Sursa: timpul.md Autor: Petru BOGATU
După demisia Guvernului Filip, un funcționar ar fi fost surprins cum
scoate din sediul Executivului un scaun sub pretextul că ar fi
proprietatea sa. Acest episod arată cum nu se poate mai bine
perplexitatea reprezentanților vechii puteri surprinși de năruirea
bruscă a guvernării PDM.
Greșeala fatală
Orice ar spune acum Maia Sandu sau Zinaida Greceanîi, beneficiarele
principale ale răsturnării politice din vârful piramidei, nu ele,
bineînțeles, l-au învins pe Plahotniuc. Și Dodon nu are niciun merit, în
afară de rolul de berbec pe care s-a văzut silit să-l joace în cele din
urmă.
Dacă președintele Partidului Democrat ceda șantajului și accepta
condițiile impuse de Dmitri Kozak (federalizarea, înlocuirea sistemului
electoral mixt cu cel proporțional, subvenționarea de către democrați a
Partidului Socialiștilor etc.), astăzi ar fi existat coaliția de
guvernământ PSRM-PDM. Era să fie cel mai mare câștig al Rusiei la
Chișinău de la 1991 încoace, deoarece i-ar fi permis să transnistrizeze
Republica Moldova până la Prut.
Plahotniuc însă, a cărui putere a ajuns să fie garantată doar de SUA, nu avea cum să se sucească. A încercat să-i atragă pe ruși într-o cursă, mimând negocieri cu socialiștii. Iar ca Moscova să nu aibă dubii în privința dorinței sale de a guverna împreună cu PSRM, la sfârșitul lunii mai a ținut să-i invite la discuții, în cadrul unui briefing, pe reprezentanții partidului condus de Zinaida Greceanîi.
Gestul său n-a uimit pe nimeni. PDM a purtat mai multe săptămâni la rând negocieri confidențiale cu PSRM. În această situație, invitația publică adresată de Plahotniuc socialiștilor de a forma o majoritate parlamentară părea absolut logică și justificată în ochii Kremlinului.
Liderul PDM și oamenii săi, precum se știe, au negociat cu Dodon chiar cu câteva ore înainte de expirarea termenului de trei luni rezervat partidelor pentru formarea unui guvern. După cum am arătat într-un comentariu anterior, rușilor le-ar fi convenit o alianță a socialiștilor cu un Plahotniuc șantajabil, întrucât le-ar fi dat posibilitatea să facă ce vor.
PDM a tras de timp până în seara zilei de 7 iunie. Nu întâmplător și Curtea Constituțională a anunțat vineri că a doua zi, 8 iunie, Parlamentul urmează să fie dizolvat, sugerând că practic nu mai există timp pentru formarea unei majorități parlamentare.
Asta o fost o greșeală fatală care i-a pus în gardă pe ruși. Era la mintea oricui că magistrații au executat o comandă politică pentru a bloca orice tentativă a PSRM de a ajunge la putere pe spatele blocului ACUM.
Putin s-a folosit de armele europene
Cu alte cuvinte, Plahotniuc a vrut să le tragă țeapa rușilor,
aducându-i, șahistic vorbind, într-o situație de zeitnot. Nu a fost însă
fie.
În criză de timp, Moscova a făcut o mutare pentru care liderul PDM nu era pregătit. Rușii i-au ordonat lui Dodon să accepte o alianță cu blocul ACUM fără nicio condiție și să ignore decizia Curții Constituționale care impunea dizolvarea Parlamentului pe 8 iunie.
Privită prin prisma precedentelor autohtone, formarea majorității parlamentare ACUM-PSRM pare neconstituțională. Însă din punct de vedere al practicilor democratice europene, Guvernul Maiei Sandu este valid, deoarece a fost votat de un Legislativ pe care Președintele nu l-a dizolvat.
Oricum, Putin, ironia sorții, l-a bătut pe Plahotniuc cu armele democrației liberale. Nu e de mirare că în aceste condiții puterea deținută de PDM a intrat treptat în disoluție, soldându-se cu demisia Guvernului Filip.
Șah mat
Bănuiesc că victoriile repurtate în cazul Laundromatului, destructurarea
rețelelor ruse de spionaj , Declarația Adunării Generale a ONU cu
privire la retragerea trupelor ruse de la Nistru și alte izbânzi în fața
Moscovei l-au relaxat pe Plahotniuc la modul nepermis. I-au provocat
amețeli de pe urma succesului.
Și-a închipuit, probabil, că-i un David care e în stare să-l bată pe Goliat. Or, Kremlinul poate fi învins de jucători din țările mici. Numai că nu într-o confruntare directă.
O eroare strategică a fost acceptarea vizitei lui Dmitri Kozak la Chișinău. Se știa că acesta vine să impună PSRM la guvernare cu orice preț. Iată de ce avionul său trebuia întors acasă din zbor ca în cazul lui Dmitri Rogozin.
