Printr-un comunicat difuzat luni, Ministerul Afacerilor Externe confirma ca Romania va trebui sa returneze catre Comisia Europeana bani din fondurile europene atrase pe cinci programe operationale: Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).
De asemenea, pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), s-a propus de catre CE o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene catre bugetul national, evidentiaza comunicatul mentionat. Adica Romania trebuie sa returneze 25% din banii pe care i-a atras deja pe POSDRU.
Comisia Europeana va reduce, prin corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia Romaniei pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport si competitivitate, din cauza unor neregularitati identificate in zona achizitiilor publice, au declarat pe 12 septembrie agentiei Mediafax surse oficiale.
„In urma analizei, Comisia Europeana a gasit o serie de neregularitati de sistem legate de zona achizitiilor publice si va aplica anumite corectii financiare. Aceste corectii, care pot reprezenta cateva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea romana pentru fiecare program in parte”, au afirmat sursele citate de Mediafax.
Potrivit comunicatului MAEur transmis luni, corectiile ar urma sa fie impuse „din cauza prolemelor majore identificate in efectuarea achizitiilor publice” in perioada mentionata, 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011.
MAEur aminteste ca in decembrie 2011 Comisia Europeana a fost de acord sa deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finantate din fonduri structurale si de coeziune, care fusesera intrerupte in iulie 2011, iar reluarea s-a facut cu conditia aplicarii unor corectii financiare preventive, precum si a indeplinirii unor masuri de imbunatatire a sistemului de gestionare a fondurilor.
De asemenea, s-a stabilit ca, dupa primul semestru al anului 2012, Comisia Europeana sa efectueze misiuni de un audit pentru a constata daca deficientele au fost remediate. „Aceste misiuni s-au desfasurat in cursul lunii iulie 2012. In functie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursarilor sau intreruperea/suspendarea platilor”, se evidentiaza in comunicatul MAEur.