Istoricul Neagu Djuvara a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Bucuresti, in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat in Sala Stoicescu a Palatului Facultatii de Drept.
Imaginile de la decernarea titlului academic și discursul lui Neagu Djuvara au fost prezentate în exclusivitate de Nașul TV, în cadrul emisiunii Ora de veghe. 
Evenimentul a fost ignorat de majoritatea presei, inclusiv televiziunea publică.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”23898″]

Memorialist, filosof si istoric, Neagu Djuvara este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanti intelectuali romani. Titlul de Doctor Honoris Causa este unul onorific care se acordas unor persoane eminente de catre o universitate, o institutie de inalte studii sau de o organizatie care le grupeaza pe cele doua. Acest titlu se acorda in special persoanelor care s-au distins in anumite domenii profesionale, sociale sau politice.

Neagu Djuvara s-a nascut in data de 18 august 1916, stil vechi (31 august – stil nou) la Bucuresti, intr-o familie de origina aromana, asezata in tarile romane intre 1770-1780. Familia Djuvara a dat mai multi oameni politici, diplomati si universitari. Tatal sau, Marcel Djuvara, a murit capitan de Geniu in armata romana in cursul marii epidemii de gripa spaniola din 1918. Tinca Gradisteanu, mama sa, apartinea ultimei generatii dintr-un neam de mari boieri munteni.

Neagu Djuvara si-a facut studiile la Paris, licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940). In 1937 se casatoreste in Franta cu France Henriette Marie Gaillet, nepoata generalului Jean Baptiste Estienne, cel care a inventat in 1916 carele de lupta (tancul). Cei doi au fost cununati de Monseniorul Vladimir Ghika, personalitate remarcabila a vremii, ruda cu mama lui Neagu Djuvara.

Neagu Djuvara participa la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie – noiembrie 1941) si este ranit usor, in aproapiere de Odessa.

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis de Antonescu curier diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in legatura cu reluarea negocierilor de armistitiu cu Uniunea Sovietica. „Misiunea devine inutila, dat fiind ca plecam din Bucuresti la 23 augsust 1944 dimineata, iar dupa amiaza, in urma arestarii Maresalului Antonescu si a reactiunii violente a germanilor din tara, Romania a trebuit sa rastoarne aliantele, fiind impotriva Germaniei”. Numit secretar de legatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau si Externele.

Implicat in procesele politice din toamna lui 1947, hotaraste sa ramana in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii al exilului romanesc (secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani, la Paris; ziaristica; Radio Europa Libera; secretar general al Fundatiei Universitare „Carol I”).

in 1961, pleaca in Africa, in Republica Niger cu un contract de doi ani, in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine si, concomitent, profesor de drept international si de istorie economica, la Universitatea din Niamey. De fapt va prelungi sederea sa in Africa cu totul la 23 de ani, pina in 1984. „Am preferat sa prelungesc contractul, pentru ca la 50 de ani nu mai puteam gasi un post similar in Europa”, spune Neagu Djuvara. In timpul celor 23 de ani petrecuti in inima continentului negru, Neagu Djuvara face incursiuni in desertul Sahara. „Niger este una din cele mai sarace tari din lume. 90% din teritoriu este desert, iar zonele populate sunt foarte rare. Mergeam kilometri intregi pe masinile militare si abia daca zaream o prezenta umana”, sustine Neagu Djuvara.

Intre timp, reluase studiile de filozofie la Sorbona. In mai 1972, obtine doctoratul de stat (docenta) la Sorbona cu o teza de filozofie a istoriei; mai tarziu, obtine si o diploma a Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale de la Paris (I.N.A.L.C.O.) pentru limba Sarbo-Croata.

Din 1984 si pana in 1989, reia activitatea din cadrul emigratiei romanesti, ca secretar general al Casei Romanesti de la Paris. In 1990 revine in tara, inca nehotarat daca sa ramana sau nu, avind in vedere ca Romania de dupa 1989 este foarte diferita de cea pe care o lasase in urma cu 45 de ani.

Din 1991 pina in 1998 este profesor asociat la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Istorie si Facultatea Stiinte Politice. E membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi si a Institutului de Istorie „N. Iorga” din Bucuresti. Este membru de onoare al Fundatiei Culturale Erbiceanu. A lansat activitatea Fundatiei Calea Victoriei prin cursul sau de istorie: „Cum am trait secolul XX”, in ianuarie 2008.

