Reabilitarea și repararea școlilor din București e o problemă pentru care instituțiile publice n-au găsit încă o rezolvare clară. De mai mulți ani de zile, în jurul acestor proiecte apar noi și noi scandaluri, în timp ce refacera școlilor consumă tot mai mulți și mai mulți bani. În urmă cu cîțiva ani, Primăria Municipiului București a demarat proiectul inițiat “Reabilitarea Infrastructurii Educaționale din București”, program ce s-a bucurat de finanțare din partea Băncii Europene de Investiții, în baza unui credit contractat de municipalitate în mandatul primarului Adriean Videanu. În anul 2010, Sorin Oprescu declara că “în acest moment avem gata jumătate din școlile incluse în program, acestea fiind funcționale în totalitate. La restul continuă lucrările. Au fost probleme cu proiectele și studiile de fezabilitate inițiale, care au fost făcute superficial. În 2008 erau 8 școli terminate și încă patru începute doar pe hîrtie”. Tot primarul general Oprescu, și tot în 2010, declara că întregul “program se va finaliza pînă la sfîrșitul lui 2011, așa cum era prevăzut în acordul cu BEI”. De altfel, programul cuprindea repararea și reabilitarea a peste 100 de unități de învățămînt.

Pe lîngă problemele semnalate în presă cu privire la atribuirea contractelor din cadrul acestui program, în 2010 municipalitatea s-a confruntat și cu un scandal ce avea în centru chiar Banca Europeană de Investiții. Mai exat, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă constatate ca urmare a unui control, reprezentanții Băncii au solicitat rambursarea anticipată a unei sume din împrumut. La momentul respectiv, în septembrie 2010, consilierii generali s-au opus solicitării primarului de a rambursa o sumă de bani, totul încheindu-se cu un scandal mediatic. Era vorba de solicitarea unei rambursări anticipate de cinci milioane de euro, solicitată de către instituția financiară ca urmare a unor fraude demonstrate de OLAF. La momentul respectiv, în urmă cu doi ani, se cheltuiseră deja peste 85 de milioane de euro în cadrul prouiectului, 63 de milioane fiind împrumutați de la BEI iar restul de 22 reprezentînd contribuția de la bugetul municipalității.

În prezent, la mai bine de un an distanță de la termenul de finalizare a proiectului și la cîteva zile după ce anul școlar a început, proiectul e în plină derulare. Sau, în post derulare, dacă e să ne gîndim că primăria încă toarnă bani în contracte semnate în anii precedenți, dar prin acte adiționale. Mai exact, în ultimele luni au fost semnate nu mai puțin de 14 astfel de contracte adiționale ce privesc fie lucrări suplimentare, fie sume necesare finalizării lucrărilor aflate în curs.

În data de 19 iulie, SC Rico SRL a primit suma de 247.213 lei pentru finalizarea lucrărilor la școala Simion de Mehedinți, parte a pachetului 14, lotul 1 din programul de reabilitare a școlilor.

Tot în data de 19 iulie au mai fost atribuiți în mod direct, prin negociere fără anunț de participare, 1.736.705 lei asocierii dintre Maxim Construct Art SRL și Danton Construct SRL, suma de bani fiind destinată finalizării lucrărilor la Școala Specială nr. 5 și la Școala Generală nr. 81.

În 13 august, primăria București a semnat un act adițional la contractul nr. 6025 din 16 iulie 2009, prin care suma de 34.375 lei a fost atribuită firmei Palex Constructii Instalatii SRL. Actul adițional reprezintă lucrări suplimentare la Școala Specială pentru Surzi, Școala Generală nr. 161 și Grădinița nr. 80.

Alți 69.177 lei au fost atribuiți prin negociere directă, în data de 13 august, fimei Maxim Construct Art SRL, cea care mai primise înainte cu cîteva săptămîni peste 1,7 milioane lei. Actula adițional a fost semnat în continuarea contractului 350 din 16 octombrie 2010 și prevede lucrări la Școala Generală nr. 156.

Tot în data de 13 august, primăria București a mai acordat 1.275.000 de lei firmei Palex Construcții Instanații SRL, pentru finalizarea lucrărilor de la Școala Generală 161 și de la Grădinița nr. 80.

