Una dintre cele mai misterioase zone din România este zona Munților Buzăului, locul cu cea mai mare concentrație de locuințe rupestre, cu nenumărate vestigii dacice și cu semnele unor culturi stravechi pe care cei mai multi nici macar nu le banuiesc…

Si in aceasta joi, 08 noiembrie, de la ora 20:00, Radu Moraru si Daniel Roxin te invita sa descoperi fabuloasele vestigii antice ale acestor meleaguri si povestile uimitoare care le insotesc.

Romania ti se dezavaluie la Nasul Tv!

20 COMENTARII

  1. da,suntem urmasii hiperboreenilor,a lui Zalmoxis
    (primul iluminat)dar unde invatam asta???
    NICAIERI.Ni se ascunde trecutul,adevarata
    spiritualitate,…in ce scop?suntem doar niste
    marionete dar pana cand toate astea????

  2. O emisiune excelenta!
    Va multumim si asteptam cu mare interes si editiile urmatoare!
    Mi se pare straniu ca toate aceste informatii,descoperiri nu starnesc interesul oamenilor de stiinta si istoricilor romani.Sa fie indolenta,ignoranta sau mai mult?…

  3. Val.Am citit cu interes ce ai expus,mai stiam si eu cite ceva,dar tu ai detaliat cu mare acuratete…
    Amicul nostru,Night, are o adevarata patima pentru istoria stramosilor nostri.Cauta cu infrigurare ori ce poate documenta intrebarile lui… si nu odata se mira de ce ISTORICII romani nu se implica in cercetare asupra fenomenului dacic,nu discuta,pro sau contra,nu elaboreaza teorii ,iar materialele abunda din alte directii..
    Problema de baza ramane daca este poporul roman,urmas al dacilor ,POPORUL PRIMORDIAL?
    Idee nascuta de mult,dar tinuta in fasa ,sa nu suparam popoare dominante ale lumii!Iar ideea ca avem o istorie de numai 2000 de ani se pare ca este promovata intens,cam in maniera prin care se escamoteaza adevarul religios (ortodoxia este veche de 2000 de ani???)
    VREM SA CUNOASTEM ADEVARUL!
    Cine suntem,si,mai ales,pentru ce ni s-a atribuit denumirea de GRADINA MAICII DOMNULUI?
    II invit,pe aceasta cale,pe toti pasionatii de acest fenomen sa ia parte la discutii,fie pe forum,fie la emisiunile lui RM si Daniel Roxin…
    M-a tulburat foarte tare ipoteza existentei unor subterane -tuneluri in Carpati,in muntii Bucegi,descoperite de americani printr-un satelit militar si unde se afla ADEVARUL despre Istoria Omenirii.O istorie proiectata de-alungul a 50.ooo de ani,stocata pentru a se afla ADEVARUL!(radu Cynamar”Viitor cu cap de mort),iar cei care au avut grija de acest lucru,sunt URIASII…
    Din cite am inteles de la dl.general(r).Streinu subiectul este REAL!
    Cum poti sa ramai nepasator si neimplicat?Ia ginditi-va, nu doua mii de ani!CINCIZECI DE MII!

