În zorii anilor 90, pe când unii dintre actuali aprigi peneliști copilăreau ori hălăduiau pe alte meleaguri politice, liberalii autohtoni, renăscuți în urma durerilor facerii noului peisaj democratic din decembrie 89, reprezentau cea de-a doua forță jucătoare pe scena politică. Și asta, în condițiile în care, după primele alegeri post-decembriste dominate de un sufocant și opulent damf emanat de un fesenism ce a schimbat doar sigla și culoare vechii gărzi recent debarcate, păstrând, în schimb, metehnele și „formele de luptă”,regeneratul partid al Brătienilor a atins o cotă neașteptată de votanți, pe la 9%.
Laurențiu Solomon
Rezultat ce a pus în gardă tăvălugul guvernant al cuplului Iliescu-Roman, un binom conducător mustind de plăcerile perverse ale unei domnii ce s-ar fi dorit petrecută în decorul unei „democrații originale” și netulburată de alte doleanțe politice imprevizibile. Așa încât, mai abil sau mai fără perdea, gruparea liberală păstorită în acele vremuri de Radu Câmpeanu, un personaj ajuns, peste ani, un stâlp de carton al partidului, a intrat în malaxorul intrigilor și jocurilor puterii, prima halcă din trupul liberal fiind ruptă de cuplul Patriciu-Tăriceanu, exponenții tinerilor și zbuciumaților ce proclamau „tăierea cozii câinelui” moștenit din „epoca de aur”. Odată „festinul” declanșat, pe măsura trecerii anilor și însușirii regulilor jocului politic, sățiosul animal liberal a reușit să satisfacă și pohtele altor pretendenți la gloria și panașul „liberalismului autentic”.
După cum, asemenea unei uniforme decolorate și mâncate de molii, rămășița liberală rămasă în cufărul liderului Radu Câmpeanu a fost fluturată, la „sugestia unor binevoitori”, drept momeală pentru metamorfozarea Regelui într-un banal și inutil candidat în alegerile prezidențiale. Convulsionat, măcinat de lupte intestine și orgolii, suspectat de foști aliați de guvernare din Convenția Democratică de a fi purtător al virusului infidelității, bătrănul partid istoric și-a regăsit vigoarea și gloria după alegerile din 2004, moment în care, în alianță cu democrații, au ajuns la fructele și plăcerile puterii, o putere pe care și-au exercitat-o , până la plăsele și până la stoarcerea totală a portocalei guvernării.
Desigur, hrănit din belșug cu porții impresionante de vanitate, latentul virus al infidelității politice și-a recăpătat forțele și, de dragul afrodisiacelor plăceri ale guvernării și ale împlinirii financiare, și acești aliați au fost aruncați peste bord, iar foștii inamici au devenit frați de cruce și de ideologie cu nesățioșii liberali. Mai mult, ajunsă sub starostele chiulului și al oportunismului, oastea liberală a refuzat, după parlamentarele din 2008, o nouă ofertă, din partea foștilor aliați rejectați, de a reveni în jilțurile dregătoriei alegând, în schimb, un măritiș din interes cu fata cea urâtă a boierului și o haiduceală opozantă , în special prin studiourile temătorilor de dosare și brățări.
În aceste zile, grație unor meduze parlamentare votante, trupeții de sub aripa liderului penelist au năvălit,alături de concubinii pesediști și conservatori, în saloanele guvernării unde, din nepricepere, trufie ori bădărănie, fac mai mult boroboațe. Agățarea peneliștilor de unele fotolii ministeriale și de alte dregătorii a fost și ca o recompensă oferită de „fratele mai mare”, PSD, pentru serviciul făcut de „crinișori” de a lua „în gestiune” și în alianță și „deșeurile toxice” lăsate în drum de motăneii lui Felix. Normal că, timpul a triat, iar în actuala pleiadă de noi liberali ce mișună prin preajma „unicului interimar” și sub privirile tot mai albe ale moaștelor partidului, Radu Câmpeanu și Mircea Ionescu Quintus, se regăsesc foști feseniști, în frunte cu ex-idol al apacistelor, Petre Roman, foști țărăniști precum Norica Nicolai, aperiști, ufediști, în frunte cu șeful defunctului UFD, Varujan, antici membri ai PAC-ului lui Nicolae Manolescu și, ca ultimă bomboană pe această semeață colivă liberală, folclorica „hahaleră” mioritică, Jiji Becali. Și, uite așa, o fostă grupare a elitelor a ajuns ca, pentru un moft, un jilț și un șfanț în plus, să se transforme într-o pubelă politică, fie și de lux, în care fiecare își aruncă gunoaiele.
– comentariu publicat pe blogul Fara Patima –
Bine le zici Laurentiu!
Moluste sinteti voi, ma hahalera nenorocita, tu si cu familia si cu toata sleahta voastra de banditi!
Ori de cite ori va spune cineva adevarul care, beneinteles ca nu are cum sa va convina, incepeti cu injuriile. Esti un cacat imens „stimabile” markus, mai bine zis esti un fel de cacat de molusca! Iar daca nu stii cum arata acest cacat de molusca, uita-te in oglinda!
cainele moare de drum lung si tataie din poza de grija altora, nici google n-a auzit de mosulica ala 😀
Dureros si trist acest tablou al PNL-ului insa, realitatea este intocmai asa cum a-ti descris-o d-le Laurentiu Solomon.
