Bilanțul celor cinci luni de guvernare USL e simplu: niciun nou loc de muncă, nicio nouă investiție, nicio măsură de dezvoltare economică. Nici vorbă de un trai mai bun pentru români. USL și-a asumat responsabilitatea doar din vârful buzelor, s-a înarmat cu demagogia și și-a purtat nestingherit bătăliile politice. Mai nou, face fețe-fețe când îi sunt dovedite minciunile. Astăzi, veniturile românilor sunt mai mici decât anul trecut, iar absorbția fondurilor europene a tras pe linie moartă. Și asta nu e tot: prețurile continuă să crească, iar cursul de schimb să se deprecieze.
Există o singură alternativă la toate acestea: alternativa dreaptă. Scopul principal al Alianței România Dreaptă este ridicarea standardului de viață al populației.
Creșterea economică și majorarea veniturilor lâncezesc
Economia sub guvernarea Ponta înaintează cu viteza melcului. Anul 2012 trebuia să fie cel în care relansarea economică să ia avânt. Premisele pentru aceasta erau create: guvernarea PDL a lăsat țara cu o creștere economică de 2,5% în anul 2011. Cu toate acestea, guvernarea USL are doar 0,7% creștere economică în prima jumătate a anului 2012 și va închide anul cu o creștere economică mult sub 1%. Aceasta în condițiile în care anul trecut, după ce am dus în spate o criză economică epuizantă și împovărătoare de trei ani de zile, aveam parte de o creștere economică dublă, de 1,6% în primul semestru din anul 2011 față de aceeași perioadă din anul 2010.
Guvernarea USL a lovit din plin venitul mediu lunar al unei gospodării, care a scăzut cu 84 de lei, de la 2.480 lei în primul trimestru din acest an sub guvernele Boc și MRU, la 2.396 lei în al doilea trimestru. Venitul încasat de o gospodărie este mai mic cu 12 lei chiar și față de al doilea trimestru din anul 2011.
În plus, un salariat primește astăzi cu 19 lei mai puțin de când USL a preluat conducerea Guvernului. Salariul mediu net a scăzut de la 1.553 lei în luna aprilie 2012 la 1.534 lei în august.
USL a deșertat sacoșa cu creșteri de prețuri
Rata inflației este în continuă creștere de la instalarea guvernului Ponta. Inflația anuală a ajuns de la 1,8% în luna aprilie la 5,33% în luna septembrie din acest an, când a atins nivelul recod al ultimelor 14 luni. Am simțim o majorare semnificativă a prețurilor, de 1,18%, chiar comparativ cu luna august. Cel mai puternic a cântărit creșterea prețurilor la alimente. Am plătit pentru alimente, în medie, mai mult cu 2,3% în luna septembrie față de luna anterioară și cu aproape 7% în plus comparativ cu septembrie 2011. De pildă, cartofii s-au scumpit cu peste 22%: un român plătește acum aproape 1,2 lei/kg, față de 0,97 lei/kg în luna aprilie. Prețul la fasolea boabe a crescut cu aproape un leu, de la 6,2 lei/kg în aprilie la 7,2 lei în luna septembrie. Și pentru un litru de ulei scoatem cu 10% în plus din buzunar. Suntem în prag de iarnă, iar rezultatul guvernării Ponta este evident:cămările vor fi mult mai goale decât anul trecut. La toate acestea adăugăm creșterile importante de preț, de peste 4%, la mărfurile nealimentare și servicii în septembrie 2012 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Gigacaloria mai scumpă cu 5%
Au crescut și prețurile la gaze și la electricitate. Dacă până la sfârșitul lunii august, factura de gaze se ridica la 115 lei, de la 15 septembrie același consum costă cu aproape 6 lei mai mult. Consumatorii industriali sunt și mai puternic afectați: prețul la gaze a crescut cu 10% de la jumătatea lui septembrie. Ca urmare a creșterii prețului la gaze, gigacaloria va fi mai scumpă cu 5% la iarnă.
Prețul la energia electrică s-a majorat cu 5% de la 1 iulie. Aceasta înseamnă că dacă în aprilie un român plătea 70 de lei pe lună pentru factura de energie electrică, din vară a început să scoată din buzunar cu câte 3,5 lei lunar mai mult. În plus, consumatorii industriali au suferit încă o majorare cu 2-3% de la începutul lui septembrie 2012.
Românul plătea 5,8 lei pe litrul de benzină la sfârșitul lunii aprilie și 6,04 lei în octombrie 2012. Motorina a ajuns de la 5,82 lei la 6,13 lei în aceeași perioadă
Pentru a face astăzi plinul unui rezervor de 55 de litri, românul scoate din buzunar cu peste 13 lei mai mult pentru benzină și cu 17 lei în plus pentru motorină față de luna aprilie. Practic, cu aceeași bani pe care îi foloseam în aprilie pentru a face plinul, mai putem cumpăra acum cu 2,2 litri de benzină, respectiv cu 2,8 litri de motorină mai puțin.