  4. DOMNULE MORARU, EMISIUNEA DVS” NASUL ‘ PE CE POST TV O PUTEM URMARI ?

  5. @cipri & @anamaria, recunosc, nu rezist sa ma uit la A3 mai mult de 5minute. Asa ca nu pot confirma daca cele auzite provin de acolo 100%. Am presupus asta, bazandu-ma pe faptul ca la cei doi acasa, tv-ul era fixat non-stop pe A3, iar ei refuzau cu vehementa orice indemn de a uza si alte surse de informare. Cercul lor de prieteni e destul de restrans, mai toti fiind „Basisti”. Chiar si ei au votat cu Base in primul mandat. Primele semne ca se intampla ceva ciudat cu ei, au aparut odata cu intrarea fiului in pnl(usl). Au inceput sa vorbeasca admirativ despre usl, despre Ponta, despre Voiculescu, despre viitorul rasaritean al Romaniei etc., aceleasi tampenii pe care le aud de cateva luni pe la toate adunarile. In iarna, cand erau manifestatiile „ciumpalacilor”, ne trezeam cu colegii fiului din pnl la usa, mai des ca martorii lui Yehova – ne invitau sa ne inscriem in partid, „…ca ne asteapta un viitor solid, fara griji, nu cu piratu’ portocaliu…”. Ulterior, prostiile astea au incetat si am crezut ca e doar un episod nefericit in viata lor, pana in momentul in care a pornit o discutie(la o cafea) despre trecutul nostru ca popor si de istoria noastra reala, mereu subiect tabu in cartile de istorie. Am discutat despre ce s-a descoperit recent in diverse locuri, pe locul autostrazii, etc. Atunci a izbucnit „madam”: „Ce ne tot aburesc astia cu dacii lor? Astia nici n-au existat. Aici erau cativa salbatici nespalati. Daca nu erau rusii si ungurii sa ne civilizeze, traiam si acum in pom.” (citat exact). Apoi a urmat faza cu Ardealul. Am ramas tablou! Eu inteleg ca exista tehnici profesioniste de „spalare a creierului”; dar chiar in halul asta? Si pe cine deranjeaza atat de mult istoria adevarata a poporului nostru, incat sa vrea s-o stearga cu orice pret din constiinta semenilor nostri? Cui ii e frica atat de tare de noi?

  6. Se anunta o emisiune foarte intereanta. O astept cu nerabdare si emotionata curiozitate. In asteptarea ei, am revazut pe youtube emisiunea din vara cu acelas nume. Cred, sper, ca intre timp cunoasterea acelor locuri s-a mai largit putin si poate ca s-a mai facut un pas intru luminarea, intelegerea acelor mistere.

    In emisiunea precedenta, domnul Roxin a evocat la un moment dat uriasii, acele fiinte despre care traditia orala spune ca ne-au precedat. Nu sunt numai cateva locuri marcate de aceasta credinta, domnule Roxin. Mitologia romaneasca ii evoca pe uriasi mai peste tot, iar toponimia locurilor intareste credinta in existenta lor. Pentru zona Muntilor Apuseni a aparut prin anii ’80 culegerea de legende mitologice „Drumul uriesilor” sub semnatura Mariei Ionita. Veti fi uimit de densitatea acestor legende in Muntii Apuseni si de numarul mare de locuri, de formatiuni geologice care sunt atribuite uriasilor intr-o singura zona a tarii si care, desigur n-ar fi rau sa fie vazute. Cine stie ?
    Cazul Apusenilor nu este singular, credinta in urias a fost pana de curand generala in Romania. O demonstreaza raspunsurile la chestionarele trimise in tara de catre Nicolae Densusianu la cumpana dintre secolele 19-20. Aceste manustrise au foast grupate tematic si publicate de catre Adrian Fochi : Datini şi eresuri populare de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Răspunsurile la chestionarul lui Nicolae Densuşianu, îngrijită şi introducere de Adrian Fochi, Bucureşti, 1976.
    Aceasta carte este o mina de informatii care permite datarea si localizarea informatiilor.
    (Nicolae Densusianu a impanzit tara cu chestionare deosebit de interesante ale caror raspunsuri le-a folosit doar partial in „Dacia preistorica”. Lor le-a adaugat informatii extrase cu grija din folclorul literar si cel muzical°
    Informatii bogate, dintr-o perioada in care miturile aveau o pregnanta si o vivacitate exceptionala (inceputul secolului 20) gasim mai ales in volumul I din „Mitologie romaneasca (Dusmani si prieteni ai omului) dar si in vol. II dedicat „Comorilor” – de catre clasicul etnografiei romanesti Teodor Pamfile. Informatiile sunt din toata tara, dar cu o „preferinta” pentru zona Galatiului.

    Si, in paranteza : Maria Ionita a publicat in 1982 o culegere minunata de legende mùitologice din Muntii Apuseni : „Cartea Vâlvelor”. O mare parte a cartii se refera la vâlvele, duhurile aparatoare ale comorilor. Sunt acolo din belsug trimiteri la locuri si toponime.

    • Recidivez cu o continuare pornind de la mitologia uriasilor :
      Aproape pe intregul areal romanesc uriasii au fost considerati ca fiintele precedand oamenii de azi. Mitologia populara mai vorbeste si despre pitici care i-au precedat sau vor urma dupa noi.