Nu sunt deloc de acord cu istoria PNL-ului trasata de dl Solomon. Si iata de ce :
1. Chiar inaintea lui ’89 Partidul Liberal, in exil, a fost, asemeni Casei Regale, INFILTRAT de oamenii sistemului comunist
2. PNL-ul actual este o creatie a lui Ion Iliescu. Sa ne amintim discutiile sale cu Gorbaciov, – dezvaluite mult mai tarziu : initial Ilici era contra pluralismului, dar Gorbaciov a insistat ca acesta sa fie macar mimat. Ilici a veghiat la crearea unor partide puternic infiltrate si perfect controlabile, printre ele si partifdele istorice renascute sub bagheta dirijorului rosu. Ce s-a intamplat cu taranistii care au incercat sa reziste, stim. Au fost facuti praf, primii, si asta cum ? tot din interior, dupa metoda imbatabila a lui iliescu-kgb. PNL-ul s-a creat, recreat (de la recreatie !) din oamenii lui Iliescu, pe deplin invingatori, cum arata si dl Solomon, prin aripa tanara, pe romaneste fii si nepotii nomenclaturii. Interesant este faptul ca in PNL s-au comasat beizadelele PMR (din perioada stalinista) iar in succesivele partide de la FSN la PSD esalonul 2 al PCR ceausist si beizadelele de rigoare (bien sur !).
Nu vad de-a lungul celor 20 de ani niciun adevarat conflict, nicio disonanta notabila intre PSD si PNL. Normal din moment ce sunt frati siamezi cu aceiasi parinti, aceeasi dotare „genetica” (scopuri, metode de lucru etc.) si aceleasi interese.
3. nu ! gresiti profund, domnule Solomon, cand afirmati : „bătrănul partid istoric și-a regăsit vigoarea și gloria după alegerile din 2004”. Batranul partid istoric nu a fost niciodata la carma Romaniei pentru bunul motiv ca adevaratul liberalism romanesc e inca in hibernare. Cei care au guvernat atunci si sunt si astazi la guvernare n-au nimic cu liberalii de alta data. Nici nu se mai obosesc s-o mimeze. Fac ce pohtesc si asta este exact aceeasi pohta cu cea a fratilor psdisti si … cu ce indica atat de clar „Vocea Rusiei”, daca urmariti aceasta publicatiei, aveti confirmarea.
4.”boroboatele” pe care le fac libertinii la guvernare nu vin din „din nepricepere, trufie ori bădărănie” ci din cinism, antiromanism si salbaticia cu care se lupta fara urma de scrupule, pentru acele interese transpartinice. Si acestea nu sunt simple si inocente „boroboate” ci tradare a interesului national. (Sa nu uitam ca PNL-ul a participat din plin la Marele Jaf. Acum incearca sa-l finalizeze, alaturi de co-autorii de atunci.)
5. Sunt de acord cu dumneavoastra cand afirmati, in ultimul paragraf, ca PNL-ul aduna ce poate aduna din cele mai diverse orizonturi politice, de fapt false, caci la o analiza mai adanca si acestia sunt ca si ceilalti : niste fosti, niste progenituri ale lui Iliescu. „Taranista” Nicolai de exemplu este de fapt o procuroare comunista de succes in sistem.
Singurul care-mi mai pune intrebari este dl Manolescu pe care il banuiesc numai de oportunism politic.
6. Ceea ce este fals in abordarea dumneavoastra, domnule Solomon, este, dupa parerea mea, identificarea PNL cu partidul istoric al carui mostenitor ar fi. Eu cred ca PNL-ul este uzurpatorul partidului istoric cu care n-are in comun decat numele, si-ala furat.
P.S. Daca urmariti cu atentie istoria PNL-ului actual veti vedea, domnule Solomon, ca cei din partid care au crezut cu adevarat in doctrina liberala s-au retras inca din timpul anilor ’90 sau au parasit, dezgustati, tara. Mai raman, poate cativa visatori dar acestia sunt putin la numar si in pozitii care nu permit vocii lor cinstite sa ajunga la urechile conducerii sau la cele ale romanilor.
Salut Val! Ei, vezi? Pentru asemenea lucruri sunt multi liberali cara nu se inscriu in partid, altii au preferat PDL, insa o buna parte raman de moment pe dinafara. ARD? Este deocamdata o (semi)necunoscuta!
@val, @Menek, impartasesc cu voi acelasi sentiment, am comentat pur si simplu actualul tablou „PNL” nu ce-l adevarat PNL, nimic mai mult pt ca nu exista .
Haznaua asta nu o poti folosi nici pe camp ca strica genetica buruienilor.
Pubela? Vidanja? Si una si alta, numai partid liberal nu. Jiji se pupa be bot cu cei pe cere-i regula in acelasi bot! Pe Varanul, familia, angajatii de la Haznale, pe cei din PC, pe toti astia-i pupa Jiji acum. Unii ling unde scuipa, Jiji pupa unde-si baga madularul! Cinste marelui Partid Liberal, vidanjare placuta domnilor!
Comentariile sunt închise.