16.481 firme au intrat în insolvență în primele 9 luni ale anului, cu 7,59% mai multe decât în 2011 și cu 17,17% decât în 2010. Asta arată un studiu al companiei de evaluare Coface. Peste jumătate din aceste insolvente au fost solicitate de către debitori.
„Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență rămân neschimbate, în condițiile în care se observă o creștere a gradului de concentrare pentru primele trei-cinci sectoare. 86% dintre firmele intrate în insolvență în perioadă analizată sunt microîntreprinderi, dar acestea reprezintă sub 10% din cifra de afaceri consolidată, 12% din numărul de salariați și 0,5% din valorea cumulată a datoriilor. Aceste întreprinderi mici și mijlocii înregistrează cel mai ridicat nivel al DSO (durata medie de încasare a creanțelor), al pierderii nete, al gradului de îndatorare precum și al capitalurilor proprii negative”, se arată într-un comunicat al Coface.
Dimensiunea socială a firmelor intrate în insolvență în primele noua luni ale anului 2012 este mai mare decât cea a firmelor insolvente din aceeași perioadă anul anterior, acestea înregistrând în medie cu 10% mai mulți salariați, mai exact 9,69 față de 8,86.
„Chiar dacă, din punct de vedere numeric, ponderea întreprinderilor mijlocii, mari și foarte mari a reprezentat doar 3%-4% din totalul firmelor intrate în insolvență în primele noua luni din ultimii 3 ani de zile, ponderea cifrei de afaceri înregistrată de acestea în total a crescut de la 40% în 2010 la 70% în anul 2012”, arată Coface.
Cele mai mari creșteri de insolvente nou deschise în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, s-au înregistrat în sectoarele: comerț cu amănuntul (17,74%), tranzacții imobiliare (14,04%), hoteluri și retaurante (13,44%) și transporturi (11,76%).
Cele mai mari scăderi se înregistrează în sectoare precum: fabricarea substanțelor și produselor chimice (14,55%), fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte (13,33%) și fabricarea lemnului și a produselor din lemn (10,65%).
Cele mai afectate trei zone ale țării din punct de vedere al numărului de insolvente au fost: Nord-Vest cu 17%, Sud-Est cu 13%, respectiv Sud cu 19%, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvențelor din perioadă analizată și creșteri de două cifre față de aceeași perioadă a anului anterior.
Singurele zone care numărul de înregistrate primele luni ale anului curent scăzut de aceeași anului trecut : Nord-Est, cu o scădere de 19% și Municipiul București cu o scădere de aproximativ 8%.
Experții Coface au observat o creștere a calibrului financiar social al firmelor Falimentate în primele 9 luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, ceea ce a determinat creșterea cifrei de afaceri și a datoriilor firmelor. În același timp, s-a remarcat scăderea pe medie a pierderii, îndatorării și duratei de încasare a creanțelor. Acest lucru se datorează profilului firmelor mijlocii, care înregistrează indicatori financiari mai buni decât valorile microîntreprinderilor.
– Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor falimentate în 2012 este cu 34% decât cea a firmelor din 2011
– Datoriile firmelor – cu 50% mai mari decât cifra de afaceri
– Pierderea totală a firmelor a fost de 17% din cifra de afaceri, nivel inferior comparativ cu cel din 2011, când fost de 20%
– Gradul de îndatorare a fost de 55% din active, un nivel scăzut mață de 2011, când acesta fost pe medie de 116%
– Durata medie de încasare a creanțelor (DSO) a fost de 140 zile, față de 313 zile în 2011.
„Pe fondul erodării sustenabilității firmelor și ca urmare a efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, firmele reprezintă un grad de vulnerabilitate ridicat la expunerea de șocuri externe interne, presiunile pe lichiditate fiind în creștere. În aceste condiții, în anul 2012 vom avea o creștere a insolvențelor nou deschise, procent cu aproape 10% față de anul anterior”, declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface.
da mai, ce sa spun, USL-ul e de vina ca intra firmele in insolventa…
da’ de impozitul forfetar ati uitat? cand si-au suspendat activitatea zeci de mii de firme, ok s-a facut si ceva curatenie dar asta era singura solutie? haida de
nu, nu pot fi de acord cu titlul din stire… poate daca ne indreptam spre a fi RTV, A3, Realitatea si mai nou B1TV, doar asa.
Slava Domnului ca nu se nationalizeaza.
Comentariile sunt închise.