Detine Ordinul Arts et Lettres in grad de Ofiter, fiind decorat de Ambasadorul Frantei in Romania, Domnul Henri Paul (5 martie 2010).

18 COMENTARII

  1. M-a emotionat pana la lacrimi discursul maestrului,un mare OM si un mare ROMAN.Ma bucur ca sunt contemporana cu asemenea personalitati,care prin atitudinea si opera lor,vin sa mai estompeze starea de lehamite si de rusine ale vremurilor neverosimile pe care le traim.

  2. Marturisesc cu respect ca il iubesc pe domnul Neagu Djuvara.
    Il cunosc din carti si din aparatii televizate.
    Sunt mandra ca am avut ocazia sa-l ascult si sa-mi declar respectul si dragostea fata de un om care merita si care poate sti acest lucru aflandu-se inca printre noi.

    Este o mare placere sa-i cunosti trecutul ca si prezentul.
    Este un OM adevarat.
    Tot respectul Domnule Neagu Dgiuvara

    Bravo nasul TV
    In rest vorba lui Cristopiu – o presa care ragaie in fata mogulilor

  3. Daca doresti aflarea adevarului despre ultimii 23 de ani, daca doresti sa se faca lumina in cazul „revolutiei” romane, daca doresti sa stii adevarul despre marile privatizari din perioada anilor ’90, daca doresti adevarul despre mineriadele care au ingenuncheat Romania, daca doresti judecarea de catre justitia internationala a tovarasului Ion Iliescu te asteptam pe facebook la adresa:

    https://www.facebook.com/groups/340120826081828/
    Nu putem pune bazele unei Romanii moderne pe o temelie subreda. Adevarul trebuie aflat!
    Niciodata nu este prea tarziu pentru aflarea adevarului!

  4. Suntem onorati si mandri de romanul Neagu Djuvara cu o demnitate impecabila.
    D-zeu sa va dea sanatate deplina sa ne putem bucura de prezenta d-voastra.
    Toata stima si respectul d-le Neagu Djuvara !
    Felicitari redactia, cuvintele sunt de prisos !

  5. Este bine venita promovare media a acestor valori romanesti,intrucat avem nevoie de modele care lumineaza mintea si sufletul,ranite de agresiuni ale mediocritatii societatii in care traim.

  6. Felicitari Domnule Djuvara si multa, multa sanatate! De asta aveti cel mai mult nevoie la virsta dumneavoastra. Felicitari si Universitatii Bucuresti pentru ca v-au inminat acest titlu academic!
    Ma intreb si va intreb:
    Oare daca Parlamentul Romaniei ar avea peste 90% MERITOCRATI ca domnul Djuvara, oare cum credeti ca ar arata tara noastra!?
    Intelegeti acum de ce „grajdanul” Marga(rina)calorifer a fost pus sa PUNA pe butuci ICR-ul? Intelegeti de ce infractorii (ei isi spun „politicieni” se feresc de meritocratie precum dracu de tamie?
    Cine ar fi auzit de Ponta, Dragnea, Antonescu si multi altii ca ei daca romanii nu ar fi incurajat de-a lungul celor 23 de ani de JAF, continuatorul PCR-ului, adicatelea PSD-ul lui Ilici KGB!

  7. De remarcat ca, in timp ce Ponta si „doctoratul” lui au umplut toata presa interna si internationala, decernarea acestui titlu de excelenta a fost tratat cu atentia cuvenita doar de singura televiziune libera din Romania, Nasul.Tv.

  8. Sanatate mult stimate domnule Djuvara,romanii si Romania se mandresc si se vor mandri cu Domnia voastra.
    Sa ne traitzi!

  9. Multa sanatate si o viata lunga ii urez! Nu stiu daca pentru dansul are valoare atat de mare acordarea acestui merit, cata valoare are pentru noi, pentru ca avem onoarea sa fim contemporani cu el.

    Felicitari voua, Redactia, pentru ca ati ales sa transmiteti, si in excusivitate, imagini de la acest eveniment!

Comentariile sunt închise.