Se discută în presă în ultimele zile despre Scandalul Traian Berbeceanu. Antena 3 a pus mîna pe un set de documente menite a dovedi că anchetarea procurorului DIICOT de către DNA lasă impresia a lucru necurat. Puțină lume își mai amintește Scandalul zis și Traian Berbeceanu.
Anchetat de DIICOT sub acuzația de complicitate cu infractorii pe care îi ancheta ca procuror, lui Traian Berbeceanu îi sare în ajutor DNA. Sub conducerea Codruței Kovesi, instituția dă naștere unei premiere în Istoria României:
Procurorul DIICOT, care-l investiga pe Traian Berbeceanu, e anchetat la rîndu-i de DNA sub acuzația de abuz în serviciu.
La trei ani de la Scandal, Antena 3 face publice documente care schițează un complot al Binomului împotriva DIICOT în cazul Berbeceanu. Poate că dezvăluirile din aceste zile n-ar fi atras atenția opiniei publice, dacă ele nu s-ar înscrie în lungul șir al dezvăluirilor din ultima vreme despre incredibilele abuzuri comise de DNA prin folosirea luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico-mafiote. Asupra conținutului documentelor publicate de Antena 3 nu mă pronunț. Cum însă am scris despre culisele războiului dintre DNA și DIICOT pentru persoana fizică a lui Traian Berbeceanu, Război în care SRI, aflat sub dictatura lui Florian Coldea, a fost de partea Codruței Kovesi, găsesc nimerit să prezint cititorilor culisele acestui război prin republicarea a două comentarii de pe cristoiublog.ro. La vremea respectivă, marcată de Dictatura mediatică a Diviziei Presă a Binomului, cele două texte au trecut practic neobservate. Acum însă, cînd documentele date de Antena 3 lasă să se înțeleagă o Operațiune regizată de Binom, informațiile ne duc spre o concluzie surprinzătoare:
Lupta împotriva corupției a fost prilej și de răfuieli erotico-mafiote.
Gîndul de Breaking News, luni 16 februarie 2015
Adevărurile Statului mafiot: Elena Udrea o denunță pe Codruța Kovesi pentru legăturile cu Traian Berbeceanu. Drept răspuns, Codruța Kovesi îi trîntește încă trei dosare penale și încă o arestare preventivă!
Lovitură uriașă dată de Radu Moraru.
Pe Nașul Tv, apare în variantă fotografiată, Denunțul Elenei Udrea la DNA.
Spun lovitură de presă, dar și de adevăr, pentru că, în toiul campaniei declanșate de presa dependentă de DNA prin dosarele de corupție (din sertare) ale Patronilor, cineva are curajul de a-i da cuvîntul și Elenei Udrea.
Am citit cu mare atenție Documentul, pentru a vedea și dacă sînt lucruri noi față de Spovedanii și față de Jurnal.
Da, sînt lucruri noi!
Printre altele (despre care voi scrie), Elena Udrea dezvăluie și implicarea Codruței Kovesi în Scandalul Traian Berbeceanu.
Abia acum mi-a căzut fisa.
La vremea respectivă am fost surprins de două ciudățenii:
1. Anchetat de DIICOT, Traian Berbeceanu e apărat brusc de DNA, care deschide o anchetă împotriva procurorului DIICOT răspunzător de caz!!!
2. Presa dependentă de DNA a purces imediat la idealizarea Comisarului, prezentat ca un fel de Incoruptibil al României mafiote.
Habar n-aveam de adevărul în cazul Traian Berbeceanu. Nu puteam însă să nu remarc aberația care a fost intervenția altei Structuri de forță într-o anchetă desfășurată de DIICOT. Impresia de instituții care se răfuiesc arestîndu-și oamenii reciproc nu putea fi înlăturată.
Ce scrie Elena Udrea în Denunț?
Despre intervenția Codruței Kovesi în apărarea lui Traian Berbeceanu:
„Tot între Bica și Kovesi a mai fost un scandal. Bica l-a anchetat și reținut pe Berbeceanu. Acesta se pare era un apropiat de Kovesi. (Inițial, Elena Udrea a scris foarte apropiat. Tăierea lui foarte ține nu numai de gramatică, dar și de denunțul calomnios. Se înțelegea că cei doi erau apropiați mai mult decît trebuie din punct de vedere oficial (n. n.). Bica mi-a spus că a găsit poze cu Berbeceanu și Kovesi într-un laptop (calculator) al acestuia. Kovesi a început cercetarea celor care luaseră decizia de a cere arest preventiv pentru Berbeceanu, Bica a aflat că la audierea procurorului DIICOT care instrumentase cazul, fusese întrebat despre ea (Elena Udrea scrie, de ea, sensul e însă cel de despre ea n.n.), în sensul în care se încerca acuzarea ei, ca cea care dispusese acțiunea de la Alba. I s-a părut evident că este o încercare de a fi acuzată și a mers la SRI și la Președinție să le spună că hărțuirea ei este comandă și că este periculos să înceapă o vendetă și o luptă între ea și Kovesi, între DIICOT și DNA. Codruța Kovesi a negat c-au fost puse întrebări legate de ea (de Bica n.n.) în ancheta împotriva procurorului DIICOT. Bica i-a cerut înregistrarea audierii. I-a promis în fața președintelui (Traian Băsescu n.n.) că i-o va trimite. Nu i-a trimis-o niciodată.”
Aceste lucruri le-a scris Elena Udrea în denunțul adresat procurorei Mihaela Moraru.
Sinucigașă și Elena Udrea asta!
S-o denunți la DNA pe șefa DNA!
Denunțul a ajuns la Codruța Kovesi.
