Fostul ministru de Interne, Ioan Rus a declarat, intr-un interviu acordat Revistei Kamikaze, ca că șansele lui Crin Antonescu de a fi susținut de PSD în continuare se fac mici-mici, ca niște ochișori de seară.
„Noi aveam o înțelegere cu domnul Antonescu pe care eram hotărâți să o respectăm, nu trebuie să facem plata înainte, ca la bordel“
Cititi mai jos o parte din interviul acordat Revistei Kamikaze
Rep.: Ce credeți, prestația, de fapt încăpățânarea lui Crin Antonescu de la suspendarea asta, va costa USL-ul la alegeri?
I.R.: Ar putea să coste USL, dar nu știm cât. Poate unora le pare simpatică faza cu regele este gol, cine știe? Poate că, văzând bucile rozalii, vor vota, deși știu de la un prieten de-al meu care se ocupa de marketing politic că oamenii nu votează clovni. Din păcate, domnul Antonescu a reușit în 52 de zile să arate și lucruri de caracter care puteau să rămână un mister. La experiența domniei sale, ar fi trebuit să înțeleagă că este șeful statului, nu al unui partid-stat. Chiar așa, interimar cum era, ar fi putut să-și creeze un avantaj în viitoarea competiție. Nu cred că a reușit, și-a creat un handicap. Eu sunt subiectiv poate pentru că m-a făcut mincinos, dar faptul că nu și-a ținut promisiunea trâmbițată de demisie a șocat o întreagă Românie. Dacă se știa un om slab, trebuia să nu-și ia angajamente publice. Eu îi doresc succes, dar atacul lui la pesediști nu este firesc în campanie. Poate că va trebui să ceară sprijinul nostru, și atunci va trebui să explice. Pesediștii nu se vor lupta pentru el doar pentru că este prieten cu Dragnea sau Ponta, va trebui să facă un angajament personal. Va trebui să deconteze toate acestea și eu îi doresc succes.
Rep.: Nu sunt regrete în PSD că s-a făcut jocul lui Antonescu, un joc nu tocmai curat în toate fazele lui?
I.R.: A fost o necesitate unirea forțelor PSD cu PNL în fața unui sistem politic băsist care face totul ca schimbarea să nu aibă loc. Nimeni nu împarte prada în politică dacă nu este obligat. Poate că am fi putut face o politică mai inteligentă față de Băsescu dacă nu am fi avut de rezolvat tot felul de frustrări personale. Politica unei coaliții este greu de făcut și trebuie făcută de oameni impecabili, nu de oameni care și-au găsit în politică singurul lor serviciu. Vorbesc în general, oamenii care sunt dependenți de funcțiile din politică sunt slabi, coruptibili, ușor de condiționat. Însă este nevoie de încredere între parteneri când faci o coaliție, dacă asta nu e, nimic nu e. Noi aveam o înțelegere cu domnul Antonescu pe care eram hotărâți să o respectăm, nu trebuie să facem plata înainte, ca la bordel. Domnul Antonescu trebuia doar să aibă puțintică răbdare. Din păcate, se grăbește și va pierde foarte mult, poate chiar totul.
„Una este să faci presiuni din garaj și alta să strigi din vârful dealului“
Rep.: Ați vorbit de presiuni venite de sus. Cum presează Băsescu și cum presează Antonescu, e vreo diferență?
I.R.: Nici una. Fiecare își urmărește doar scopul personal fără a se întreba de interesul colectiv. Sigur, este și o diferență. Una este să faci presiuni din garaj și alta să strigi din vârful dealului. În esență însă, politica și fiii ei încă nu au învățat că legalitatea este biblia unui funcționar din administrație. Domnul Antonescu a dorit să aibă omul lui care să dea o altă cifră vizavi de lista electorală. Până la urmă, a dat cifra pe care am dat-o și eu cu Dobre, era cifra oficială, produsă de statul român, nu de Ioan Rus. Am mulți prieteni care mă întreabă de ce am mai plecat dacă cifrele nu s-au schimbat după revizuirea lui Stroe și nu am ce să le spun. Sau pot să le spun: nu aveam bască în ziua aia!
Rep.: V-ar mai plăcea să ajungă Crin Antonescu președintele României? El până și în două luni de mandat a comis acte anticonstituționale, dacă ne gândim numai la faptul că a forțat un ministru să dea date eronate.
I.R.: Mi-ar plăcea să încerce să merite a fi președinte, restul hotărăște publicul. Când înțelegi cu ce se mănâncă funcția de președinte, deja ai devenit politician, depășești faza de politruc. Domnul Antonescu cred că a avut o viață fericită până acum, a fost poate mereu protejat, ajutat, sponsorizat și nu a înțeles că trebuie mereu să dai ceva în schimb chiar și pentru dorința de a deveni președinte. Nu ajunge să îți exprimi dorința și nici să vorbești cu silabe cântat-lungite poporului de la televizor. Nu-i port pică domnului Antonescu pentru că m-a jignit, dar am avut un Antonescu șef de stat, poate că încercăm și ceva fără „escu“. Cred totuși că a venit și rândul pesediștilor să dea un președinte. Nu știu ce gândesc tovarășii mei de partid despre asta, dar cred că ei știu ce vreau eu să spun.
Alexandru Căutiș
Grupul de la Cluj poate fi o alternativa pentru o stinga veritabila.Dar este izolat tocmai pentru a nu se remarca impostura celor care detin actualmente puterea de stinga.(asazisa putere a stingii)
Stiu eu Mark ?!
Mult timp am gandit acelas lucru. In plus l-am cunoscut bine la inceputul anilor 90 pe Vasile Dancu. Faceam parte dintr-un grup multinational de lucru pe tema interculturalitatii : el, Vasile era printre reprezentanii romani, eu, culmea, eram din partea Frantei (ha ! ha !). Vasile mi-a facut o foarte buna impresie. Dar vazand cum s-a comportat acest grup al clujenilor in diferite contexte, agatat de avantajele marelui partid PSD , sperantele in ei mi-au scazut mult. ERau 3 lideri parca : Rus Pascu si Dancu. De Pascu nu mai aud vorbindu-se, Vasile Dancu a ramas un membru de partid amar ( apublicat ceva interesant pe blogul sau, o scrisoare de despartirea amara) iar Ioan Rus este cel care a intrat in cel mai odios guvern. S-a retras si nu stiu daca din scrupule etice sau intru protectia propriein persoane si cariere.
Am crezut in ei pana la un moment dat, acum nu mai stiu nimic…
Val.Si eu am aceeasi parere.Si totusi,prin comparatie,mai ales in oglinda ultimelor evenimente,grupul de la Cluj mi se pare cel adecvat unei realitati de stinga.Pentru ca ALTUL nu exista.Este o problema,nu doar pentru PSD,ci pentru exprimarea politica corecta care ar sustine doi poli de putere in contrapondere STINGA versus DEREAPTA
Comentariile sunt închise.