Trei ministri ai Guvernului Victor Ponta sunt acuzati de Agentia Nationala de Integritate pentru abuz in serviciu sau incompatibilitate. In plus, mai este in vizorul ANI si secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache.
Cei trei ministri sunt sefii de la Transporturi, Ovidiu Silaghi, si cel de la Dezvoltare Regionala si Turism, Eduard Hellvig, precum si ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Toti patru sunt acuzati de ANI de incompatibilitate sau abuz in serviciu.

Acuzatiile pe care le aduce ANI celor patru

Potrivit site-ului Agentiei Nationale de Integritate,Liviu Pop este acuzat de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice. Infractiunile pentru care a fost investigat Pop au fost savarsite in perioada 15 mai – 30 iunie, in timpul interimatului la Ministerul Educatiei.

„E o decizie politica, nu vreau sa comentez, e o aberatie. O voi ataca in instanta si o voi contesta. Este o chestiune pur electorala, astept cu interes maxim decizia ANI. Nimic nu e intamplator, e cu tenta electorala. Am fost o singura data la ANI, mi s-a spus ca s-au autosesizat dintr-un ziar(…) Cu siguranta, este o decizie politica, exact in ziua campaniei electorale”, a declarat Liviu Pop, la Realitatea Tv.

Ministrul pentru Dialog Social a fost insa chemat de mai multe ori la ANI, in cazul de incompatibilitate. Pe 2 iulie, acesta s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate, ocazie cu care a luat cunostinta de informatiile si datele cuprinse in dosarul de evaluare, depunand, ulterior, pe 10 iulie, un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Liviu Pop este acuzat ca, in execitarea prerogativelor de ministru interimar al Educatiei, a emis, cu nerespectarea hotararilor judecatoresti executorii, Ordinul nr. 4271, care obliga statul sa retina cotizatia sindicala, respectiv sa o vireze ulterior sindicatelor din invatamant, efectuand acte de administrare in numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Liviu Pop a fost desemnat in functia de ministru interimar al Educatiei pe 15 mai, iar in perioada 1 decembrie 2007 – 17 mai 2012 a exercitat functia de secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Ministrul pentru Dialog Social este acuzat ca, in calitate de ministru interimar al Educatiei, a avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, organizatie cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani, incalcand astfel dispozitiile in vigoare referitoare la conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, in materia legislatiei penale.

In cazul lui Ovidiu Silaghi, ANI a constatat, in urma procedurilor de evaluare, existenta unei diferente semnificative, intre cheltuielile efectuate si veniturile realizate in perioada 7 mai – 15 octombrie, in care Silaghi a fost ministru al Transporturilor, functie pe care o ocupa si in prezent.

In urma evaluarilor demarate pe 23 iulie, s-a constatat existenta unei diferente semnificative, in cuantum de 206.798 de lei, aproximativ 45.955 de euro, intre modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate in perioada 7 mai – 15 octombrie de catre Ovidiu Silaghi.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Dan Mihalache, secretarul general adjunct al Guvernului.

In urma evaluarilor demarate la data de 31 iulie, s-a constatat ca Mihalache s-a aflat in incompatibilitate, in perioada 10 mai – 8 iunie, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cat si functia de administrator in cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L.

De asemenea, Dan Mihalache a continuat sa exercite calitatea de administrator in cadrul firmei respective pana in luna august 2012, asa cum rezulta din documentele transmise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Conform prevederilor legale, persoana care exercita una dintre functiile publice de autoritate, respectiv cea de secretar general adjunct al Guvernului, asimilata functiei de secretar de stat, este obligata, la data depunerii juramantului sau, dupa caz, la data numirii in functie, sa declare ca nu se afla in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege.

„M-am retras in calitatea de administrator in 30 de zile, asa cum prevede lege. (…) Poate sa fi fost o eroare materiala. Atata vreme cat Registrul Comertului a inregistrat schimbarea de statut de administrator, nu vad care e problema. Nu am ocupat aceasta functie de administrator decat pana pe data de 8 iunie 2012”, se apara Dan Mihalache, secretarul general adjunct al Guvernului.

Mihalache a precizat ca nu a primit cele sapte instiintari, inca din luna iunie, asa cum precizeaza ANI.

„Acest comunicat este o frectie si nu exista nicio proba serioasa a unei instante de judecata”, a adaugat Mihalache, subliniind ca va contesta decizia ANI.

Eduard Hellvig a fost declarat incompatibil de ANI, care a constatat ca acesta s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 7 mai – 31 octombrie, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, cat si cea de director in cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L.

De asemenea, in perioada 1 iulie 2004 – 31 octombrie 2012, acesta a detinut functia de director in cadrul firmei respective. In punctul de vedere transmis Agentiei Nationale de Integritate, Eduard Hellvig a mentionat ca nu detine functia de director al Sintezis si nici nu a exercitat aceasta functie in niciun moment pe parcursul ultimilor ani.

Contrar celor afirmate de catre Hellvig, in punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a comunicat Agentiei faptul ca incetarea efectiva a contractului individual de munca a fost operata la data de 31 octombrie 2012, in urma cu aproximativ o saptamana.

„Este total nejustificat verdictul, am toate motivatiile, este absurd ce se intampla astazi. Un abuz al ANI! Nu sunt vinovat, am toate argumentele de partea mea. Nu mai am de a face cu aceasta firma (Sintezis) de la 1 ianuarie 2005. Cei de la ANI au intrat in campanie electorala, impreuna cu partidele politice”, a declarat Hellvig, la Digi 24.

Reactia lui Ponta: Daca acuzatiile sunt dovedite, cei in cauza vor fi demisi

Prim-ministrul Victor Ponta a luat act de anuntul facut de Agentia Nationala de Integritate, privind constatarea incompatibilitatii in cazul a patru demnitari.

„Din primele date, am constatat ca sesizarile nu se refera la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor in cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut”, a declarat Victor Ponta.
Pornind de la aceasta situatie, prim-ministrul a cerut celor patru demnitari sa demareze toate procedurile legale permise pentru a-si prezenta punctul de vedere in fata institutiei si, daca este cazul, pentru a contesta acuzatiile care li se aduc.

Fiind prima zi a campaniei electorale, prim-ministrul considera ca astfel de situatii nu trebuie sa fie folosite politic, fiind necesar a fi lamurite rapid, se mai arata in comunicat.

Totodata, premierul a precizat ca, daca acuzatiile ANI se vor dovedi intemeiate, cei in cauza nu vor mai face parte din echipa guvernamentala.

2 COMENTARII

  1. Pop „baietelul” facut in palma!
    Mahala-che este cel mai mare demagog al tuturor timpurilor! Nu exista in Caragiale un personaj mai abject ca acest indivit! Asta NU provoaca risil ci plinsul!

  2. o fi macar o persoana onesta si respectabila in gubernia ponta ?

    cat despre competenta … unii vorbesc despre competenta lui Florin Georgescu. Poate, dar cand acest domn este specialist vechi in inflatie si in privatizari catastrofale ori in prabusiri de banci … o fi ea competenta, dar in slujba raului.

Comentariile sunt închise.