Urmarea?
1. Denunțul a fost respins de DNA (cum să declanșezi o anchetă în care una dintre suspecte e chiar șefa DNA?).
2. Elena Udrea s-a mai pricopsit cu trei dosare făcute de DNA, condusă de Codruța Kovesi, și o cerere de arestare preventivă.
Știți ce mă uluiește în acest Scandal?
Tupeul Codruței Kovesi!
Ca șefă a DNA, Codruța Kovesi e obligată să țină cont de imaginea DNA de imparțialitate în lupta împotriva corupției. Orice instituție de forță, chiar și Securitatea, se gîndește să facă în așa fel încît să nu pută cînd vine vorba de un abuz.
Ei și ce dacă pute a răfuială personală năpustirea DNA asupra Elenei Udrea?
Stăpînă temporară a cătușelor (pînă cînd un alt stăpîn i le va pune și ei!), Codruței Kovesi i se rupe de opinia publică.
Marți, 18 octombrie 2016
Din ciclul Rolul hormonilor în Istorie. Azi: Conflictul Codruța Kovesi – Alina Bica
Ca Istoric al Clipei, n-aveam cum să nu tresar la dezvăluirile făcute de Traian Băsescu duminică seara la România Tv, transcrise de site-ul Nașul Tv, în absența unei minime preocupări a postului patronat de Sebastian Ghiță de a consemna în scris vorbele mai importante de pe micul ecran:
„Am avut și eu experiențe – nu o experiență, ci experiențe de acest gen, cînd șefii de instituții nu se înțelegeau între ei și puneau și instituțiile cap în cap. Am dat un singur exemplu, pe care îl mențin și acum: momentul în care am aflat că era o mare tensiune între procurorul-șef al DNA, doamna Kovesi, și procurorul-șef antimafia, doamna Alina Bica. Sigur, motivul era un al treilea care juca între ele. (Moderatoarea i-a amintit că atunci a spus că era vorba despre Florian Coldea, adjunctul șefului SRI, iar Băsescu a admis: «atunci, domnul Coldea»). Le-am chemat pe amîndouă procurorele șefe, le-am atenționat că nu e în regulă să intre în coliziune DNA cu DIICOT – și îmi aduc aminte acum și motivul aparent care era: arestarea comisarului Berbeceanu, pe care îl arestase DIICOT, se pare că DIICOT-ul local plătea o poliță comisarului Berbeceanu.
Dar, de bună seamă, Alina Bica era informată de la structura ei teritorială. Acest episod a fost cel care a umplut paharul disputei dintre cele două (…). Le-am chemat pe cele două șefe, să nu altereze funcționarea instituțiilor pentru o dispută legată de Berbeceanu – dacă e corect sau nu e corect, un judecător va fi cel care le va împăca. Nu vă ascund că eu am primit atunci un raport de la comisarul Berbeceanu – care s-a adresat președintelui României, considerîndu-se nedreptățit – și l-am transmis Inspectoratului General al Poliției. Deci am avut o asemenea discuție. Cred că ea a fost scânteia la ceea ce a urmat, pentru că deși ambele au spus «Ne-am înțeles», una a fost mai iute de mână. Și am reușit contrariul: să o împing într-o arestare pe doamna Bica, plecînd de la premisa că am vrut să fac un lucru bun. Este clar că, dincolo de chestiunile de fond, am ajuns și eu la concluzia că să te ferească Dumnezeu de ura între două femei. (…)
Moderatoarea întreabă: Dar ele, acolo, la dvs. în birou, au spus: «Da, am înţeles», sau au încercat să dea vina una pe cealaltă?”
Băsescu răspunde: „Nu, dimpotrivă, spuneau «nu-i adevărat, dar eu nu fac așa ceva, da’ eu nu te ascult, da’ eu nu te urmăresc, da’ eu nu te filez». Este clar că și elementul feminin a avut destul impact, element pe care îl suspectez, spre exemplu, și la Elena Udrea. Ferească-te Dumnezeu de ura între femei! Adică veselia asta cu care este acuzata de serviciu pentru campanii (electorale – n.r.). Nu există campanie care să se fi finanțat în alt fel, dar singurul vinovat pentru campanii este Elena Udrea în România?”
Întrebat de unde atîta ură din partea lui Kovesi pentru Udrea și Bica, Băsescu a răspuns, rîzînd: „Pantofi, poșete…”. (…)
Ca istoric știu de ura dintre Elisabeta, regină publicitată drept virgină, și Mary a Scoției, pornind de la frustrarea Elisabetei că Regina Scoției avea succes nebun la bărbați.
Tot ca istoric știu de ura Elenei Ceaușescu față de Marta Drăghici, nevasta lui Alexandru Drăghici, ură care a stat la temelia dării în gît a lui Alexandru Drăghici de către Nicolae Ceaușescu în 1968.
Ca istoric știu din multe alte exemple despre rolul hormonilor în Istorie, deși Marx m-ar contrazice, susținînd că nu hormonii, ci mijloacele de producție joacă un rol în Istorie.
Sînt de acord așadar și ca istoric cu cele spuse de Traian Băsescu despre rolul urii între femei în lupta împotriva corupției din România postdecembristă.
Sînt sigur că peste ani, cînd cercetătorii se vor apleca asupra realităților de azi, la vremea respectivă realități istorice, dezvăluiri precum cele făcute de Traian Băsescu vor stîrni mare interes.
Din acest punct de vedere, nu pot decît să salut inițiativa Nașul Tv de a transcrie vorbele spuse de Traian Băsescu, transformîndu-le deja într-un document de arhivă.
Sursa: cristoiublog.ro