Principala concluzie in urma evenimentelor politice din ultimele doua luni este ca institutiile statului -CC, Parchetul General sau DNA- au rezistat presiunii politice, a declarat, luni, Presedintele Traian Basescu, la intalnirea cu delegatia Comisiei de la Venetia.

„Concluzia principala este ca intr-un fel sau altul instituiile romanesti rezista presiunii politice. Ele au reusit sa ramana in interiorul misiunii fiecareia, daca discutam despre Curtea Constitutionala, Procurorul General sau DNA. Acesta este un motiv de satisfactie pentru mine (…) Aceste evenimente ne-au dat ocazia sa constatam aceasta realitate, chiar daca este surprinzatoare pentru multi oameni, este o confirmare ca Romania este un stat de drept, in care institutiile pot actiona atunci cand se intampla abuzuri politice”, a declarat presedintele Basescu, potrivit caruia institutiile romanesti sunt capabile sa reziste presiunilor politice, deoarece le cunoaste bine in urma celor opt ani de cand se afla in functie.

Traian Basescu a mai spus ca atat Guvernul cat si majoritatea parlamentara au facut „un lant de abuzuri in perioada 3-6 iulie”, o parte din ele fiind insa corectate de celelalte institutii ale statului, inclusiv de Curtea Constitutionala.

„Daca vorbim de abuzuri, consider ca o parte din institutiile politice si aici vorbesc despre Guvern si majoritatea parlamentara au facut un lant de abuzuri, de exemplu, prin demiterea Avocatului Poporului, prin emiterea de Ordonante ale Guvernului care sa blocheze capacitatea Curtii Constitutionale de a reactiona la abuzurile constitutionale decise de Parlament. Acest tip de actiuni s-au intamplat in perioada 3-6 iulie si parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai tarziu de diferite institutii ale statului, inclusiv Curtea Constitutionala”, a spus seful statului.

Traian Basescu spera ca toate institutiile romanesti sa coopereze cu delegatia Comisiei de la Venetia pentru ca membrii acesteia sa poata „avea concluzii corecte” la finalul documentarii pe care o fac in aceste zile la Bucuresti.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”20066″]

15 COMENTARII

  1. Pai na, ce-ai mai putea zice?
    Se stie foarte bine ca daca nu erau presiunile de la UE si SUA, adica, amenintarea cum ca vor ramane fara bani de pensii si salarii, toate institutiile erau la pamant.

  2. Nu-mi pot imagina o minte stramba sa se indrepte dar, aceste institutii care sunt si, se pretind a fi o putere in stat, este obligatoriu sa gandeasca drept !

  3. Parlamentul nu are dreptul sa cerceteze pe procurorii doarece parlamentul este o institutie politica .Ori parlamentul nu e deasupra legii.Procurorii nu sant obligati sa dea socoteala parlamentului deoarece parlamentul nu e o institutie juridica asa cum pretind USL-ISTI,iar USL e un partid de infractori care trebuie sa dea socoteala in fata legii.

  4. USL a furat 2650810 de voturi la care se adauga LOVITURA DE STAT iar Comisia de la Venetia stie treaba asta iar guvernul ponta cacarau nu pot sa-i pacaleasca. Parlamentul nu e institutia suprema in stat ci poporul. Poporul e suveran si nu parlamentul.

  5. Sa fim seriosi , ULS ar fi calcat in picioare cu placere toate aceste institutii daca UE nu statea cu parul deasupra capului lor , avand in vedere ca UE are un rol important si in derularea contractului stand by cu FMI …deci UE ne-a scos , daca nu eram in UE , spuneam ADIO la toate aceste institutii , deci noi ca tara, trebuie sa ne mentinem in structurile euro-atlantice de acum incolo ptr a evita orice fel de derapaje grave…si asa si tot nu exista 100% garantie ptr ca statul nostru de drept nu este pe deplin consolidat !!!!!

    • TB este un bun diplomat si stie sa dea un impuls oamenilor si institutiilor care lupta ptr statul de drept, ptr ca doar asa pot reusi in efortul lor de a se mentine pe aceasta linie 🙂

  6. As vrea sa mai pot fi atat de optimista…
    In continuare statul de drept este agatat de cativa oameni cu o coloana vetebrala dreapta.
    In ziua in care nu vom mai pluti in speranta unui vant prielnic vom avea in sfarsit un stat de drept. Mai este foarte mult pana atunci. Ne-ar trebui un presedinte viitor care sa combine ceea ce au facut Vlad Tepes, Cuza, Antonescu, Ceausescu si Basescu. Nu un cartofor betiv si toxicoman cu accente paranoice, cu priministru cu accente schizoide.
    Din pacate au iesit foarte multe gunoaie la suprafata in politica romaneasca. Iar MRU nu este o varianta valabila oricat si-ar dori oricine

  7. Romania nu e un stat de drept..totul a stat in pixul lui Barosso si pixul Aspaziei Cojocaru. Ar trebui sa ii se ridice statuie acestei demne femei. Toata lumea a vazut de fapt, cat de „slab” e statul, orice derbedeu ajuns la putere poate sa faca ce vrea fara sa plateasca pentru daunele produse. Ba poate sa fure munca altuia si inca sa fie prim-ministru bine mersi.

  8. E binhe ca optimismul sa nu ne paraseasca dar nu stiu zau daca guvernantii nostri au invatat ceva din lectia referndumului.Inafara de orgolii ranite si ranchiuna,nu vad in tabara uslamistilor.Deci presedintele a fost cel hartuit si umilit cat se putea,tot el este cel ce intinde mana reconcilierii,pentru a-i face pe guvernanti sa ingroape securea razboiului si sa se apuce cu adevarat de treaba,spre binele obstii,dar indoi-m-as si n-am cui….

  9. USl, continua sa abuzeze, prin atitudine, dar speram sa-si taie singuri craca pe care s-au urcat.

    • Asa este viorica, ii ”ajutam” si noi cat putem.

      Desteapta-te romane !
      Este vremea sa ne primenim, Sus inima !

Comentariile sunt închise.