Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries a anuntat ca Dosarele Revolutiei de la Timisoara pot fi accesate pe internet incepand de sambata,  1 decembrie 2012, pe site-ul www.dosarelerevolutiei.ro. Pe site pot fi accesate documente din „Procesul celor 25” – primul proces al Revolutiei de la Timisoara, si patru dintre volumele editate de Asociatia Memorialul Revolutiei din Timisoara, cu transcrierile declaratiilor martorilor din acest proces.

Asociatia 21 Decembrie 1989 isi onoreaza inca o data promisiunea, de aceasta data fata de timisoreni, cei care in decembrie 1989 au aprins scanteia revolutiei anticomuniste. La 23 de ani de la Revolutie, istoria se reintoarce acasa!“, se arata in comunicatul Asociatiei.

Pe prima pagina a site-ului este postat un mesaj al magistratului militar general de brigada (r) Romeo Balan, cel care a instrumentat o parte din Dosarele Revolutiei de la Timisoara.

“Pentru victimele Revoluției din Timișoara au fost trimise în judecată mai multe persoane care au organizat și coordonat represiunea brutală, a manifestanților împotriva regimului de dictatură.

Într-un prim dosar cunoscut ca Lotul I Timișoara sau Lotul celor 24 au fost trimiși în judecată reprezentanții fostului partid comunist în frunte cu Coman Ion – membru al C.P.Ex., alături de primul secretar de județ Bălan Radu și secretarii Comitetului Central Matei Ilie și Pacoste Cornel.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată cei din conducerea fostului Minister de Interne, implicați în reprimare atât de pe plan central cât și local. Generalul de securitate Matei Emil și alți ofițeri de miliție și securitate au fost inculpați pentru deschiderea focului soldat cu zeci de morți și sute de răniți, inclusiv pentru sustragerea și incinerarea cadavrelor celor uciși. Nu au putut fi trimiși în judecată generalii Nuță Constantin, Mihale Velicu și colonelul Moraru Petre, foștii șefi ai Inspectoratului General al Miliției deoarece au decedat primii doi ca urmare a prăbușirii elicopterului cu care erau transportați spre București iar ultimul s-a sinucis într-o celulă la Penitenciarul Timișoara.

Toți au fost trimiși în judecată pentru infracțiunea de genocid sub diferite forme de participare. Judecata a început în martie 1990 și s-a desfășurat la Casa Tineretului din Timișoara până în noiembrie același an când s-a dispus restituirea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale, inclusiv pentru inculparea altor persoane din Ministerul Apărării. Hotărârea de restituire a fost respinsă iar judecata a continuat la Secția Militară a Curții Supreme de Justiție în perioada aprilie – decembrie 1991.

Prin schimbarea încadrării juridice în omor deosebit de grav au fost condamnați la pedepse de peste 15 ani de închisoare Coman Ion, Bălan Radu, Pacoste Cornel și ofițerii de securitate și miliție Popescu Ioan, Sima Traian, Deheleanu Ion, Corpodeanu Ioan și Veverca Iosif. Trebuie menționat că la data condamnării generalul de securitate Macri Emil era deja decedat iar ofițerii de miliție implicați în sustragerea și incinerarea victimelor au beneficiat de un decret de amnistie adoptat de noua putere politică în ianuarie 1990. Sentința a rămas definitivă de-abia în iunie 1997 când s-a judecat recursul și a mai fost condamnat Matei Ilie alături de ceilalți nominalizați. S-a constatat totodată că a intervenit decesul fostului prim secretar Bălan Radu.

În decembrie 1997 au fost trimiși în judecată pentru victimele din Timișoara și responsabilii de la nivelul Ministerului Apărării Naționale, respectiv generalii Stănculescu Victor Atanasie și Chițac Mihai, iar față de generalul Gușă Ștefan s-a dispus soluție de netrimitere în judecată, deoarece intervenise decesul acestuia în 1994. Judecarea Lotului II Timișoara, respectiv a generalilor M.Ap.N., a parcurs două cicluri procesuale. În 1999 Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat pe cei doi generali la câte 15 ani închisoare, hotărâre rămasă definitivă în 2000. Împotriva acestor hotărâri a fost declarat recurs în anulare de către procurorul general, care a fost admis și s-a reluat din nou judecata. În 2007 generalii au fost condamnați din nou la aceiași pedeapsă pentru omor deosebit de grav, soluție ce a rămas definitivă în 2008.

Nu trebuie omis dosarul Calea Lipovei în care au fost condamnați pentru omor deosibit de grav generalul Rotariu Constantin și ofițerii Păun Ioan și Gheorghe Constantin, toți din M.Ap.N., responsabili de victimele înregistrate în acel cartier al Timișorii.

Judecarea Lotului I Timișoara a fost transmisă în direct de Radio Timișoara. Memorialul Revoluției din Timișoara a redat în scris toate înregistrările din proces și a publicat mai multe volume.
Toate documentele procesului Stănculescu-Chițac au fost obținute prin eforturile președintelui Asociației 21 Decembrie București dl. Teodor Mărieș și acesta le-a făcut publice.

Ca fost procuror militar și participant la procesele privind Revoluția din Timișoara apreciez demersurile făcute pentru aducerea la cunoștința publicului a acestor documente privind istoriarecentă a României”, scrie generalul de brigada magistrat (rez.) Romeo Balan.

Demersul lui Teodor Maries – candidat ARD pentru un mandat de senator in Timisoara, a fost posibil dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca Asociatia 21 Decembrie 1989 poate avea acces la Dosarele de la Revolutie -instrumentate de generalul Dan Voinea si magistratii militari Viorel Siserman si Vasile Doana si ulterior transferate la sectia civila a Parchetului General, si poate obtine copii dupa acestea. Tot CEDO a hotarat ca dosarele sa fie redechise deoarece crimele de la Revolutie sunt imprescriptibile.

Puteti accesa aici Dosarele Revolutiei.

http://dosarelerevolutiei.ro/

7 COMENTARII

  1. Nu, algoritmul este secert iar data cand se face o verificare ramane secerta pana in ultima clipa. Unii au noroc si il prezic pentru ca are loc odata pe la 3-4-5 luni. Ultima oara a fost de revelion daca nu ma insel, asa ca de pasti ma astept la o verificare

  2. Bravo d. Mărieş, sunteţi un adevărat luptător pentru dreptate. Timişoara vă susţine!

    • Cred andrei ca mai mult de 50% din populatzia tzarii il sustzine…dar…si iar dar…. este mediatizat indeajuns ca sa poata da rezultatele scontate?!

  3. Personal ma intereseaza rezultatele finale, nu niste dosare fara putere de a baga pe cei vinovati in spatele gratiilor !

    • Radu Sta rezultatele finale nu se vad de 23 de ani incoace….care o fi dedesubtul cu adevarat numai Dumnezeu il stie….suntem manipulatzi ca o turma de oi…de ce vrei tu….
      O zi buna itzi doresc!

  4. Pe cand cele de la Bucuresti sau de la mineriade? Nu de alta, dar e bine ca tot romanul sa afle cine i-au fost si cine ii sunt calaii… Mult respect celor ce lupta pentru ADEVAR!

  5. Mare lucru este faptul ca s-au scos la lumina, sa poata oricine sa citeasca. Pe bune! 🙂 E necesar sa fim informati, sa nu ne poata manipula oricine.

Comentariile sunt închise.