Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a primit de la Comisia Europeană în data de 7 august o scrisoare de presuspendare a plăților. Pentru a evita suspendarea plăților, AM POSDRU are două luni la dispoziție să pună în aplicare recomandările făcute de către Comisie. Raportul de Audit întocmit de comisarii europeni semnalează probleme mari în procesul de evaluare și selecție, reguli naționale de eligibilitate ambigue, utilizare ineficientă a resurselor în implementarea proiectelor, precum și costuri ridicate aferente resurselor umane.

Dacă pînă în data de 6 octombrie autoritățile din România nu vor convinge Comisia Europeană că știu ce au de făcut pentru a remedia problemele semnalate, plățile vor fi suspendate. Din pricina acestui lucru va avea de suferit și familia ministrului Sănătății, Vasile Cepoi. Și aceasta deoarece ministrul este managerul unui proiect finanțat prin POSDRU, iar soția dumnealui, Fănița Cepoi, este asistent de proiect.

În 2010, Fundației Amfiteatru din București îi era aprobat proiectul “Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”. Aprobarea venea din partea Ministerului Muncii deoarece proiectul a obținut finanțare europeană în valoare de 11,6 milioane de lei prin intermediul POSDRU, program coordonat de ministerul menționat.

Pentru o bună derulare a proiectului, cei de la Fundația Amfiteatru au semnat un parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Iași. La momentul respectiv, DSP Iași era condusă de către actualul ministru Vasile Cepoi. În invitațiile de participare la proiect care au fost trimise spitalelor, cel care semnează ca manager de proiect este Vasile Cepoi. Participanții la proiect au fost selectați din 150 de unități sanitare din regiunea Nord-Est și București-Ilfov. Grupul țintă al proiectului este reprezentat de managerii de spital, de membrii Consiliului Director al spitalelor, șefi de secție, medici, asistente medicale cu studii superioare, economiști și juriști.

Pe de altă parte, presa ieșeană a semnalat faptul că soția lui Vasile Cepoi, Fănița Cepoi, face parte din echipa de management și este asistent de proiect regional Nord-Est. Soția ministrului este profesoară de limba română la Liceul cu Program Sportiv Iași și director adjunct al unității școlare. Menționăm faptul că obiectivul proiectului este creșterea calității și performanței în sistemul sanitar. În ultima declarație de avere completată de Vasile Cepoi, acesta menționează că a încasat peste 30.000 de euro împreună cu soția din implicarea lor în proiectul derulat de Fundația Amfiteatru. Conform declarației de interese semnată de ministrul Cepoi în luna iunie, acesta a avut semnată o convenție civilă cu Fundația Amfiteatru în perioada noiembrie 2011 – aprilie 2012. Soția dumnealui, Fănița Cepoi, a fost angajată de către Univeristatea de Medicină și Farmacie din Iași ca asistent de proiect regional Nord-Est. UMF Iași este partener în proiectul “Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România” care se va finaliza în mai 2013.

De-a lungul timpului, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a deținut nenumărate funcții la stat: în 2001 era director al Casei de Asigurări de Sănătate Iași, iar în iulie 2003 a devenit secretar de stat în Ministerul Sănătății. A fost destituit în februarie 2004. În 2005 a fost numit director general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, unde a lucrat pînă în 2008. În 2009 a devenit șeful Direcției de Sănătate Iași. Ultima funcție deținută înainte de a fi propus ca ministru al Sănătății, a fost cea de secretar de stat la Sănătate, din ianuarie 2012. De asemenea, în 2010, Vasile Cepoi a fost numit de fostul premier, Emil Boc, în calitatea de membru în organul colegial de conducere al Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor. La momentul respectiv, doctorul Cepoi era reprezentant al Administrației Prezidențiale. De asemenea, Vasile Cepoi a participat la redactarea proiectului Legii Sănătății, proiect care a fost ulterior retras.

3 COMENTARII

Comentariile sunt închise.