Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că propunerea președintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind bugetul european pentru perioada 2014-2020 este „extrem de nefavorabilă și inacceptabilă” pentru România, iar Guvernul îl sprijină pe președintele Băsescu „să nu cedeze”.

„Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabilă nouă, este altă propunere decât a CE și PE și este inacceptabilă. Când spui inacceptabil, România fiind o țară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate. Prin poziția Guvernului și a majorității parlamentare îl sprijinim pe președintele Băsescu să nu cedeze, pentru că domnia sa spune «Asta e poziția Parlamentului și Guvernului, nu puteți să mă convingeți să cedez». Președintele ține mult la instituții, mai puțin la popor, și instituțiile – Guvern, Parlament – au spus care este limita dincolo de care România nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020”, a spus Ponta.

Premierul a afirmat că delegația României nu merge la Bruxelles să ceară lucruri „absurde”, ci ceea ce Comisia Europeană și PE „au considerat că e corect”. „Importantă e poziția României la Consiliul European”, a spus Ponta.

Liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, a declarat, vineri, că România trebuie să folosească dreptul de veto la Consiliul European, iar președintele Traian Băsescu va trebui să voteze pentru români, și nu pentru prietenii săi de la Bruxelles, care l-au susținut în vară.

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, vineri, referindu-se la folosirea dreptului de veto în Consiliul European, că România trebuie să-și construiască o poziție care să nu fie singulară, ci să fie parte a unui grup de țări care să aibă aceeași poziție.

Europarlamentarul PNL a precizat că acum este un moment deosebit de important și deopotrivă de dificil în elaborarea bugetului UE, pentru că există poziții foarte diferite în ceea ce privește perspectivele pe care le urmărește Consiliul și cele la care se raportează Parlamentul European.

„În acest ansamblu, eu cred că orice voce care se face auzită în interiorul Consiliului este foarte importantă și eu mă îndoiesc că România ar fi singura țară care ar fi bucuroasă cu bugetul, așa cum se vede el la acest moment, prefigurându-se de către Consiliu, pentru că e vorba într-adevăr de toată perioada 2014-2020 și se pleacă la construcția acestui cadru multianul de la bugetul 2013”, a spus Renate Weber.

Ea a mai arătat că discuțiile sunt „extraordinar de contondente”, în sensul în care azi se asistă la cea mai mare „încleștare” în materia elaborării bugetului.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că regretă anunțul făcut de către premierul Victor Ponta privind folosirea de către România a dreptului de veto în Consiliul European, el arătând că România nu este în poziția de a repeta, pe dos, scenariul britanic.

„Ce trebuie știut este că există deja un anunț referitor la folosirea dreptului de veto și el a fost făcut de către premierul David Cameron, premierul britanic, care a anunțat că va folosi dreptul de veto pentru a bloca un buget care va fi la nivelul celui actual sau mai mare decât cel actual. Anunțul lui Ponta pică pe fondul existenței deja a unui conflict între cei care vor o menținere a nivelului bugetului sau o sporire și cei care se opun acestei soluții”, a precizat Cristian Preda.

Prim-vicepreședintele PDL a menționat că în acest moment practic există în sânul Uniunii Europene două amenințări cu utilizarea dreptului de veto de sens contrar – Cameron anunțând că va opune veto-ul dacă se mărește bugetul și Ponta, dacă nu se mărește bugetul.

„În Uniunea Europeană se caută un consens, nu se folosesc amenințări de acest fel. Regret că Ponta încearcă să joace pe dos soluția britanicilor, care nu sunt foarte bine văzuți. (…) Nu cred că anunțul lui Ponta va fi foarte bine primit. În acest moment, se caută o soluție. Nu așa sporești șansele pentru un compromis. Regret că un asemenea anunț a fost făcut, nu suntem în poziția de a repeta pe dos scenariul britanic”, a mai spus Cristian Preda.

Premierul Victor Ponta anunța, joi, după întâlnirea cu șeful statului, că la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare va participa președintele Traian Băsescu. El arăta că, în discuția de la Palatul Cotroceni, președintele Traian Băsescu și-a exprimat dorința de a participa la reuniunea Consiliului European, având în vedere contextul european.

Ponta preciza totodată că, în întâlnirea de la Palatul Cotroceni, i-a prezentat președintelui discuțiile avute până în prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistând asupra faptului că nu poate fi acceptată propunerea recent prezentată de președintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, și care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât și pentru politica de coeziune și introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocațiilor. El arăta că, dacă va fi cazul, pentru această propunere defavorabilă România își va exercita dreptul de veto. Premierul asigura că nu există disensiuni între poziția Președinției și cea a Guvernului privind bugetul comunitar.

