Tarifele de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat vor fi majorate din 1 aprilie 2013 cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici, iar de la 1 iulie 2013 cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici și cu circa 8% pentru casnici, potrivit Raportului anual al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei privind determinarea prețurilor și tarifelor reglementate.
De asemenea, tarifele de furnizare a gazelor naturale se vor majora de la 1 octombrie 2013 cu circa 3% pentru consumatorii non-casnici și cu 2% pentru consumatorii casnici.
Începând cu 1 iulie 2013 se vor stabili și aplica tarifele de distribuție aferente primului an din cea de-a treia perioadă de reglementare și va începe recuperarea veniturilor amânate din perioada 2009 – 2012.
Tarifele vor fi majorate în conformitate cu angajamentele asumate de Guvernul României față de FMI, BM și CE, concretizate în Memorandumul privind calendarul de eliminare a prețurilor reglementate la gazele naturale.
Potrivit raportului ANRE, în 2013 trebuie stabilite investițiile necesare în sectorul energetic pentru o serie de obiective specifice. Este vorba despre acceptarea, de către România, a implementării contorizării inteligente la 80% din consumatori până în 2020. În acest context, fiecare operator de distribuție trebuie să dețină un plan concret de implementare construit pe baza unor studii individuale privind instalarea contuarelor inteligente și efectele financiare asupra planurilor de investiții.
De asemenea, România trebuie să dezvolte rețelele de distribuție pentru a putea fi posibilă conectarea de capacități de regenerabile suficiente, astfel încât să poată să acopere cota de 38% din producția de energie electrică până în 2020.
Obiectivele stabilite vizează și reducerea consumului propriu tehnologic prin rețele până cel puțin la limita de 9% din energia intrată în conturul comercial de distribuție, creșterea calității serviciului de distribuție, evaluarea condițiilor de conectare a micilor producători în resurse regenerabile și în cogenerare, reevaluarea costurilor de exploatare în contextul investițiilor menționate pe noua perioadă de reglementare sau pentru o perioadă de până la 10 ani.
Totodată, potrivit unui ordin ANRE din 2010, începând cu aprilie 2013, ar trebui să intre în vigoare tarifele aferente activității de înmagazinare subterană ce urmează a fi desfășurată de operatorii licențiați SNGN Romgaz prin sucursala Ploiești și de SC DepoMureș SA, în al doilea an de reglementare, aprilie 2013 – martie 2014.
Conform sursei citate, în conformitate cu prevederile memorandumului aprobat de Guvern privind eliminarea prețurilor reglementate la consumatorii finali, în anul 2013, vor trebui parcurse etape ce vizează renunțarea totală la reglementarea tarifelor pentru consumatorii non-casnici până la sfârșitul anului, proces ce urmează a fi efectuat în patru etape și creșterea cu 20% a procesului de achiziție a energiei din piața concurențială pentru consumatorii casnici, proces ce urmează a fi efectuat în două etape.
‘În acest context, se desfășoară activitățile de evaluare a solicitărilor transmise de participanții din piața de energie electrică în paralel cu modificarea cadrului de reglementare. Ca urmare a desfășurării în paralel a acestor procese, corelat și cu întârzierea în aprobarea cadrului legal de desfășurare a activității ANRE, este posibil să existe întârzieri în procesul de stabilire a prețurilor și tarifelor reglementate la consumatorii finali’, este menționat în raport.
Ce verste buna!
Nimic nu poate fi mai bun decat o scumpire repetata in fiecare an…
Multumitile celor care au votat pUSLamalele la alegerile locale,iar daca nu se vor trezi ROMANI pana pe data de 9 Decembrie sa stie ce sa voteze,urmeaza sa fie si mai rau.Sper sa nu am dreptate.
In ziua de azi orice prostie costa, eu as propune ca toti parlamentari care au votat pentru suspendare sa suporte si costurile iresposabilitati lor. Gazele se scumpesc in $ iar salariile sunt in LEI.
M-am linistit…Mi-am facut griji ca au uitat sa mai scumpeasca ceva. Traiasca inflatia! – Unicul mecanism usl-ist de a face bani multi (si fara valoare).
normal,trebuie sa-si scoata parleala din vara.bine ca au bani cu nemiluita pt referendumuri.
Traisca USL. Era iliesciana a revenit in vremurile noastre !
Comentariile sunt închise.