Anul 2013 va fi hotărâtor pentru destinul României prin modificările importante care se pot produce, atât pe plan politic cât mai ales economic, asta crede consilierul guvernatorului Băncii Centrale a României, Lucian Croitoru.

Consilierul a precizat că schimbarea Guvernului, dar și viitoarele politici fiscale pot afecta serios traiectoria economică a României. Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, consideră că problema absorției fondurilor europene își poate pune și ea amprenta serios pe economia țării.

Criza economică europeană este departe de a se termina, consideră cei mai mulți analiști economici, iar situația României este puternic influențată de acest lucru.

„Cred că această criză din zona euro are implicații în întreaga lume, cred că se auto alimentează. România trebuie, și cu asta închei, să vă spun că continuă să aibe bune fundamente, anul 2013 va fi cheie, pentru că va fi o schimbare de guvern pentru că se va reflecta, sau nu, vom vedea, într-o schimbare a politicii fiscale”, a spus Croitoru.

Pe plan intern, prin prisma instalării unui nou guvern, problema stringentă este cea a bugetului pe anul viitor.

„Există un risc, două riscuri majore în 2013, cel care vine din exterior, adâncirea zonei euro într-o recesiune și bineînțeles alegerile din anul acesta. Principala problemă a anului viitor este ce schimbări vor avea loc în buget. Va fi pro creștere, sau va fi anticreștere? Și cum poate fi procreștere, modificări pe partea de impozite care să ducă la stoparea creșterii”, a mai explicat Lucian Croitoru.

În timp ce la BNR oficialii se gândesc la implicațiile economice ale noului buget, de la Bruxelles continuă să vină vești proaste. Conform lui Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, eșecul discuțiilor de la Bruxelles asupra suplimentarii bugetului pe 2012 și aprobării bugetului pe 2013 produce efecte asupra României. Chiar dacă se vor relua plățile interne pentru POSDRU, UE nu mai are bani pentru acest program și nici pentru programele care sunt finanțate prin Fondul de Coeziune. Rămâne de văzut, doar dacă România are suficientă putere pentru a suplini măcar în mică parte absența fondurilor europene.

4 COMENTARII

  1. domne,jos palaria!
    competent,concret,la obiect,just,independent,nemanipulator,destept,pe faza,inspirat,tragator de semnale…
    care semnale?a zis ceva,il auzirati careva?

      • Noi ii cunoastem aceste caractere enumerate de tine de mult timp…tot uslinosii nu l-au vrut ca PM 😉

Comentariile sunt închise.