunata!
    romania a bagat si sper ca f multi americani au apucat…
    multumesc,cristina p.
    ca ne dai aceasta stire ca romania produce bonduri.
    dar daca le-am fi vandut americanilor bolduri,
    tinte,cuie si chiroane,
    pioneze si agrafe,
    ne-am fi ales cu niscai maruntis?
    altfel,bine ca romania a reusit…

  8. sunt indignat ca unii amesteca tinerii(care dintre ei,aia care cer bani de la parinti,aia care ard gazul,adica n-au serviciu,aia care stau zilnic 10-12 ore zilnic in baruri si in discoteci,aia care asteapta pomeni,care se ocupa de tot felul de ascrocherii),cu TINERII adevarati,inteligenti care si-au luat diplomele pe merit,pe munca si inteligenta lor?la fel cu pensionarii.eu sunt pensionar din 2001,am fost pensionat anticipat(precizez ca am fost MUNCITOR si nu militian,sau securist,sau militar)!cunosc o multime de insi care s-au pensionat cu bani,de boala,de handicap,chiar si cu acte false care le atesta o vechime in munca pe care n-o aveau.EU NU ADMIT SA FIU BAGAT IN ACEEASI OALA CU ACESTI GAINARI(HOTI).CEI CARE DE O BUNA BUCATA DE VREME VA DADEATI SUSTINATORI AI P.D.L.-ULUI SI ACUM VENITI CU TOT FELUL DE REPROSURI,CUM face un anume fluture,sunt curios ce vor spune peste 5-6 luni,cand ROMANIA va fi cu ambele picioare in prapastie.daca cineva vrea,poate primi provocarea mea de a avea o discutie civilizata,concreta si cat se poate de obiectiva despre ce se intampla in ROMANIA de 23 de ani,putem stabili o intalnire la o cafea,unde propune oricine dintre voi.precizez ca sunt bucurestean(strabunicii mei din partea mamei au venit in BUCURESTI in 1872 din POLONIA)

    • Stimate domn, nu prea nteleg ce anume imi reprosati. Nu am sustinut niciodata PDL-ul, nu i-am urat dar nici nu am dat ochii peste cap cand ii vedeam. Nu stiu ce anume v-a facut sa credeti acest lucru si nu-mi amintesc sa-i fi laudat sau sa-i fi huiduit. Iar in comentariul meu de mai sus nu am niciun repros doar o observatie.

      Daca va simtiti bagat in vreo oala atunci nu sunt eu acela care a facut-o.

      Sunt ferm convins ca exista o neintelegere la mijloc, nu vad de ce nu-mi adresati direct si clar ce anume va deranjeaza la mine 🙂 doar asa putem lamuri problema.

      La final, o mica subliniere: nu-mi amintesc sa ma fi exprimat vreodata la modul „un anume EMIL” .

      Cu respect, inca!

  9. O sinteza ingusta si vadit orientata a starii de fapt in care sa gaseste Romania si daca materialul nu se termina cu : „Cam asa arata situatia Romaniei dupa cele 7 luni de guvernare USL” as fi inteles ca este un articol care evidentiaza partea negativa a USL trecand sub preş nerealizarile celorlalti.

    Dar tinand cont de acest ultim paragraf, in spiritul onestitatii, trebuie spus ca Romania arata cum arata azi din cauza a 22 de ani de politica dusa de aproape aceleasi personaje si cu precadere din cauza ultimilor 8 ani, si cu rele dar si cu bune pentru ca s-au intamplat si modificari sanatoase esentiale fara de care astazi am fi asistat la un scor de 89% voturi in favoarea USL, recte PSD.

    Nu ma mai interseaza adevarul USL-ist sau adevarul ARD-ist, ma intereseaza starea de fapt concreta a tarii.

    Incetati sa va mai mintiti singuri.