10 COMENTARII

  1. Invata dreaqu si tu de la Turcescu….o dai in karaoke muzica si spectacole poate uita lumea cat de lingau esti :)))))

  2. auzi , daca nu sunteti capabili sa conduceti tara , mai bine o vindeti la altii. Serios. Asta e, daca nu stiti nu stiti ,nici o ,,rusine,,… (chit ca rusinea i Maaaaaaaaaaaare…)

  3. Auzi, daca nu sunteti capabili de a conduce ,vindeti ma tara ….Serios, la ce bun daca numa mitocani si incapabili. ma, nu ai nu ai…O ,,vinzi,,…si stim o treaba …

  4. Mai Copy-Tonta, din cauza cui a ajuns Romania intr-o astfel de situatie? Pe cine sa sprijine guvernul tau, cel de toata jena? Sa-ti sprijine, poate, plagiatul si masteratele false, de pe urma carora ai incasat salariu! Voi ati bagat tara in dezastru, si acum va dati salvatori? Nu ai nicio limita in aberatiile tale plagiatorule! AJUNGE! DEMISIONEAZA! Esti un mitoman insolent cu toata lumea!

    • Anda acum se gudura pe langa Basescu…doar sunt expertzi in asta cand vad ca nu au cale de iesire decat cea dreapta si fara invarteli si smechereli….nu au facut nimic de cand au preluat puterea…si se legau de guvernarea lui MRU dupa o luna si si pic de la preluarea puterii…voiau minuni…si acum tac ca musca pe r.a.h.a.t.

  5. De multa vreme n-a facut o declaratie mai responsabila, Ponta. Chiar daca il urasc… trebuie sa recunosc o propozitie diplomatica. Daca ar lupta pentru adunarea energiilor… poate n-am arata ca o tara de rahat!

    • Nu, domnul meu, nu !

      Copylotrul nu face aici o declaratie responsabila, ci intinde o capcana, care se vrea fara iesire, presedintelui. Romania avea o pozitie buna, putea negocia de pe pozitii credibile si respectabile pana la aceasta lunga vara fierbinte. Interesul tarii este sa negocieze, nu sa-si exercite dreptul de veto. Deja suntem la un pas de blocarea dreptului de vot, sa nu uitam. La ce ne-ar duce un veto ? Care ar fi consecintele (atat cat pot fi ele previzibile) ?

      Intuiesc urmatorul scenariu, marca Grivco : se vrea inca o suspendare a presedintelui si asta rapid, in asa fel incat suspendarea sa se suprapuna alegerilor, iar adormitul revenit la Cotroceni pe post de presh interimar (mai binezis intermediar) sa desemneze un premier care sa faca un guvern pe masura pohtelor ce-au poftit si ce pohtesc hulpav, mai ales acum, astazi. Asta ar fi scopul.
      Pretextul suspendarii este acela ca domnul Presedinte nu-si exerseaza dreptul de veto. Daca Presedintele se opune brutal, prin veto, fara nuante si negocieri, acelui buget, – cum vor cei de la Grivco,- in mod sigur nu suntem numai marginalizati, ci de-a dreptul aruncati peste bordul UE pur si simplu. Am fi putut exersa acel veto daca nu am fi fost compromisi, daca n-ar fi existat puciul din vara, daca partenerii UE ar fi avut incredere in pozitia Romaniei, daca ne respectam si daca ii respectam. Poate atunci, doar atunci poate.
      (Cum putem noi sa ne plangem de diminuarea fondurilor cand din ce am primit am absorvit 10 % ? Cum putem sa deschidem gura cerand „dreptate” si „egalitate” cand am facut demonstratia capacitatii de fraudare a acestor fonduri ? Cine sa creada niste institutii precum guvernul ori parlamentul acestei tari ? Partenerii din UE nu-s nici orbi, nici surzi, nici lipstiti ca capacitatea de a judeca).

      Ce vor ei este sa-l impinga pe Presedintele Basescu intr-o situatie fara iesire sau cu o iesire fatala pentru presedentie si pentru tara. Si-au distribuit rolurile : motanul felix prezice, antenescu varsa invective si amenintari, plagiatorul se da impecabil in colaborare si hienele asteapta sa sara la atac.
      Sper sa fie doar un scenariu de groaza incoltit in mintea mea, desi nu am boala scenaritei. Dar ma tem de aceasta lucratura cu ponta cel bland si adormitul cel rau (asa fac politistii cand inghesiue banuitul : in alternanta, unul jocul rolul celui bun, cumsecade iar celalalt rolul sperietoarei).

      Timpul ii preseaza, ei vor sa actioneze urgent, pana in alegeri iar reuniunea Consiliului European este un bun, foarte bun pretext pentru declansarea atacului. Daca pierd acest tren , ei stiu ca au pierdut enorm, poate totul.
      As vrea sa gresesc.

      Am speranta ca inteligenta politica a Presedintelui Basescu va gasi o iesire din aceasta situatie interna extrem de tensionata. Si mai am incredere in modul cum Presedintele va reprezenta interesele Romaniei. Stiu ca Presedintele Basescu este un adevarat roman, patriot, si ca pune inainte de toate interesele Romaniei noastre.

Comentariile sunt închise.