Însă odată cu sosirea vicepremierului rus, Plahotniuc s-a văzut constrâns să joace șah politic cu Putin. Și, după cum era de așteptat, a fost făcut șah mat.
Dincolo de mutarea de maestru a Moscovei care a impus o formulă de guvernare a antipozilor PSRM-ACUM, Plahotniuc și-a făcut-o cu mâna lui. Totul a început cu implementarea forțată a sistemului electoral mixt.
În vara lui 2017 îi ceream președintelui PDM într-un articol să facă un pas înapoi. În caz contrar, risca să iasă din grațiile partenerilor occidentali și să se pomenească până la un anumit punct izolat pe plan internațional.
Capac la toate a pus invalidarea alegerilor din Chișinău. Constatam atunci că abuzul este atât de sfidător încât se va alege praful din imaginea Republicii Moldova și în lume, și acasă, fapt ce va avea repercusiuni devastatoare asupra cursului ei european și stabilității interne.
Cu voie sau fără voie, Plahotniuc și-a tăiat craca sub picioare, dând apă la moară celor care denunțau capturarea oligarhică a statului. În aceste împrejurări, până și programele sociale generoase ale PDM erau privite cu suspiciune de o parte considerabilă a societății.
Astfel, după cum arătam într-un editorial săptămâna trecută, PDM a intrat în criza constituțională izolat pe plan extern. În aceste împrejurări, să reziști într-o confruntare corp la corp cu Moscova este cu neputință. Privită din acest unghi, înfrângerea lui Plahotnuc era pecetluită.
Pompierii care au stins focul
Nu este adevărat că ar fi existat un târg al europenilor cu rușii pentru
a da jos PDM de la guvernare, după cum insinuează o parte a presei. UE
nu are nici forța, nici o poziție concertată pentru a răsturna un
guvern la Chișinău. Echipa Schroder-Steinmeier de la Berlin a făcut cu
ochiul rușilor, dar răzmerița parlamentara a fost impusă de Putin.
Operațiunea secretă a rușilor și-a atins scopul. Americanilor și românilor nu le-a rămas nimic de făcut decât să joace rolul pompierilor care trebuie să stingă un incendiu provocat de Dmitri Kozak. De aceea, când lucrurile au degenerat, situația fusese deblocată de SUA care, după cum arată analistul militar român Ion Petrescu, și-a coordonat acțiunile cu România.
Din acest punct de vedere, voiajul consilierului prezidențial al președintelui Iohannis la Chișinău în ziua de 14 iunie n-a fost întâmplător. PDM s-a retras de la guvernare pentru a evita un primejdios conflict politic și social în urma discuțiilor purtate cu emisarul român, Bogdan Aurescu, și ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck Hogan.
Singură la braț cu Putin
Toate acestea nu anulează faptul că alierea PAS și PPDA cu un partid
pro-Kremlin, românofob și antioccidental este un dezastru pentru
Republica Moldova. Până și în politică sunt lucruri pe care nu trebuie
să le faci.
Acum doi ani scriam într-un comentariu că SUA lesne l-ar fi învins pe Bashar al-Assad cu ajutorul ISIS. Dar o alianță cu fundamentaliștii islamici era să se constituie într-o catastrofă morală pentru SUA.
De ce cred oare Maia Sandu și Andrei Năstase că pentru debarcarea lui Plahotniuc e bună și o soluție imorală? Dacă dansezi cu diavolul, nu trebuie să te miri că te-ai pomenit în iad.
Plahotniuc nu mai este la guvernare și Maia Sandu a rămas la ora actuală singură la braț cu oamenii lui Putin. Are oare regimul antidemocratic de la Moscova vreun interes ca Republica Moldova să devină un stat efectiv democratic, civilizat și pluralist? Are pe dracul.
Socialiștii (rușii) vor tolera coaliția cu blocul ACUM atâta timp cât vor avea nevoie să se înșurubeze temeinic în teaca puterii. După cum a arătat sucirea Curții Constituținoale, în locul justiției lui Plahotniuc a venit justiția lui Dodon mult mai nocivă, pentru că va fi aservită direct Kremlinului.
Libertatea anunțată de Maia Sandu este o himeră. Văzându-se cu sacii în căruță, PSRM se va descotorosi de proeuropenii naivi și va căuta să-și perpetueze puterea antiromânească și antioccidentală.
Putin a făcut monstruoasa coaliție nu pentru Maia Sandu, ci pentru cei care au îndemnat să interzică unionismul și au rupt ostentativ harta României în Parlament. Numele lor, nu contează. Sunt pionii Kremlinului care mâine, dacă va fi cazul, vor fi schimbați cu alte piese.
În locul oligarhului cel rău vine oligarhul total. Dar asta deja e o altă poveste.
Sursa: timpul.md Autor: Petru BOGATU
D-le Radu, cu mult respect.
Va rog sa verificati regulile limbii romane in scrierile dvs.
Numai bine!
Comentariile sunt închise.