      Alte fiinte mitologice anterioare noua, oamenii de azi, sunt Blajinii sau Rocmanii. Credinta in existenta lor este inca vie in nordul Romaniei, in Moldova si in Basarabia. Acestia, spun miturile erau oameni buni, senini, intelepti care au trait sau nu inaintea noastra (variatiuni zonale) dar care sunt unanim considerati ca existand inca intr-o lume a lor la care se ajunge prin reteaua de ape curgatoare. Deci, spre exemplu, in perioada premergatoare Pastelui, oamenii le trimit ofrande aruncandu-le pe apele curgatoare din apropiere. Ofrandele calatoresc spre ape din ce in ce mai mari pana la Apa Sambetei prin care intra in taramul celalalt, al blajinilor. Faptul ca acestia sunt sarbatoriti la o saptamana dupa Pasti cand se dau ofrande si pentru mortii familiei ne duce cu gandul ca ar exista o sinonimie intre blajini si sta-mosi. (Superba familie de cuvinte : mos, stramos, dar si moasa care aduce pe lume si , mai ales, mosie, pamantul din totdeauna, mos-tenit. Se pare ca lingvistii considera cuvantul mos de origine dacica !).

    • Si, daca tot am pornit, nu-mi vine sa inchei fara a evoca niste figuri ale mitologiei populare deosebit de interesante : solomonarii. Legendele in legatura cu ei nu mai sunt insa vii, dar material destul de bogat gasim in culegerile de acum un secol.
      Acesti solomonari sunt – spun miturile – niste initiati care merg din loc in loc poposind prin sate, pe la casele oamenilor. Ei detin secretu stapanirii vremii si prin asta pot sanctiona acele sate care nu i-au primit cum se cuvine. Detinatori ai secretelor lumii, ei traiesc fara atasament la valorile materiale, sunt hraniti si adapostiti pe unde trec.
      Stiinta lor ar fi acumulata in niste misterioase „scoli ale solomonarilor” aflate, dupa unii in pesteri. In aceste scoli „intra 7 si ies 6” – se spune -, ceea ce ar trimite cu gandul la posibilitatea unui sacrificiu.

      Desigur, toate legendele prezinta o infinitate de variante, dar eu v-am evocat doar sinteza. Variatiunea zonala este, la randul ei, un excelent izvor documentar.

      Oh, cate ar fi de spus ! Imi cer scuze ca m-am lundit, poate peste masura, dar am facut-o in speranta de a va atrage atentia unei bogatii la fel de mari ca si cele ascunse in pamantul Romaniei : bogatia spiritualitatii care ar merita si ea o investigatie „arheologica”, specifica.

      Inca o data, astept cu mare interes emisiunea de astazi.
      Cu deosebit respect pentru ceea ce faceti,

      • rosesc, dar trebuie sa punctez inca doua elemente care mi-au scapat :

        – Caloianul sau scaloianul, acea papusa de lut trimisa ritual pe ape sa deschida cerurile ca sa ploua. Este evident, sublimarea/evocarea unui stravechi rit sacrificial. De remarcat ca papusa de lut merge pe ape, pana dincolo de lumea noastra, asemeni ofrandelor pentru stramosi ori blajini si ca lumea noastra este despartita de lumea cealalta, prin ape (care o si fac permeabila pe cealalta) ;

        – evocati dumneavoastra, domnule Roxin, sau unul dintre invitatii dumneavoastra, intr-o emisiune, prezenta unor „papusi” in morminte dacice, daca nu ma insel. Ei bine, acum vreo 20-30 de ani, se mai practica inca in Campia Aradului daca nu ma insel, punerea in sicriu a unor forme umane facute din crengute de macies cu capul din respectivul fruct. Rostul lor era, dupa localnici, sa-l apere pe defunct de atacul unor duhuri/spirite rauvoitoare, ostile. Mi s-a vorbit despre asta la fata locului Practica este consemnata si intr-o monografie locala (pe care o am prin casa).

        Si acum chiar GATA ! O zi buna, va doresc.

  7. @ anda: Poate ar trebui sa incerci sa o lamuresti pe cunostinta ta asupra adevarului. Sa intelegi de unde isi ia informatiile (doar de la antane?) si sa le combati cu argumente istorice. Daca e absolventa de facultate, cu atat mai mult tehnica, poate va rezona la o discutie rationala.