  10. Asta e democratia, cine nu vrea sa invete din greselile altora, invata pe propria piele.

  11. Felicitari dna deputat Elena Udrea,
    Ma bucur ca desi previziunea mea s-a dovedit a fi prea optimista, in sensul ca eram convins ca Elena Udrea va reusi sa treaca de 50%, nu numai prin ce a facut pentu Roman, dar mai ales prin campania directa de la om la om, campanie care in mod cert a prezentat-o pe Elena Udrea cea adevarata si nu pe cea confectionata de trusturile de presa si poate ca daca mai avea niste zile in plus ar fi atins acest prag, totusi a obtinut un scor remarcabil adica mai mult decat dublu fata de alianta in numele caruia a candidat si care cu candidati atat de “slabi” ca EU ar fi putut face ei guvernul.
    Sa fie o lectie pentru ci care confunda terenul politic cu amfitetrele universitare. Este nevoie de ei, dar nu in “close combat” ci in spate la “sectia de planuri”, asta ca sa vorbim in termenii de la Langley.

    Aceste constatari ale mele care vor fi urmate de niste concluzii destul de neplacute pentru ARD(PDL) si pe care, de acum, nefiind un diversionist manipulator si dezbinator, imi pot permite sa le pun pe tapet alaturi de trei semnale de alarma trase la timpul potrivit si care se pare ca nu au fost pricepute de PDL, caci daca erau, dupa primul nu ar mai fi fost necesar un al doilea si apoi un al treilea..
    Nu gargara ci lucruri efectiv concrete cu subiect si predicat, dar spuse nu ca sa dezbine PDL cum se tot incearca da agentii uslisti infiltrati, ci ca sa-i ajute, desigur daca erau capabili sa se corecteze.
    Dar se vede bine ca nu au fost capabili si acum trebuie s-o ia de la cap si cu acest de la cap, o sa spun si ce risca Romania, dar putintica rabdare.Shteptem putin vorba unui banc cu soldati si servitoare din Cishmigiu.

    PS.Dupa Dragnea citire , problema fundamentala a Romaniei nu mai este formarea guvernului si a PMului, ci cum pot sa-si puna curul in scaune peste 550 parlamentari, dupa ce in 2009 boborul se parea ca vrea doar 300 scaune.

    • S-a intors 1990 al FSN-ului si al lui Iliescu, dar pe spirala dialectica.
      Atunci a suferit cumplit de dezamagit Petre Tutea acum cred ca nici nu mai are cine sa sufere

  12. Cu rezultatul alegerilor , noi pensionrii ,suntem terminati .se pare ca e planul lor, acest genocid.Cred ca e secret de stat.SUNTEM CAM MULTI.

  13. poate ca nu e tocmai democratic dar sunt impotriva votului universal. Pana devin responsabili iresponsabilii, ajungem mai rau decat Grecia.

  14. SI APROPO,DESPRE CARE TINERI ESTE VORBA,DESPRE ACEIA CARE S/AU OBISNUIT SA TRAIASCA PE SPINAREA PARINTILOR,SAU SA/SI IA EXAMENELE PE CATE 50 DE EURO?DACA UNUL DIN ACESTA POATE AJUNGE CHIAR PRIMMINISTRUL TARII,DE CE SA NU/L VOTAM,VINE SI VREMEA NOASTRA A CELOR CARE AM TRECUT PRIN SCOALA EXACT LA FEL CA CEI CE SANT ACUM CASTIGATORI.

  15. NU CONTEAZA CA NU VOM MAI PRIMI BANI DIN AFARA,IN MARINIMIA LOR,TOTI BARONII USL/ASI VOR INAPOIA LA BUGETUL STATULUI ABSOLUT TOT CE AU FURAT DE 23 DE ANI INCOACE,SI ASA SE VOR PLATI DATORIILE TARII,VOR FI BANI DE INVESTITII,SE VOR CREA NOI LOCURI DE MUNCA….BRAVOS ROMANIA,HALAL SA/TI FIE!

  16. Cea mai mare problema este ca dreapta ARD nu a reusit sa convinga tineretul sa voteze. Tineretul nu a votat. Tineretul nu se uita la TV si nici nu prea citeste presa. Trebuiau sa faca o campanie moderna care sa-i atraga. Am prieteni de-ai fiicei mele care au votat cu ecologistii nu ca stiau ceva despre ei, dar suna bine. Zicea unul ca nu stia nimic despre candidatul ARD care i-a dat o bomboana pe strada.

