Saptamana trecuta, Daniel Morar a facut un bilanț al activitații DNA sub conducerea sa. Se cuvine sa ne aplecam și noi asupra cifrelor prezentate pentru a ne lamuri daca a meritat sau nu toata fierberea sociala pe care am experimentat-o in acești ani.
La presiunea UE, Romania a construit una dintre cele mai performante structuri de lupta impotriva corupției la nivel inalt. DNA funcționeaza ca un mecanism integrat și autosuficient in privința anchetelor penale – pe langa procurori, aici lucreaza și polițiști și specialiști fara a caror contribuție rezultatele ar fi fost fara indoiala mai modeste. Sigur ca, in majoritatea cazurilor, DNA nu lucreaza singura, insa ar putea-o face.
Din 2005 incoace, au ajuns in fața judecatorilor demnitari de rang inalt, magistrați și funcționari publici cu funcții de conducere acuzați de fapte de corupție, iar instanțele au decis in proporție de 90% ca acuzațiile procurorilor erau corecte și i-au condamnat pe inculpați. Au fost condamnați 11 demnitari (un fost premier, un ministru, 2 senatori, 6 deputati și un secretar de stat), 50 de conducatori de instituții publice sau companii naționale, 60 de persoane din instituții de control, 24 de magistrați și 32 de avocați, 164 de ofițeri de poliție, 6 consilieri din cadrul Consiliilor Județene sau Locale și 26 de persoane avand funcția de primar, viceprimar sau subprefect. Conform statisticilor DNA, jumatate dintre cei condamnați de judecatori au funcții de conducere.
Aceste date confirma faptul ca problema corupției in Romania nu e una inventata in Vest de instituții internaționale rele, care vor cu orice preț sa ne umileasca țara. Cauzele sunt interne, iar percepția publica care rabufnea pana in 2005 doar in presa este astazi confirmata de condamnari definitive. Daca ceva s-a schimbat in acești ani, acel ceva trebuie cautat aici – in sistemul judiciar și in lupta impotriva corupției la nivel inalt. Magistrații s-au scuturat de inhibiții, nu se mai tem sa traga la raspundere politicieni și funcționari importanți, care pana mai ieri erau pe deplin protejați. Domnul Daniel Morar a construit cu incapațanare o instituție de temut – nu degeaba dintre lozincile care se aud la diverse mitinguri de protest nu lipsește aproape niciodata scandarea DNA! DNA!. Oamenii care lucreaza la DNA au de ce sa fie mandri. Și tot mandri ar trebui sa fie și cei care in acești ani au luat decizii care au asigurat continuitatea la DNA, cei care s-au opus daramarii instituției sau eliminarii procurorilor incomozi, cei care au scris și au vorbit susținand ca și in Romania este posibila pedepsirea marilor corupți.
Nu intamplator, finalul de mandat al lui Daniel Morar coincide cu cea mai mare ancheta judiciara asupra unei fraude electorale de dupa Revoluție. Anticorupția nu e un joc in care ambele parți caștiga, nu e un win-win situation, cum ar zice americanii. Anticorupția nu e nici un meci de tenis la finalul caruia cel care pierde il felicita pe cel care caștiga. Aici pierderea inseamna ani din viața și mulți bani pierduți. De aia enerveaza atat de tare DNA și de aia am trait aceasta vara de coșmar in Romania. Politicienii au inteles cat de mult risca daca permit magistraților sa iși faca treaba independent și au decis sa acționeze distructiv și rapid. Aflam din comunicatele de presa ale DNA și ale Parchetului General despre cum s-a fraudat votul la referendum – nu e vorba despre cațiva exaltați care au introdus in urne cateva buletine de vot in plus, e vorba despre un sistem foarte bine pus la punct, cu o ierarhie stricta, in care fiecare actor (de la șeful secției de votare la reprezentanții partidelor politice in secțiile de votare) avea un rol foarte clar. Chiar și observatorii (ONG-iști care erau și membri de partid) au facut parte din sistemul de frauda.