  8. Anda…..vad clar ca esti una din persoanele care vorbesc in necunostinta de cauza….!Nu te supara,nu am nimic personal cu tine. Din ce relatezi tu despre acea persoana mai in varsta pot deduce ca INTRADEVAR E SENILA ! Atentie mai mare la persoanele in compania carora iti servesti cafeluta !! Sunt convins ca nu esti fan Antena 3 dar te asigur de un lucru….cunostinta ta SENILA nu putea sa auda asa ceva pe postul de stiri Antena 3 ! Sunt si eu ardelean , locuiesc intr-un oras foarte apropiat de granita cu Ungaria , imi iubesc tara si nu imi convine nici mie cand vad cum multi conationali de ai mei vorbesc intr-un asemenea hal de ardeal . Investigheaza mai bine….poate fiul ei e membru de partid al UDMR-ului… In fine …sa ai o zi buna !

  9. Este greu de inteles cum un roman poate sa gandeasca asa, eu sunt Ardeleanca si-mi cunosc istoria neamului meu dar nici in cele mai groaznice cosmaruri nu as indrazni sa gandesc astfel , ma gandesc poate este senil sau poate sufera de o boala … de nu stie pamantul ROMANESC pana unde anume conform istoriei are granitele , dumnezeu sa-l ierte , vedeti printre acesti oameni trebuie cautati tradatorii de neam.

  10. Avem o istorie milenara dar ne batem joc de ea si de memoria stramosilor nostri. Si daca nu ne batem toti joc in mod direct, ii lasam pe altii s-o faca sub nasul nostru. Zilele astea, m-am intalnit cu o cunostinta mai in varsta la o cafea. Din una-alta, imi spune „…ce ne trebuie noua Ardealul? Ca doar nu-i al nostru, doar l-am furat de la austro-ungari. De ce nu-l da astia inapoi sa scapam de el?…”. Mentionez ca persoana respectiva are studii superioare tehnice, nu e senila, inca, in schimb se uita doar la Latrina3 si are un fiu pnl-ist. Stau si ma intreb, cu ingrijorare, unde Dumnezeu a auzit dobitociile alea? La fiu-sau sau la Latrine? Sunt etnici romani 100%. (O ruda de-a mea, maghiara, din ardeal, nici nu-si permite sa gandeasca asemenea tampenii. Nu i-a venit sa creada ca un etnic roman poate gandi astfel!) Daca din directia pnl sau a latrinelor voiculesciene provine un asemenea indemn, atunci avem o maaare problema! Instigarile la punerea in pericol a suveranitatii si integritatii teritoriale a statului roman sunt fapte penale grave. Autoritatile au intreprins ceva? In mod cert, acei oameni nu aveau de unde sa inventeze asa ceva, nu i-am auzit, in viata mea, preocupati de asemenea aberatii. Ciudateniile de idei pe care le au cei doi, se pare ca au debutat dupa inscrierea fiului in pnl, si rezumarea la unicul post tv (pe care cei doi il considera „adevarat”), anume Antena3! Sa inteleg ca istoria noastra adevarata ne este interzisa prin orice mijloace? Ma deranjeaza groaznic sa vad ca autoritatile zac in complicitate cu dusmanii acestui popor stravechi, calcat in picioare de toti netrebnicii, generatii la rand.

    • >anda,nu as putea fi de acord cu matale…!Ai cunoscut cineva dintre secui,ca de ceilalti Ardeleni(adica stramosii Dacilor Liberi),sau dac imi poti spune cam de cite ori ai trecut prin Sapinta vesela,sau macar ai facut vreo data pe „Transalpin”,ca de celalte locuri de vis si deIstorie(Cozia,Posada,Alba Iulia)…?!

    • Sunt român basarabean de 62 ani. După destrămarea Imperiului sovietic am inceput cu nesaţ să studiez istoria Neamului, care era interzisă chiar şi la facultate, partajând/ distribuind cele însuşite prietenilor si cunoscuţilor mei prin intermediul reţelelor de socializare, inclusiv pe cele de limbă rusă/ucraineană, activitate pe care o fac cu plăcere şi de care nu cred să obosesc cândva.
      Am întâlnit şi eu asemenea români în Ţară, unul din ei(dnă) deţinând şi fotoliul de senator PSD până în prezent. E dureros, mai ales pentru noi, basarabenii, când întâlnim asemenea cazuri!

Comentariile sunt închise.