În aceeași zi de 13 august a fost semnat și contractul nr. 753, prin care suma de 834.123 lei au fost atribuiți în mod direct firmei Maxim Construct ART SRL, pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul investițional Școala Generală nr. 156.

Proiectul Reabilitarea Colegiului Tehnic Traian avea nevoie, de asemenea, de o mică infuzie de capital, astfel că municipalitatea a acordat prin negociere fără anunț de participare suma de 210.971 lei firmei Rombet SA Bacău, societate care se ocupase și de lucrările inițiale.

Asocierea dintre BAUUNTERNERHMUNG GRANIT GESELLSCHAFT m.b.H., Austria si SC Unicon SA România a fost și ea premiată cu o suplimentare de fonduri. În data de 28 august, primăria București a atribuit asocierii un contract în valoare de 2.046.977 lei, sumă pentru care firma contractoare ar fi trebuit să finalizeze lucrările la Grupul Școlar Dimitrei Gusti nr. 7 și la Grădinița nr. 205. Aceeași asociere a mai primit în data de 22 august încă 1,35 milioane lei pentru lucrări suplimentare la Colegiul Edmond Nicolau, parte a pachetului 22 din primul lot al proiectului.

Aceeași asociere dintre firma austriacă și Unicon SA a mai primit un contract atribuit prin negociere fără anunț de participare în data de 6 septembrie. De data aceasta, contractul în valoare de 4.176.173 lei prevedea finalizarea lucrărilor începute la Școala Centrală.

SC Electrovâlcea SA este o altă companie care s-a bucurat de contracte suplimentare în cadrul proiectului de reabilitare a școlilor din București. În data de 6 septembrie municipalitatea i-a atribuit un contract în valoare de 1.316.587 lei pentru finalizarea lucrărilor la Școala Specială nr. 3.

Grupul Școlar Doamna Stanca a fost reabilitat de către SC Express Construct Ank SRL din Giurgiu. În data de 27 august, autoritățile locale au semnat un contract suplimentar, în valoare de 2.148.360 lei, prin care firma contractantă ar fi trebuit să finalizeze lucrările contractate în programul inițial.

În data de 7 septembire, primăria București a atribuit un contract în valoare de 2.098.000 lei firmei SC. T Dancor Construct SRL  din București. Contractul privea finalizarea lucrărilor de reabilitare a Colegiului Tehnic Energetic și a Colegiului Economic Viilor.

Un ultim contract semnat de către primăria București datează din data de 12 septembrie. Acesta din urmă prevede ca societatea Scit Impex SRL din București să finalizeze lucrările la Școala Generală nr. 108, contra sumei de 1.229.968 lei.

În total, în ultimele două luni primăria București a cheltuit cîteva milioane de euro pentru ca lucrări contractate în urmă cu mai mulți ani să fie continuate sau terminate. Aceasta la mai bine de un an distanță față de termenul inițial al programului, așa cum a fost el adoptat și convenit cu Banca Europeană de Investiții, atunci cînd a fost acordată linia de creditare.

4 COMENTARII

  1. Parca, numai in Bucuresti, se renoveaza scolile in acest mod! Toata tara e plina de scoli „renovate”, dar la preturi de sute de ori mai mari, de catre firme ale unor oameni politici!

  2. nasule,nu vrei sa ne spui ale cui sunt firmele care castiga contracte fara licitatii,prin atribuire directa,sa vedem toti bucurestenii dece a fost votat oprescu,care se lauda ca va face si va drege,si de fapt i-a prostit pe cretinii care l-au votat.dobitocul asta n-a facut nici 5% din ce-au facut TRAIAN BASESCU si ADRIEAN VIDEANU la primaria capitalei!

  3. Nasule imi amintesc un interviu in care il sustineai foarte aprig pe primarul Iasului Gheorghe Nichita…si laudai demersurile in proiectul Palas. Ce parere ai acum despre „licitatie”…si despre implicarea in speta terenurilor din gradina botanica alaturi de Silaghi si Iulian Dascalu??? Ma intreb cum de nu apare pe site niciun articol…despre documentarul Tele M??

Comentariile sunt închise.