Sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, a avut un discurs plin de ingrijorare la reuniunea ministrilor afacerilor externe ale celor 57 de tari reunite in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), de joi, de la Dublin. Cele mai mari amenintari la adresa democratiei si securitatii in lume, a afirmat oficialul american, vin din derapajele grave care se inregistreaza in mai multe tari, intre care, din pacate, secretarul de stat SUA a mentionat si Romania. „Din pacate, sunt semne de declin democratic in Ungaria si atacuri la adresa procesului constitutional in Romania iar spectrul urat al antisemitismului, xenofobiei, discriminarii impotriva imigrantilor, a populatiei roma, a homosexualilor si altor categorii vulnerabile persista”, a spus Hillary Clinton.

Ea a laudat eforturile OSCE pentru securitate si stabilitate, ca si pentru promovarea democratiei, in special prin alegeri libere, dar si-a exprimat ingrijorarea pentru viitor. „Simt o ingrijorare tot mai mare pentru viitorul acestei organizatii si pentru valorile pentru care a luptat intotdeauna. La mai mult de 20 de ani de la sfarsitul Razboiului Rece, munca de creare a unei Europe unite, libera si pacificata a ramas nefinalizata. Tocmai m-am intalnit cu un grup de lideri ai Platformei Solidaritatea Societatii Civile dintr-un numar de state membre. Mi-au vorbit despre provocarile si pericolele in crestere cu care se confrunta, despre noi restrangeri ale drepturilor omului din partea guvernelor, noi presiuni pe jurnalisti, noi asalturi impotriva organizatiilor neguvernamentale.  Cred ca noi toti trebuie sa dam atentie ingrijorarilor lor”, a spus Hillary Clinton.

Lista neonoranta a statelor cu derapaje democratice grave, pe care a ajuns sa figureze Romania, mai contine, in afara de Ungaria, „democratii” precum Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan si Kazahstan.

 

Cristian Diaconescu: „Pur si simplu, pana cand nu se refac anumite incalcari ale statului de drept in Romania, Washingtonul nu se va afisa cu reprezentantii romani”

Seful cancelariei prezidentiale, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a comentat la  TV declaratiile lui Hillary Clinton, spunand ca ar trebui interpretate dintr-o dubla perspectiva si ca ar trebui sa dea serios de gandit puterii de la Bucuresti.

Diaconescu a spus ca afirmatiile facute de Hillary Clinton se pot traduce „printr-o pozitie de principiu a administratiei de la Washington”, adaugand ca, in locul guvernantilor romani, el ar fi „preocupat de o astfel de atitudine”, deoarece, in cazul lui Hillary Clinton, „cariera de-abia incepe dupa ce pleaca de la Departamentul de Stat”, deoarece „s-ar putea sa se implice foarte serios in sustinerea unei candidaturi”.

El a mai declarat ca spre deosebire de guvernantii romani, Ungaria, care este pe aceeasi lista neagra, face un „lobby fulminant la Washington”. Intrebat daca detine informatii ca Guvernul USL nu face lobby, Cristian Diaconescu a dat un raspuns  ingrijorator. „Nu, pentru ca Washingtonul refuza contactele la cel mai inalt nivel – ministerial. Nu e o speculatie, cine considera ca nu spun adevarul sa o conteste(…) Pur si simplu, pana cand nu se refac anumite incalcari ale statului de drept in Romania, Washingtonul nu se va afisa cu reprezentantii romani”, a declarat fostul ministru de Externe.

16 COMENTARII

  1. Mai avem o sansa mica sa redevenim europeni si sa ne revenim economic. La vot USL sa nu obtina majoritatea parlamentara.

  2. Romani,tine de noi sa demonstram ca nu meritam aceasta emblema ,la treaba ,SINT ROMAN,DECI POT !SA NE AMINTIM DE ROMANII ADEVARATI AI ISTORIEI NOASTRE !DECI SE POATE!

  3. De cand ne-am „pricopsit” cu useleaua asta infecta, am avut parte doar de lucruri „minunate”. Dar o vorba din batrani spune ca „o minune (adevarata) tine trei zile…”. De sase luni incoace am asistat (noi, oamenii normali) doar la orori, de neinchipuit pentru lumea civilizata. Ne intoarcem incet dar sigur la „epoca Ilici” din anii ’90. Numai unii slabi rau la intelect, vad minuni usl, zilnic, de jumatate de an.

  4. Pana acum nu ni s-au mai transmis astfel de mesaje !Relatiile noastre diplomatice au fost foarte bune!Pacat ca inconstienta unor politicieni ne-au adus aici !

    • Salut! Intr-adevar, un guvern de snapani, si, atentie, administratia americana actuala este de stanga, de acelasi semn politic ca si PSD. Pe langa aceste deraieri de la constitutionalitate si democratie, domnul Ponta nu se bucura deloc, dar absolut deloc, de increderea partenerilor euro-atlantici. Mai rau, eu il suspectez ca ar putea fi slab in viitoarele negocieri, tocmai pentru a i se permite sa apara in poze alaturi de ceilalti lideri europeni. Sper ca Presedintele sa nu-l numeasca, cu toate presiunile si amenintarilor USL.

    • Ia uite cum acesti shnapani rastalmacesc declaratiile americanilor in favoarea lor si prostesc inca o data pe cei care se uita la ei:

      (*)http://www.evz.ro/detalii/stiri/gadea-o-rastalmaceste-pe-hillary-clinton-in-favoarea-usl-1014773.html

Comentariile sunt închise.