  17. Adevaratul responsabil este cel care a incredintat altora alegerea , adevaratul responsabil sunt cei 58 % de iresponsabili care se tin de-o parte cand li se decide soarta. Ei vor plati si mai crunt decat simpatizantii USL care mai ciupec cate ceva din ce le arunca stapanul marinimos dupa ce-si satura burta si punga.

  18. am sperat ca totusi romanul face o diferenta.
    -dar nu .nu a facut cred eu alegerea buna.
    -acei simpatizanti usl nu vor simte greul pe viitor.din diverse motive .ei sint pe pozitii diferite.de tipul:
    -un militian a votat cu usl.stim sau cred ca stim pe ce motive a ales el usl.greul nu-l va simte niciodata militianul ca e favorizat.
    – pensionarii (in marea lor majoritate sa ma corectez)au ales usl .scaderea pensie,treaba cu sanatatea si banii opriti,alt motiv e ,sau cauza, ca pensionarul(de la tara sau de la oras )sta prea mult in fata tembelizorului.greul nu-l va simte niciodata pensionarul ca e abituat sa stea in mocirla.
    -puturosii si frecangii de menta nu vor simti greul ptr ca asa sint nascuti .nimic de facut
    -dipendentii publici o alta categorie destul de favorizata.aici categoriile salariale,sa le numesc asa sint impartite .insa cei ce nu cistiga mult se multumesc ca au un loc calduros ,o cafea mereu pregatita din banii altora,un scaun confortabil,mai ciugulesc cite ceva de pe la servici ca tot se poate .nu e rau intr-un cuvint.
    – mai rau o sa fie ptr cei din sistemul privat

  19. uf mai nasule, ce bine era cu boc! si cu ungureanu. banii ue si sua dati pe vita kobe, pe wisky si altele. un lucru ar trebui sa faca usl. sa-i puna la plata pe basisti. iar strada se le dea in cap. o merita cu prisosinta. poate chiar un topor in dintii cu care ne ranjeau in fata

  20. Președintele Băsescu ar trebui să demisioneze imediat căci altfel pățește (a și pățit-o!)ca doctorul bătut crunt de pacientul tratat și scăpat de la moarte, pentru că i-ar fi cauzat intervenția dureri.
    Din coadă de câine nimeni nu poate face sită de borangic. Ex nihilo, nihil!

    • ..ei si tu Mihai ,mai scarma ei ceva pe acolo ca sa puta in continuare tot pe seama lui T.B. ,ce crezi ca se lasa cu una cu doua….au un scop pe care nu si l-au atins nerusinatzii si neobrazatzii si se vor intrebuintza in continuare de ACEL SCOP.

  21. USL o sa dea drumul masinii de imprimat bani, cat sa salveze momentul si din aproape in aproape sa ingroape tara.

  22. care strada?Ma faceti sa rad…romanii sunt niste lasi,ei pot sa iasa in strada numai daca sunt platiti sa faca asta,pentru ca ei nu cred in clasa politica(vezi aproximativ 10 mil de oameni care nu au votat),ei asculta decat de matzul lor,daca ghiortzaie sau nu…
    A..si nu mai traiti cu impresia ca in Romania este democratie…uitati de asta!

  23. Brucan a vrut să spună 200. Dar ce 200? Poate 2000!
    Problema s-a limpezit. Bizonii au ales ce le trebuia, ca în versurile lui Villon:
    La fel suntem? Ca doua picături.
    La mâța rea un șoarec rău e leacul!
    Otreapă ești, cu-otreapă te-nfășori!
    Nu ții la cinste, n-ai de und’ s-o furi
    in crâșma asta-n care ni-i ogeacul

    • mai lasa-ma cu Brucan. El a spus de fapt ca acest popor poate fi prostit doar 20 de ani. Da aici intr-adevar a fost pesimist

Comentariile sunt închise.