Citind aceste comunicate de presa, te ingrozești și te intrebi daca nu cumva o frauda de asemenea dimensiuni nu pune in discuție esența democrației intr-o țara. Aceste dosare – caci nu vorbim despre un fenomen izolat intr-un singur colț al țarii – produc panica printre politicieni și ii imping la gesturi extreme. Voci furioase cer ca procurorii – sau macar șefii acestora – sa mearga in parlament sa dea socoteala pentru anchete, se inființeaza comisii parlamentare care sa verifice felul in care procurorii iși fac meseria, se cere trecerea CSM in subordinea parlamentului. Sunt gesturi disperate ale celor care simt ca s-au incurcat prea tare in plasa anchetelor penale și care acum regreta amarnic ca au fost de acord, fie si doar declarativ, cu independența sistemului judiciar. Sunt gesturi care incearca sa linișteasca structurile de partid din teritoriu ale caror reprezentanți sunt chemați in fața procurorilor sa dea explicații, gesturi care incearca sa arate ca șefii de la București sunt inca puternici și ii apara. Scriam in vara asta ca libertatea și independența, o data caștigate, nu se mai pierd așa ușor, ca aura de invincibili a politicienilor s-a evaporat și ca a disparut și teama de ei. Anchetele continua, CSM si Daniel Morar au avut poziții publice clare fața de declarațiile politice, chiar si ministrul Justiției a declarat ca CSM nu poate fi pus sub controlul parlamentului.
Suntem la final de capitol la DNA și in acești ani am aflat ca, mai mult ca orice, in reușita unui demers ambițios conteaza oamenii. Pentru acești ani in care am redescoperit speranța se cuvine sa le mulțumim lui Daniel Morar și echipei sale.
– articol publicat de Revista 22 –
Excelenta postarea, dar oare romanii au inteles ce s-a castigat in acesti ani??? cateodata ma indoiesc, deoarece in jurul meu aud multe voci care spun ” sa plece Morar, Kovesi si Basescu”datorita lor nu mai avem siguranta ca ne mai merg „afacerile cinstite” prin care ne-am imbogatit peste noapte, traiul nostru linistit nu mai este acelasi, nu mai putem fura si fenta legile si fiscul, singura solutie sa plece Morar Kovesi si Basescu!!!!!
Deci oare ce vor romanii pe viitor!!!!
Personal muncesc oficial de 25 de ani si nu am reusit sa ma imbogatesc, incerc sa traiesc decent, dar am f.f.f. multe exemple in jurul meu, cunostinte chiar care ocolind legile taxele si imozitele au strans averi F. mari, si chiar nemuncind oficial in ultimii 20 de ani au tupeul sa imi rada in nas, sa imi spuna „daca ai fost fraiera ai platit la stat” noi am stiut sa ne „descurcam” si uite ce avem 2-3 vile, masini si bani nu ca tine ” . Acesti oameni (si sunt destui) nu isi doresc un nou Morar, Kovesi sau Basecu!!!!!!!
Sper ca acestor imperbi politicieni sa le dea Dumnezeu mintea de pe urma si sa nu se dedea la actiuni ce ne-ar putea costa foarte mult.Cred ca nu intamplator si-au fixat mitingul in preajma CE de la Bucuresti.Impusca doi iepuri;isi lanseaza candidatii si pun la cale demonstratii anti Barosso,Merkell(sa dea Domnul sa fie o simpla supozitie),pentru a le demonstra europenilor cat de „anti Basesscu” sunt cetatenii Romaniei.Sunt prea marginiti ca sa realizeze efectul ,pe termen lung,al unei astfel de atitudini de fronda.Ne-au demonstrat si pana acum ca au sfatuitori la fel de oportunisti ca si ei si ca nu dreapta judecata e cea care ii calauzeste ci doar spiritul revansard.
presupuesto pladur madrid
Im Romania ,cand apare un om,providential,cum este dl.Daniel Morar,sar sacalii pe el,il denigreaza,improsca cu noroi,il desfiinteaza ,in incercarea disperata de a-l face sa renunte si sa se retraga.Felicitari d-le Morar ca a-ti rezistat la multitudinea de atacuri la care a-ti fost supus
va suntem recunoscatori si va dorim mult succes in activitatile viitoare.
In Romania sint putini oameni ca Daniel Morar de aceea sintem unde sintem
Comentariile sunt închise.