Cursul de schimb doborât de USL
La toate acestea se adaugă deprecierea zdravănă a cursului de schimb, de 4,3% în data de 10 octombrie 2012 față de 27 aprilie. Să nu uităm că sub guvernarea PDL cursul de schimb a avut o variație mai mică de 1% în anul 2011. Dacă aveți un credit în euro, la o rată lunară de 100 de euro plătiți cu 19 lei mai mult acum decât în urmă cu 5 luni, iar la o chirie de 300 euro va trebui să dați în plus 57 lei. Dacă nu aveți nici credite în euro și nici chirie, oricum veți plăti mai mult la abonamentele de telefonie mobilă, internet, televizor și multe altele, adică pentru toate produsele importate.
Nu este uimitor deci că încă un român din 10 a rămas restant la bancă în ultimele luni, de când USL este la putere. Restanțele la credite în luna august se ridică la 27 mld. lei, cu peste 13% mai mult decât în luna august 2011.
Industria, deficitul comercial și investițiile sub asediu
Dacă exporturile stau sub semnul turbulențelor din Europa, iar agricultura e lovită de secetă, industria trebuia să zbârnâie. Însă lucrurile nu stau așa. Comenzile industriale noi se mențin în luna august aproape la același nivel ca anul trecut. Nu este, deci, de mirare că în primele opt luni din acest an s-au majorat nesemnificativ, cu doar 0,5%. Drept urmare, producția industrială a reușit să acumuleze o creștere de doar 0,3% în primele 8 luni din acest an.
Deficitul comercial a ajuns la 6,3 mld. lei în primele 8 luni din acest an, cu 241 mil. lei mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, sub guvernarea PDL. Aceasta în condițiile în care volumul exporturilor abia a crescut cu 0,7% în primele 8 luni din an, la valori exprimate în euro.
Neseriozitatea USL a tăiat pofta investitorilor de a veni în România. Investițiile străine directe se ridică la 907 mil. euro în primele 7 luni ale acestui an, în scădere cu 5,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Nu numai că apetitul companiilor de a investi în România a scăzut, dar o parte din investitorii străini au anunțat că se retrag de pe piața românească în acest an. Atât retailerii de îmbrăcăminte Kiabi și Sprider, cât și companiile cu activitate în domeniul asigurărilor, Eureko și Aviva, și-au anunțat deja intenția de a părăsi România. La aceștia se adaugă Burger King, care și-a închis în iunie ultimele două restaurante, și rețeaua de supermagazine Interex. Compania rusă Mechel va vinde cele patru combinate deținute, iar compania de brokeraj a ING va închide activitatea din România.
Rezerve mai puține, datorii mai mari
Rezervele internaționale au scăzut cu 1,5 mld. lei, de la 38,5 mld. euro în luna aprilie a acestui an la 37 mld. euro la sfârșitul lunii septembrie 2012. Chiar și anul trecut, sub guvernarea PDL, rezervele internaționale ale României ajungeau la 37,64 mld. euro în septembrie 2011.
Datoria externă urcă la 98,2 mld. euro la sfârșitul lunii iulie 2012, în timp ce sub guvernarea PDL, în luna iulie 2011, era de 96 mld. euro. Serviciul datoriei externe, adică plățile de efectuat pentru achitarea ratelor scadente, a dobânzilor și a altor cheltuieli aferente împrumuturilor externe, a crescut drastic de la instalarea guvernului Ponta și a ajuns la 29 mld. euro în iulie 2012, comparativ cu 15,4 mld. euro în aprilie 2012 și 21 mld. euro în iulie 2011.
Andreea PAUL
Vicepresedinte PDL
Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass
ar fi mai bine fara parlamentari indiferent de culoarea politica.
trebuie schimbat sistemul
e penibil ca mai marii partidelor sa decida in ce oras sau colegiu sa candideze………LA COLEGIUL UNDE AVETI DOMICILIUL LEGAL IDIOTILOR>
Eu nu as spune ca ne meritam soarta.
Prostia omului s-a inaltat atat de sus pe culmi, incat omului de rand nici nu-i vine sa creada ca exista acest fenomen, iata suferim.
Sper totusi ca a fost un examen al USL pt a-si dovedi capacitatea !
Mă întreb oare, poporul roman e atât de tampit încât sa aleagă atât de prost in continuare? atâtea evidente de mai bine de 20 de ani si totuși s-a ajuns aici. Ne cam meritam soarta.
Peste toate astea, stimata doamna, dincolo de incompetenta guvernamentala, reputatia internationala a lui Copy-lot este formidabil… de negativa. Cel mai cinstit dintre guverne, cel mai vrednic si cel mai sincer dintre Primii-Ministri terestri, pacat, este un mare neinteles. Pleaca, du-te Copy, fugi, fugi Copy, fugi…si lasa-ne!
F.JUST ce atzi spus Dna Andreea Paul,poate se vor trezi romanii pana in Decembrie la realitate..
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Comentariile sunt închise.